2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Magyarország legnagyobb öntözési közössége alakult meg kalocsai székhellyel

Magyarország legnagyobb öntözési közössége alakult meg kalocsai székhellyel
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 03., 08:29

A Kalocsától délre található Bátya, Miske, Dusnok, Fajsz települések már kiépített, 700 hektáros, öntözőfürttel ellátott területén, 40 gazdálkodó részvételével jött létre hazánk, egyben a kalocsai járás legnagyobb öntözési közössége. Az öntözési közösségnek való megfelelést bizonyító projekttervet a Nemzeti Földügyi Központhoz nyújtották be, amelyet a Központ közigazgatási határozattal fogadott el.

Amint azt Szigeti Tamástól, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösségek vezetőjétől megtudtuk, a kormány kiemelten támogatja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, ezzel összefüggésben az öntözésfejlesztést és a gazdálkodói együttműködéseket. Kalocsa mellett ennek jegyében hoztak létre kettő gazdálkodói közösséget (KÖK Észak/Dél), ami a jövőben egy egységként működik. Az Öntözési Közösség a jövőben minden bizonnyal további gazdálkodókkal, illetve területekkel bővül majd.

A szakember kifejtette: az Agrárminisztérium határozattal, az országban hatodikként ismerte el a kalocsai járásában létrejött öntözési közösségeket. Így az első, Hartai Öntözési Közösség után újabb, ezúttal Kalocsa környéki agrár vonatkozású együttműködés jött létre, ami egyúttal a legnagyobb taglétszámú öntözési közösség lett Magyarországon.


Az agrármérnök kiemelte: a 700 hektárból 400 hektár a vízigényes kertészeti kultúra, melynek több, mint a fele kalocsai fűszerpaprika. Az együttműködéssel megnyílt a lehetőség a gazdálkodók előtt, hogy a hazai és uniós forrásokból a fenntartási, működési és beruházási céljaik eléréséhez megemelkedett támogatási intenzitás mellett jussanak.

Mint elhangzott, a fűszerpaprika és egyéb vízigényes növények jövőjének fennmaradása miatt a kormányzati szándék példás, hiszen hozzájárul a kiemelkedő nemzeti értékek, köztük a hungarikumok és a hagyományőrzés népszerűsítéséhez is.
A Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak / Dél Kft., rövidítve KÖK március 1-jén, kalocsai székhellyel kapta meg a működése feltételéül szabott agrárminisztériumi elismerést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés