2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei átlag fölött a Kalocsa környéki árpa és búzatermés - A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnökét kérdeztük

Megyei átlag fölött a Kalocsa környéki árpa és búzatermés - A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnökét kérdeztük
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 14., 10:19

Kalocsán és környékén megkezdődött az aratás. Az őszi árpát és a repcét teljesen, az őszi búzának eddig mintegy 40 százalékát takarították be. A búza esetében jónak mondhatók a termésátlagok, ám a minőséggel baj van, kétharmada takarmány, és csupán egyharmada étkezési minőségű. Térségünkben az árpa kiugróan magas termésátlagára egyelőre nincs magyarázat, de tény, hogy a hektáronként átlagosan 6 tonnát mindenhol learattak, és helyenként a 8-10 tonna sem volt ritka a környéken. Az árak a kezdeti időszak után most kicsit visszaestek. Az aratás részleteiről Kákonyi Károlyné Korsós Margitot, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnökét, a kalocsai székhelyű Agroszolg Trade Kft. tulajdonos ügyvezetőjét kérdeztük.

Szinte nincs olyan napszak, hogy a kalocsai járás útjain ne találkoznánk kombájnokkal, terményt szállító járművekkel, a kombájnok június vége óta folyamatosan forognak az árpa, a repce és immár a búzatáblákban is. 

Kákonyi Károlyné Korsós Margitot a mai napon éppen akkor kerestük telefonon, amikor hazafelé tartott a megyei agrárkamara mások mellett az aratást értékelő üléséről, így a legfrissebb adatokról tájékoztatta portálunkat.


-Míg árpából országosan jó közepes termést takarítottak be, addig Bács-Kiskunban az árpa termésátlaga a 98 százalékban learatott területről hektáronként 5,7 tonna. Az országos átlagot helyenként messze meghaladja a Kalocsán és környékén betakarított termésmennyiség. 

Nálunk árpából az átlagtermés 6 tonna hektáronként, de olyan területeink is vannak, ahol ez a mennyiség  helyenként eléri a 8-10 tonnát.” Ez utóbbira nem nagyon találnak magyarázatot a szakemberek, de azt valószínűsítik: ezeken a területeken a növénynek minden időjárási tényező kedvezett.

Az őszi takarmányárpa tonnánkénti felvásárlási ára 43 ezer forint körül mozog jelenleg.”
A repce esetében már nem ennyire jó a helyzet a megyében, ugyanis a hektáronkénti 2,4 tonna termésátlag a vártnál 1 tonnával kevesebb. A tonnánkénti átlag Kalocsán és környékén a megyei átlaghoz közelít. Szerencsére attól azért egy kicsivel jobb, eléri a hektáronkénti 2,5 tonnát. 

A repce felvásárlási ára pillanatnyilag 125-130 ezer forint tonnánként.”
Őszi búzából a megyei átlag, a már learatott területeken 41 tonna hektáronként. 

Ezt is felülmúlja a kalocsai és környékbeli határból betakarított termésmennyiség, ami a 40 százalékban learatott területről 5-6 tonna hektáronként. Ám itt is vannak kimagaslóan jól teljesítő tábláink.”

A búza esetében nem is annyira a mennyiséggel, mint inkább a minőséggel van a probléma: a learatott mennyiség kétharmada takarmány, és csupán egyharmada kenyérnekvaló minőségű.

Búzánál az eleinte kedvező árak most lefelé mozognak, takarmánybúzánál 49 ezer, malomi búzánál 51-52 ezer forint a tonnánkénti felvásárlási ár, de egyelőre mind az eladók, mind a felvásárlók kivárnak, senki nem kapkod.– mondta a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnöke.


Kákonyi Károlyné Korsós Margit hozzátette: a learatott terület mintegy 20 százalékán már a tarlóhántás is megtörtént. Amennyiben az elkövetkezendő napokban, hetekben nem lesz komolyabb mennyiségű csapadék, az aratás környékünkön 10 napon belül befejeződik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés