2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Október 25-től beadhatók az új agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai pályázatok – A keretösszeg 400 milliárd (!) forint

Október 25-től beadhatók az új agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai pályázatok – A keretösszeg 400 milliárd (!) forint
2021. 10. 13., 16:18

Az Agrárminisztérium a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" programjának második ütemében több kulcsfontosságú pályázatot hirdet meg kiemelkedő keretösszeggel. Mindez annak is köszönhető, hogy a Magyar Kormány a korábbi uniós forrásokhoz képest jelentősen megemelt, 80 százalékos társfinanszírozást biztosít. A vidék gazdaság- és versenyképesség növelésén túl kiemelt cél a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási formák támogatása. Minderről állandó agrárgazdasági szakértőnk, Szigeti Tamás agrármérnök készített összefoglalót, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

Az ’agrár-környezetgazdálkodási kifizetés’ (AKG) és ’ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, fenntartás’ (ÖKO) intézkedések a Vidékfejlesztési Program legfajsúlyosabb és legnépszerűbb támogatásai közé tartoznak: ezen intézkedéseknek köszönhetően eddig közel 900 ezer hektáron valósult meg környezettudatos gazdálkodás (kb. 2/3-1/3 arányban).

AZ ORSZÁGOSAN TÖBB TÍZEZER GAZDÁLKODÓT ÉRINTŐ ÚJ KIÍRÁSOK KERETÖSSZEGE 400 MILLIÁRD FORINT: AKG-RA 360 MILLIÁRD, ÖKO-RA 40 MILIÁRD FORINT JUT A KÖVETKEZŐ 3 ÉVES KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSSAL ÉRINTETT IDŐSZAKBAN, AMI MEGHALADJA AZ ELŐZŐ TÍZ ÉV FORRÁSAINAK EZEN KERETÖSSZEGÉT IS!

Az AKG/ÖKO felhívásoknál a gazdálkodók a környezet állapotának megőrzése és javítása, a környezeti terhelés csökkentése, a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése érdekében pályázhatnak önkéntes alapon, normatív, terület alapon járó, vissza nem térítendő támogatásokra. További célkitűzés, hogy minél több gazdálkodó élhessen a támogatási lehetőséggel és jelentősen növekedjen a programokba bevont eddigi területek aránya.

Az előírások korábbi rendszere megmaradt, viszont a mostani felhívások több újdonságot is tartalmaznak:

AKTUALIZÁLTÁK AZ EGYSÉGKÖLTSÉGEK MÉRTÉKÉT, ENNEK KÖSZÖNHETŐEN MEGEMELKEDTEK A KÖTELEZŐ ÉS VÁLASZTHATÓ TEVÉKENYSÉGEK TÁMOGATÁSI ÖSSZEGEI MINDEN TEMATIKUS ELŐÍRÁSCSOPORTNÁL. FONTOS SZEMPONT, HOGY A TÁMOGATÁSI IDŐSZAK MINDEN NAPJÁRA KELL, HOGY RENDELKEZZEN A GAZDÁLKODÓ JOGSZERŰ FÖLDHASZNÁLATTAL.

Az AKG-ban 16 tematikus előíráscsoportból lehet választani, attól függően, hogy milyen besorolású földhasználattal rendelkezik a pályázó. A horizontális vagy zonális besorolás csoportjai megkereshetőek a MEPAR böngészőben. A tematikus előíráscsoportokon belül vannak kötelezően megvalósítandó és választható előírások. Ilyenek például: a tápanyag gazdálkodási terv készítése talajtani szakértő bevonásával, középmély lazítás, zöldtrágyázás, vetésszerkezeti és állatvédelmi vállalások.


Minden egyes plussz vállaláshoz támogatási összegek és pontok tartoznak. További többlet pont kapható a minél nagyobb, célprogramba bevont területért, a nitrátérzékeny területek vagy NATURA 2000-es területekért, jogosult névjegyzéki szaktanácsadó alkalmazásáért, illetve állatállomány meglétéért.

Az ÖKO pályázatnál a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt az ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő gazdálkodást kell folytatni, az átállás alatt lévő és átállt területek esetében is.

KÖTELEZŐ BEJELENTKEZNI TEHÁT A TANÚSÍTÓ-, ELLENŐRZŐ SZERVEZETEK VALAMELYIKÉHEZ (PL. BIOKONTROLL HUNGÁRIA). A TÁMOGATÁSI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNÁL TÖBBLETPONT KAPHATÓ, HA A PÁLYÁZÓ SZEREPELT MÁR AZ ÖKO PROGRAMBAN, HA ALKALMAZ NÉVJEGYZÉKI SZAKTANÁCSADÓT, ILLETVE HA A PROGRAMBA MINÉL TÖBB A BEVINNI KÍVÁNT TERÜLETE.

Mindkét célprogram alapvető előírása a pontos adminisztráció és jelentési kötelezettségeknek való megfelelés, melynek kiemelt feladata közé tartozik a gazdálkodási napló szakszerű vezetése és leadása. Fontos megjegyezni, hogy a pályázatok alapvető feltétele a jogszerű földhasználathoz igazított földmérés. Aki már részt vett a programokban és nem változott a területe, annak a földmérési dokumentumait elfogadja az Irányító Hatóság, viszont az új területek vonatkozásában ez elkerülhetetlen. A gazdálkodói kiszámíthatóság növelése érdekében a támogatási kérelmek bírálatául szolgáló szempontrendszer és csatolandó dokumentumok listája valamelyest egyszerűsödött, a teljes pályázati felhívások a Széchenyi 2020 pályázati felületén elérhetőek.

A 3 ÉVES TÁMOGATÁSI IDŐSZAK (2022-2024) PÁLYÁZATAINAK BENYÚJTÁSI HATÁRIDEJE OKTÓBER 25-NOVEMBER 25. KÖZÉ ESIK, ÉS MINDEN MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ SZÁMÁRA ELÉRHETŐ.

A pályázni kívánó termelőknek határozottan azt javaslom, hogy érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a támogatási kérelem beadásához szükséges ügyintézést, mert már országosan és Kalocsa környékén is kiemelkedő a részt venni szándékozó szereplők aránya. A könnyebb eligazodás érdekében érdemes kérni az agrárkamarai szaktanácsadók és a falugazdász hálózat segítségét, valamint a Nemzeti Agrárkamara (NAK) tájékoztató kiadványokkal is segíti a termelőket.

                                                    Szigeti Tamás
agrárkamarai szaktanácsadó

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-13 15:25:00
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés