2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Öko-tájékoztató fórum alakult Kalocsán - Mérföldkő az ökológiai pályázat kibővítése

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 30., 16:00

Az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat, országszerte és Kalocsa környékén is folyamatos bővülést mutat. Mindez köszönhető az újabb pályázati kiírásnak és a kedvező agrárminisztériumi döntéseknek. Ám még így is gyorsabb a fogyasztók bioélelmiszerek iránti igénye, mint az ökoterületek növekedési üteme. Tavaly írtak ki egy új ökológiai pályázatot, melynek keretéből több hazai gazdálkodó, köztük kalocsaiak is plusz forrást nyertek – mondta portálunknak Szigeti Tamás, agrármérnök-közgazdász, az Agrárközösség kalocsai irodájának vezetője.

„A statisztikák szerint az Európai Unióban 11 százalék körül mozog az ökológiailag hasznosított területek nagysága a mezőgazdasági területeken belül. A szomszédos Ausztria – köszönhetően alpesi legelőinek – 24 százalékos arányával vezet, míg a sort Románia, Írország és Málta zárja, 1 százalék körüli értékkel.

Hazai viszonylatban négy százalék körüli értékről beszélünk, ami az új pályázati kiírásnak is köszönhetően 6 százalékra emelkedik, és kezdi megközelíteni a ciklus végére kitűzött 350 ezer hektárt”– mondta Szigeti Tamás.

Hozzátette: A  2018-as helyzet Magyarországon úgy alakult, hogy 200 ezer hektár körüli ökológia területből a Biokontroll Hungária Kft 183 ezer hektárt ellenőrzött. A hasznosítási arányt vizsgálva megállapítható, hogy kiemelkedik az egyszerűbben kivitelezhető gyepgazdálkodás, kétharmad részesedéssel. Ezt a szálas pillangós takarmánynövények, a gabonatermesztés követik.

A vállalkozások számát tekintve a körülbelül 4000 gazdálkodóból 3500-at a Biokontroll tanúsított.

A második körös kiírásnak és döntésnek köszönhetően

2700 új vállalkozás gazdálkodik ily módon fenntarthatóan és környezettudatosan, ami összesen 96 ezer hektárt és 89 ezer hektárnyi új belépőt jelent.

Az ökológiai gazdálkodásban a Biokontroll Hungária ellenőrző és tanúsító szervezet szabályzata az irányadó, amely alapelveket és tiltásokat tartalmaz.

A teljesség igénye nélkül sorolnék fel néhányat: környezettudatosság, gondosság, megelőzés, fenntarthatóság, egészség, vagy a tájékoztatás elve, ha például konvencionális gazdálkodás folyik az ökogazdálkodás mellett.

A vetésforgó szabályainak betartása és a többéves pillangós kultúrák, zöldtrágyanövények beiktatása, trágyázás szabályai is egyaránt fontosak. A növényvédelemben és tápanyag utánpótlásban a megelőzésen van a fő hangsúly, de vannak pozitív listás szerek, amik alkalmazhatóak, ajánlottan kamarai tagsággal rendelkező növényorvos kontrollálása mellett.

A biogazdálkodásban a hagyományos műtrágyák és csávázó-, és vegyi szerek alkalmazása szigorúan tilos!”– hívta fel a figyelmet Szigeti Tamás.

Mint elhangzott, az új, 2019-2023 közötti, területalapon járó felhívás elvárja a legalább ötéves jogszerű földhasználat meglétét, valamint értékelési szempont volt a bevitt területek aránya az összterülethez, illetve a névjegyzéki szaktanácsadó alkalmazása is.

Az ökológiai pályázat támogatásai az alábbiak szerint kerülnek utalásra az euró árfolyamának megfelelően: szántó hasznosítású területeknél az átállás első két évében 242 euró/ha/év, a fenntartás három évében pedig 172 euró/ha/év.

A nagy szaktudást igénylő, munkaerő igényes növények támogatása értelem szerűen jóval magasabb: zöldségnövényeknél 516, almafélék esetében 1040, szőlő kategóriában pedig 873 euró hektáronként az átállás időszakában.

Az irodavezető kiemelte: az újabb pályázati kiírásnak és keretemelésnek köszönhetően nagy érdeklődés mutatkozott az újonnan ökológiai gazdálkodásba belépők körében, ezért hívták életre az öko-tájékoztató fórumot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés