2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kötelező a növényvédelmi gépek vizsgáztatása – Hasznos tanácsok, tippek gazdálkodóknak

Kötelező a növényvédelmi gépek vizsgáztatása – Hasznos tanácsok, tippek gazdálkodóknak
Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 14., 16:13

A növényvédelmi tevékenységgel kapcsolatos új előírások értelmében a jövőben kötelező a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. A módosítás alapja egy Európai Uniós irányelv átültetése, melynek értelmében olyan növényvédelmi géppel, amely nem esett át műszaki felülvizsgálaton, tilos növényvédelmi tevékenységet végezni.

Az Európai Unió területén - így Magyarországon is - a termelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi-, és háti berendezéseket –

AZ ELSŐ FORGALOMBA HELYEZÉST KÖVETŐEN AZ ELSŐ ÖT ÉVBEN EGY ALKALOMMAL, EZT KÖVETŐEN HÁROMÉVENTE IDŐSZAKOS MŰSZAKI FELÜLVIZSGÁLATOT KELL VÉGEZNI.

Országos szinten alakultak meg vizsgabázisok, Kalocsa melletti központtal is található egy mobil, permetező felülvizsgálati bázis, Opticsepp néven.


A műszaki vizsgaközpont vezetői Szigeti Tamás agrármérnök, agrárközgazdász és Koza András mezőgazdasági- és élelmiszeripari gépészmérnök foglalta össze az első év tapasztalatait.

Mint megtudtuk, Magyar Növényorvosi Kamara Növényvédő Gépellenőrző Állomás tagjaként végzik a vizsgálatot, valamint felhívják a gazdálkodók figyelmét az elkerülhető hibákra.

Munkánkból adódóan sok gazdálkodóval állunk kapcsolatban mindketten, ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy ilyen mobil felülvizsgálati bázist, ami Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyére terjed ki. Ez a környezetkímélő szolgáltatás mindenkinek hasznos: a gazdálkodóknak, környezetnek, és a fogyasztóknak egyaránt. 2020-ban kezdtük el a vizsgáztatást, kis csúszással a koronavírus okozta helyzet miatt.

Hazánkban tavaly lépett hatályba a jogszabály, miszerint mezőgazdászoknak kötelező időközönként felülvizsgálni a növényvédő gépieket. A NÉBIH is felhívja erre a figyelmet, aminek elmulasztása szankciókkal járhat – mondta Szigeti Tamás.


Hozzátette: Az, hogy a Növényorvosi Kamara tagjaként kezdtük el a kontroll vizsgálatot, garantálja a prémium minőségű szolgáltatást egyrészt a gazdák felé, másrészt hozzájárul ahhoz, hogy minőségi élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára. A regisztráló gazdáknak az a javaslatom, ha már fizetnek egy szolgáltatásért, akkor kerüljék el a „matricaosztogató”, tényleges mérést nem végző állomásokat.

Az idei évben több, mint 250 gépet ellenőriztünk le, a gazdálkodói vélemény vegyes: van, aki kötelező rosszként, pénzkidobásként tekint rá, de egyre több vállalkozó figyelemmel kíséri, megvizsgálja a kapott eredményeket, és igyekszik betartani a precíziós gazdálkodás követelményeit. Elsősorban szántóföldi függesztett, vontatott, és önjáró gépeket vizsgáztattunk le, de jövőre a kertészeti/ültetvény permetezők vizsgáztatását is tervezzük.

Szolgáltatásunk teljes körű: Ha kell magunk segítünk, vagy végezzük az adatbázisba regisztrációhoz szükséges adminisztrációt, mobil állomásként kitelepülünk, elvégezzük a vizsgát, ha szükséges alkatrész utánpótlást is el tudjuk végezni fúvókacserével. A jegyzőkönyvvezetés és jelentés a Kamara és NÉBIH felé is a feladatkörünk, valamint ezen a területen is szaktanácsokat adunk a gépek megfelelő működtetéséhez.

Áraink megegyeznek a Növényorvosi Kamara ajánlott áraival, 35-70 ezer ft + áfa tartományba esnek, aminek pontos összegei megtalálhatók a honlapokon (www.ngea.hu , www.opticsepp.hu).
2021-ben a vizsgáztatás megkezdését márciustól tervezzük, ahogy az idő engedi – mondta Szigeti Tamás.

A szakember végezetül néhány elkerülhető hibára hívta fel a figyelmet:

  • Csak és kizárólag a tiszta, vegyszermentes, tiszta vízzel feltöltött, az előzetesen leegyeztetett állapotúra felkészített gépeket áll módunkban levizsgáztatni!
  • Minden géptulajdonos saját felelőssége a növényvédő gép felkészítése a vizsgálatra!
  • A vizsgálati és tanúsítási eljárás díját a gép tulajdonosa, negatív eredmény esetén sem jogosult visszaigényelni!
  • A honlapokon feltüntetett árak fixek, és nettóban értendőek.
  • Amennyiben a géptulajdonos még nem jelentkezett be a műszaki vizsgára, a Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia, és a gépét a forgalomból is kivonhatják!  

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK