2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei átlag fölött a Kalocsa környéki árpa és búzatermés - A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnökét kérdeztük

Megyei átlag fölött a Kalocsa környéki árpa és búzatermés - A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnökét kérdeztük
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 14., 10:19

Kalocsán és környékén megkezdődött az aratás. Az őszi árpát és a repcét teljesen, az őszi búzának eddig mintegy 40 százalékát takarították be. A búza esetében jónak mondhatók a termésátlagok, ám a minőséggel baj van, kétharmada takarmány, és csupán egyharmada étkezési minőségű. Térségünkben az árpa kiugróan magas termésátlagára egyelőre nincs magyarázat, de tény, hogy a hektáronként átlagosan 6 tonnát mindenhol learattak, és helyenként a 8-10 tonna sem volt ritka a környéken. Az árak a kezdeti időszak után most kicsit visszaestek. Az aratás részleteiről Kákonyi Károlyné Korsós Margitot, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnökét, a kalocsai székhelyű Agroszolg Trade Kft. tulajdonos ügyvezetőjét kérdeztük.

Szinte nincs olyan napszak, hogy a kalocsai járás útjain ne találkoznánk kombájnokkal, terményt szállító járművekkel, a kombájnok június vége óta folyamatosan forognak az árpa, a repce és immár a búzatáblákban is. 

Kákonyi Károlyné Korsós Margitot a mai napon éppen akkor kerestük telefonon, amikor hazafelé tartott a megyei agrárkamara mások mellett az aratást értékelő üléséről, így a legfrissebb adatokról tájékoztatta portálunkat.


-Míg árpából országosan jó közepes termést takarítottak be, addig Bács-Kiskunban az árpa termésátlaga a 98 százalékban learatott területről hektáronként 5,7 tonna. Az országos átlagot helyenként messze meghaladja a Kalocsán és környékén betakarított termésmennyiség. 

Nálunk árpából az átlagtermés 6 tonna hektáronként, de olyan területeink is vannak, ahol ez a mennyiség  helyenként eléri a 8-10 tonnát.” Ez utóbbira nem nagyon találnak magyarázatot a szakemberek, de azt valószínűsítik: ezeken a területeken a növénynek minden időjárási tényező kedvezett.

Az őszi takarmányárpa tonnánkénti felvásárlási ára 43 ezer forint körül mozog jelenleg.”
A repce esetében már nem ennyire jó a helyzet a megyében, ugyanis a hektáronkénti 2,4 tonna termésátlag a vártnál 1 tonnával kevesebb. A tonnánkénti átlag Kalocsán és környékén a megyei átlaghoz közelít. Szerencsére attól azért egy kicsivel jobb, eléri a hektáronkénti 2,5 tonnát. 

A repce felvásárlási ára pillanatnyilag 125-130 ezer forint tonnánként.”
Őszi búzából a megyei átlag, a már learatott területeken 41 tonna hektáronként. 

Ezt is felülmúlja a kalocsai és környékbeli határból betakarított termésmennyiség, ami a 40 százalékban learatott területről 5-6 tonna hektáronként. Ám itt is vannak kimagaslóan jól teljesítő tábláink.”

A búza esetében nem is annyira a mennyiséggel, mint inkább a minőséggel van a probléma: a learatott mennyiség kétharmada takarmány, és csupán egyharmada kenyérnekvaló minőségű.

Búzánál az eleinte kedvező árak most lefelé mozognak, takarmánybúzánál 49 ezer, malomi búzánál 51-52 ezer forint a tonnánkénti felvásárlási ár, de egyelőre mind az eladók, mind a felvásárlók kivárnak, senki nem kapkod.– mondta a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnöke.


Kákonyi Károlyné Korsós Margit hozzátette: a learatott terület mintegy 20 százalékán már a tarlóhántás is megtörtént. Amennyiben az elkövetkezendő napokban, hetekben nem lesz komolyabb mennyiségű csapadék, az aratás környékünkön 10 napon belül befejeződik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK