2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Miért olcsó a kínai és miért drága a magyar paprika? – A válasz: gáz

Illés György Cinó  |  2019. 04. 08., 15:39

Az Index szombaton foglalkozott a magyar fűszerpaprika helyzetével, a kínai és a magyar paprika hatalmas árkülönbségével, és azzal, hogy hogyan fogadja ezt a piac. Az árkülönbség okai közt a gázszámla épp úgy szerepelt, mint a kézi szedés magasabb költsége, de a paprikatermesztés visszaszorulása, a termőterületek csökkenése és az őstermelői szektor is nehezíti a nagy paprikatermelő üzemek dolgát. A portálnak a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kereskedelmi igazgatója, Hegedűs Zoltán nyilatkozott.

A kínai fűszerpaprika negyed-ötöd áron kapható a magyarhoz képest – veti föl az Index szombati cikke. Ennek okairól, a magyar paprikaipar esélyeiről, kilátásairól és az ágazat más gondjairól a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kereskedelmi igazgatóját, Hegedűs Zoltánt kérdezték.

Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója a cég kalocsai üzemében a paprikát vizsgálja
Forrás: MTI

Hegedűs elmondta: Kína a világ legnagyobb paprikatermelője, az összes fűszerpaprika közel 90 százalékát ők termelik. Más a klíma, és eltérőek a termelési és feldolgozási technológiák is – derül ki a cikkből. Például Kínában hagyják a paprikát a szárán kiszáradni, vagy a sorok között kiszórva, napon szárítják, míg Magyarországon a paprikát gázzal vagy más fűtőanyaggal szárítják, ami igen költséges – derül ki a cikkből.
A szakember viszont arra is fölhívta a figyelmet, hogy

A SZABADBAN SZÁRÍTOTT PAPRIKA JOBBAN KI VAN TÉVE A SZENNYEZŐDÉSEKNEK, A BAKTERIOLÓGIAI KOCKÁZAT IS MAGASABB.

A magyar paprikát szárítás előtt mossák, ami által jobb minőségű, tisztább paprika nyerhető, de jóval magasabb költségekkel. Így lehet a félkész, azaz szárított, őröletlen kínai paprika kilója 1 euró 70 cent (mintegy 550 forint), aminek a háromszorosába is kerülhet a magyar paprika.

Másik gond a munkaerő. Kínában esetenként több száz éves technológiával dolgoznak a gazdák, néhol még állati erőt is használnak, de a kézi munkaerő is olcsó, míg idehaza a napszám akár tízezer forint is lehet, pedig rosszabb termés esetén előfordulhat, hogy a napszámos a bérét sem termeli ki.

A paprika szedhető géppel is, de az első szedést, a legjobb minőségű termés betakarítását hagyományosan kézzel végzik, a későbbi, silányabb termést szedik géppel. A különböző minőségű paprikák keverékéből készül megfelelő mennyiségben a közepes minőségű fűszerpaprika. Ha a kézi szedés költségein takarékoskodnak, akkor nem lesz megfelelő minőségű paprikája a keveréshez, csak a rosszabb gépi.

A kézi szedés nemcsak a költségek miatt jelent gondot: nehéz munkaerőt találni, mivel az ottani sokkal magasabb napszám miatt sokan inkább nyugaton próbálnak szerencsét.

Nehezíti az ágazat életét a rendkívül kockázatos termesztés, ami miatt sok termelő fölhagy vele: mára az egykorinak a tizedére csökkent a fűszerpaprika-termőterület. A kockázatok közt Hegedűs Zoltán az aszályt emelte ki, amely költségnövelő tényező is, hiszen az öntözés pedig igen drága.

Ezzel kapcsolatban reményt keltő Nagy István agrárminiszternek a magyar fűszerpaprika termelés és feldolgozás szakembereivel Kalocsán folytatott egyeztetése után tett márciusi bejelentése, amely szerint a kormány 500 millió forinttal fogja támogatni a magyar paprikát.

A vetőmag-támogatást, fejlesztési, kutatási és az öntözést elősegítő támogatást célzó kormányzati szándékról szóló bejelentésről portálunk is részletesen tájékoztatott.

Dr. Nagy István agrárminiszter és Font Sándor országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság elnöke részvételével a magyar fűszerpaprika termeltetés jövőjéről tartottak szűk körű tanácskozást Kalocsán.
bővebben ...

Most a szakember az Indexnek arra mutatott rá, hogy ezek a támogatások a ma még az ágazatban dolgozó gazdák megtartására alkalmas lehet, de akik egyszer abbahagyták, azokat már szinte lehetetlen visszacsábítani.

Ezt a cikkben neve említése nélkül megszólaltatott, volt paprikatermesztő is megerősítette, mondván: már csak a paprika feldolgozásával foglalkozik, mellette diót és homoktövist termeszt, a kockázatos paprikatermesztésből nem kér többet.

A támogatásról azt írja a hivatkozott cikk, hogy – tekintettel hagyományosan József-napkor, a március 19-én esedékes paprikavetési időre – sokaknak az utolsó pillanatban segített eldönteni, hogy folytatják a paprikatermesztést.

A Kalocsai üzemnek azonban így is 35 százalékkal emelnie kellett a felvásárlási árakat, hogy egész évre biztosítani tudja a magyar paprikát a boltok polcaira, ám a kereskedők nem hajlandók ennyivel többet adni a kész termékért, sőt a kisebb áremelést is rosszul fogadják.

A magyar piros arany akár a három-négyszeresébe is kerülhet a kínainak boltok polcain. Utóbbit alacsony haszonnal, nagy tömegben forgalmazzák a boltok és a hipermarketek, míg a magyart nagyobb haszonnal, de kisebb mennyiségben – ez tovább rontja a hazai termék helyzetét az árversenyben, ezért az átlag vásárló sokszor hajlik inkább az import áru felé.

Leszüretelt fűszerpaprika az Univer Agro Kft. ültetvényén, Szentkirály határában
Forrás: MTI

Az őstermelők az ismerősökön keresztül, vagy húsipari üzemeknek maguk értékesítik az árujukból, amennyit csak tudnak, a nagy feldolgozó üzemeknek, amilyen a Kalocsai is, csak a felesleget adják el. A gazdák igyekeznek minél hamarabb kiárulni a termékeiket, gyakran már novemberre eladják az összes paprikát, míg a viszonteladókkal dolgozó feldolgozó üzemnek egész évben biztosítaniuk kell, hogy legyen paprika a boltok polcain – hívta föl az aránytalanságra az Index olvasóinak figyelmét a kalocsai szakember, aki azért reményét is kifejezte, hogy az árban továbbra is verhetetlen kínai paprika mellett a jó minőségű magyar paprika is helyet kap, és helyzete még nem reménytelen. Hegedűs Zoltán bizakodott, megjön az eső idén is, kikel a paprika, és továbbra is tudják biztosítani, hogy legyen jó magyar fűszerpaprika a boltok polcain.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés