2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Méregdrága a barack: miből lesz így lekvár, befőtt, na és persze pálinka?

Méregdrága a barack: miből lesz így lekvár, befőtt, na és persze pálinka?
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 10., 18:35

2021. nem a termesztők éve, a szélsőséges időjárásnak köszönhetően számos problémával kell egész évben megküzdeniük a gazdáknak. Ez pedig a termések minőségén és mennyiségén, mostanában a sárgabarack és az őszibarack árán is megmutatkozik. Vásárlóként azt tapasztaljuk, mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki zöldséget vagy gyümölcsöt szeretne fogyasztani. A piaci árusoktól halljuk leginkább, hogy sárgabarack mellett az őszibarack is megsínylette a kedvezőtlen körülményeket, sok esetben a termés mintegy 80 százaléka tönkrement. Augusztus 7-én, szombaton a kalocsai piacon a sárgabarack ára 900 forint és 1600 forint között volt, de a Lidl zöldséges pultján is 1399 forintért kínálták az első osztályú, importált sárgabarackot, ami néhány nap múlva szezonális jellege miatt végképp eltűnik a polcokról.

Az idei időjárás az egyik legnagyobb vesztese kedvenc gyümölcsünk, a barack, beleértve annak valamennyi fajtáját.  Sajnos a legtöbb esetben arról számoltak be a gazdák, hogy a termés jelentős része kárba veszett, a maradék minősége pedig elmaradt a vártnál.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből kiderült, hogy az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb sárga – és őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak.

A Kamara hangsúlyozza, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent, hosszabb távon nem megkerülhető az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtaszerkezet optimalizálása.

Sárgabarack 2021.

A sárgabarack heti termelői átlagára 2021-ben a 27. héten, azaz július elején, közepén 950 forint volt. Egy évvel korábban 900 forintba került egy kiló barack, de ami igazán döbbenetes, hogy 2019-ben csupán 415 forintot kértek el egy kiló sárgabarackért. 2019-hez képest közel 2,5-szer drágább idén a barack. Vagyis idén is egy kisebb vagyonba kerül a baracklekvár no és az ebből készült pálinka

A dráguláshoz az idei fagyos, semmilyen tavasz is hozzájárult. A korai fajták pont akkor virágoztak, mikor fagyosak voltak a reggelek. Volt olyan kajsziültetvény (sárgabarack), ahol a minták közel 90 százalékában volt fagykár.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Sárgabarack olcsóbban

Ha nagyobb mennyiségben szeretnénk eltenni barackot vagy főznénk be lekvárt, érdemes körbenézni a Szedd magad barack 2021 akcióban. Bár a barack itt sem olcsó, de ha magunknak szedjünk átlagosan 800 forintos kilónkénti áron már hozzájuthatunk, de ehhez távolabbi vidékekre kell utaznunk.

Augusztus 7-én, szombaton a kalocsai piacon a sárgabarack ára 900 forint és 1600 forint között volt, de a Lidl zöldséges pultján is 1399 forint volt az első osztályú, importált sárgabarack, ami néhány nap múlva szezonális jellege miatt végképp eltűnik a polcokról.

Őszibarack 2021.

MAGYARORSZÁGON AZ ŐSZIBARACK AZ 1970-ES ÉVEKBEN ÉLTE A FÉNYKORÁT, AZ ÁRUTERMELŐ ÜLTETVÉNYEK TERÜLETE AKKOR 13 EZER HEKTÁR VOLT, AMI AZÓTA FOLYAMATOSAN CSÖKKEN, JELENLEG ALIG TÖBB MINT 3000.

További probléma, hogy az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszerű és korszerűtlen fajtaszerkezetű. Kevés az új telepítés, az elmúlt években csupán néhány 100 hektárnyi volt.

Az őszibarack-ültetvények nagyobb hányada Csongrád-Csanád (1294 hektár), Pest (450) és Bács-Kiskun (394) megyékben található.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az éves termés az időjárástól függően ingadozó, általában 16-45 ezer tonna között mozog. Az árak jelenleg a kalocsai piacon és üzletekben alábbiak szerint alakulhatnak: őszibarack és kopasz barack, nektarin, kilogrammonként 900-1600 forint, a túlérett barack ára sem kevesebb mint 800 forint kilónként.

Akinek ez az ár magas – márpedig sokan vannak – azok inkább szivát vásárolnak, amelynek kilója jelenleg 200-300 forint között mozog. A dinnyevásárlás is most aktuális, a legolcsóbb görögdinnye kilója akár üzletben, akár piacon 120 forint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021-10-20 13:18:23
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!