2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Lesz még böjtje az enyhe télnek - Most a vadak, tavasszal az áttelelő kártevők okozhatják a kárt

Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 15., 10:00

Lesz még böjtje az enyhe télnek, a növénytermesztők az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, a kertészek és a méhészek pedig az idejekorán aktivizálódó, a gyümölcsfákat és a méheket sújtó tavaszi fagyoktól tartanak leginkább.

Nagyon enyhe a tél, nincsenek fagyok, ha pedig ez így marad, a kórokozók és a kártevők át tudnak telelni, ami miatt a növényvédelmi költségek tetemes emelkedésére lehet számítani – mondta Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa, aki azt is elmondta, hogy a gazdálkodók már jelezték is, a növényállományokban jelen vannak a kártevők és a kórokozók is.

Az előrejelzések a következő két-három hétre előre sem mutatnak nagyobb lehűlést, legfeljebb mínusz 1-2 Celsius-fokot. Ez édeskevés ahhoz, hogy a növényekre veszélyes kártevőket és kórokozókat elpusztítsa. Ahhoz huzamosabb ideig tartó, mínusz 15-20 fokos fagyra lenne szükség, amire szerinte – tekintve, hogy február első hetéig ezt ki is zárhatjuk – már csak minimális az esély. Ideális esetben egyébként az őszi vetéseknek a hetekig tartó nagy hideg és a párhuzamosan fennálló hóborítás tenne jót.

Az enyhe időben a korábbi években többször is nagy károkat okozó mezei pockok elszaporodásáról viszont – legalábbis egyelőre – nem panaszkodtak a gazdálkodók. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy az utóbbi hetekben viszonylag nagyobb mennyiségű csapadék hullott, a pockoknak pedig az enyhe és száraz idő kedvez. Mint emlékezetes, 2021–2022 telén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már december elején azt jelentette, hogy jócskán elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban, és szükséghelyzeti engedélyt adott az irtásukra. Ezen a télen ilyenre nem került sor, a még tavaly december 10-én készült országos felmérés is azt igazolja, hogy idén az elmúlt kétévihez képest jóval több a csapadék. 

SZÁMOTTEVŐ VADKÁROKAT JELENTETTEK VISZONT A GAZDÁLKODÓK, A TŐLÜK ÉRKEZŐ INFORMÁCIÓK SZERINT  ELSŐSORBAN AZ ŐZEK RÁGTÁK, ILLETVE TAPOSTÁK LE AZ ŐSZI VETÉSEKET. 

Ez Csősz Tibor szerint nincs összefüggésben az enyhe időjárással, hanem inkább arra utal, hogy erősen megnőtt a nagyvadak állománya. 


A várhatóan megszaporodó növényvédelmi teendők tetemes költségemelkedéssel járnak majd. A hivatalos adatok szerint tavaly a műtrágyák áremelkedése három-négyszeres, a növényvédő szereké pedig 10-30 százalékos volt, ám a gazdálkodók az utóbbinál ennél lényegesen intenzívebb drágulásról számoltak be – mondta Csősz Tibor.

Ráadásul a kereskedők előrejelzései szerint az idei növényvédőszerár-emelkedés még ennél is nagyobb mértékű lesz – tette hozzá. Vagyis a termények önköltségében nagyobb arányban jelenik majd meg a növényvédő szer, már csak azért is, mert nem csupán drágább lesz, hanem az elmúlt évinél több munkamenetben kell majd vegyszerezni. A tavalyi évre egyébként jellemző volt, hogy a műtrágya- és a növényvédőszer-használatot is visszafogták a termelők – az utóbbira eszerint idén nem sok esély van.

Önmagában nem az a baj, hogy a méhek télen kirepülnek a kaptárból, hiszen a téli hónapokban mindig van egy időszak, amikor felmelegszik a levegő. Olyankor a méhek elhagyják a kaptárakat, és jó is nekik, ha valamennyit repülnek, hiszen ekkor tudnak ürítkezni, meg tudnak szabadulni a bélsaruktól – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

A tartós meleg – mint ami ezt a telet jellemzi – azonban már károkat tud okozni a méhállományban. Az ország egyes részein ugyanis a meleg hatására az anyák elkezdtek petézni, ami ilyenkor abnormális, és azzal a veszéllyel jár, hogy az áprilist már jóval kisebb egyedszámmal éli meg a család, mint egy átlagos tél után. 

A tél elmaradása a megtermelt méz mennyiségére ráadásul nem csak a méhállomány csökkenésén keresztül hat. Az enyhe idő a fő méhlegelőnek számító akácosoknak sem tesz jót, hiszen télutón sokkal korábban rügypattanásközeli állapotba kerülhetnek a fák, és ha idejekorán, akárcsak minimálisan is megpattan a rügy, a tavaszi fagyok nagy pusztítást végeznek majd az akácosokban, ami szintén a méztermés csökkenését vetíti előre. 

Az akácosokat fenyegető veszéllyel analóg az, ami a gyümölcstermesztőket aggasztja. A helyzet hasonló, mint az elmúlt öt évben többször is. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke korábban azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy január első tíz napja után korai lenne temetni a gyümölcstermést, de ha két-három héten belül nem jön az igazi tél, valóban lehet mennyiségi és minőségi csökkenés is.

Az ilyenkor mélynyugalmi állapotban lévő gyümölcsösökre még nem hat az enyhe időjárás, de január végétől már veszélyt jelent, mert a beindult vegetációban már tud károkat okozni a fagy. A hamarabb életre kelő gyümölcsfák a rájuk jellemzőnél előbb virágoznak, így a tavaszi fagyok is nagyobb veszélyt jelentenek rájuk.
Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK