2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lezárult a Bács-Kiskun megye bora és pálinkája verseny – Díjeső a legjobbaknak

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 20., 09:07

Hercegszántón május 16-án, csütörtökön hirdették ki a Duna-Tisza közi borászatok és kereskedelmi pálinkafőzdék számára meghirdetett verseny eredményeit. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által meghirdetett versengést az hívta életre, hogy térségünk az ország egyik legnagyobb szőlőtermelő vidéke, kiváló borok és pálinkák szülőhazája. A megye egészét a több évszázados múltra visszatekintő pálinka- és borkészítési hagyományok jellemzik. Ezt az értéket, hagyományt kívánta a megyei önkormányzat támogatni, amikor versenyt hirdetett a Duna-Tisza közi borászatok és kereskedelmi pálinkafőzdék főzdék részére.

Rideg László, a Bács-kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitó beszédében kiemelte, hogy a megyei önkormányzat azon kevesek egyike, amely felismerte, hogy a megyei termékek versenyeztetése kiváló eszköze a piacra jutás támogatásának, egyben a megyei identitás alakításának is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Idén festői környezet adott otthont a megye bora és megye pálinkája választásnak. A Karapancsa Kastély és Major vadregényes holtágakkal szabdalt világa, a gímszarvasok és a nagyvadak évszázadok óta kedvelt területe, az egykori Bellyei Uradalom egyik központja, két kastélyból és majorsági épületekből áll, a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. ékköve.

Bács-Kiskun megye pálinkája, Bács-Kiskun megye legeredményesebb pálinkafőzdéje

Bács-Kiskun megye klímája kifejezetten kedvez a gyümölcs, kiemelten a barack, szilva, meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk a megye k főzdéi között.

Ebben az évben meggy, birs, barack, körte, szilva, szőlő és törkölypálinkával lehetett nevezni, a megyei önkormányzat versenyére 38 féle pálinka érkezett.

A versenyen a nedűk kiválasztását szakmai bizottság végezte, melynek tagjai a Pálinka Nemzeti Tanács által regisztrált pálinkabírálók.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Az eddigi versenyekkel ellentétében hazánkban elsőként választották azt a lehetőséget, hogy csak a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkával lehetett nevezni. Ezzel az objektivitás garanciája mellett, szoros versenyben sikerült a legjobbak közül is a legjobbat megtalálni.

Mint a díjátadón elhangzott: a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak célja a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése, hogy termékeiket marketinggel és médiatámogatással segítse hazánkban és a határainkon túl is.

Bács-Kiskun megye bora, Bács-Kiskun megye feltörekvő borásza

Az idei megmérettetés alkalmával térségünk legkiválóbb fehér, rosé és vörös borát egy független, elismert szakemberekből álló bizottság zsűrizte. A megye borának kiválasztására ettől az évtől csak kiskereskedelmi forgalomban kapható tétellel lehetett nevezni, amelynek kiskereskedelmi ára nem haladja meg a 2000 forintot és a termelő minimum 1000 palackkal rendelkezik.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Mindezek mellett második alkalommal hirdették meg a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet, melyre az elmúlt években kimagasló eredményt elért borászátokból nevezhettek a hegyközségek elnökei.

A kiválasztást 5 fős szakmai zsűri végezte. Először a Megye Bora címet ítélték oda, majd ezt követte a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet, melyeket a borbíráló bizottság a beérkezett ajánlások alapján, valamint a borász legkiválóbb tételeiből, munkájából küldött minták alapján választottak ki.

A rendezvényen bemutatkozhattak azok a borászatok is, akik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Vajdasággal közös programjába, a Danube Wine Route című projektbe kapcsolódtak be.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Az általuk hozott borokból a vendégek szavazata alapján választották ki a „Duna Borút Kedvenc” borát.

A vendégek legkedveltebb bora a Szentpétery Borpince Néró rosé bora lett.

A Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2019 választás eredménye:

Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2019 elismerést a Mátyás Pálinkaház Mátyás szilvapálinkája kapta.

A Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2019 választás eredménye:

Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje a Mátyás Pálinkaház lett.

A Bács-Kiskun Megye Bora 2019 választás eredménye:

A legjobb fehérbor kategória győztese a Font Pincészet Irsai Olivér 2018 bora lett.

A legjobb rozébor címet az Eredet Pincészet Kékfrankos Rosé 2018 bora kapta.

A legjobb vörösbor a Koch Pincészet Kékfrankos 2017 bora lett.

Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet

Sziegl-Nagy Petra és Sziegl Balázs nyerte el.

Szerkesztőségünk és valamennyi olvasónk nevében gratulálunk az elismerésekhez!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés