2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Október 25-től beadhatók az új agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai pályázatok – A keretösszeg 400 milliárd (!) forint

Október 25-től beadhatók az új agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai pályázatok – A keretösszeg 400 milliárd (!) forint
2021. 10. 13., 16:18

Az Agrárminisztérium a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" programjának második ütemében több kulcsfontosságú pályázatot hirdet meg kiemelkedő keretösszeggel. Mindez annak is köszönhető, hogy a Magyar Kormány a korábbi uniós forrásokhoz képest jelentősen megemelt, 80 százalékos társfinanszírozást biztosít. A vidék gazdaság- és versenyképesség növelésén túl kiemelt cél a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási formák támogatása. Minderről állandó agrárgazdasági szakértőnk, Szigeti Tamás agrármérnök készített összefoglalót, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

Az ’agrár-környezetgazdálkodási kifizetés’ (AKG) és ’ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, fenntartás’ (ÖKO) intézkedések a Vidékfejlesztési Program legfajsúlyosabb és legnépszerűbb támogatásai közé tartoznak: ezen intézkedéseknek köszönhetően eddig közel 900 ezer hektáron valósult meg környezettudatos gazdálkodás (kb. 2/3-1/3 arányban).

AZ ORSZÁGOSAN TÖBB TÍZEZER GAZDÁLKODÓT ÉRINTŐ ÚJ KIÍRÁSOK KERETÖSSZEGE 400 MILLIÁRD FORINT: AKG-RA 360 MILLIÁRD, ÖKO-RA 40 MILIÁRD FORINT JUT A KÖVETKEZŐ 3 ÉVES KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSSAL ÉRINTETT IDŐSZAKBAN, AMI MEGHALADJA AZ ELŐZŐ TÍZ ÉV FORRÁSAINAK EZEN KERETÖSSZEGÉT IS!

Az AKG/ÖKO felhívásoknál a gazdálkodók a környezet állapotának megőrzése és javítása, a környezeti terhelés csökkentése, a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése érdekében pályázhatnak önkéntes alapon, normatív, terület alapon járó, vissza nem térítendő támogatásokra. További célkitűzés, hogy minél több gazdálkodó élhessen a támogatási lehetőséggel és jelentősen növekedjen a programokba bevont eddigi területek aránya.

Az előírások korábbi rendszere megmaradt, viszont a mostani felhívások több újdonságot is tartalmaznak:

AKTUALIZÁLTÁK AZ EGYSÉGKÖLTSÉGEK MÉRTÉKÉT, ENNEK KÖSZÖNHETŐEN MEGEMELKEDTEK A KÖTELEZŐ ÉS VÁLASZTHATÓ TEVÉKENYSÉGEK TÁMOGATÁSI ÖSSZEGEI MINDEN TEMATIKUS ELŐÍRÁSCSOPORTNÁL. FONTOS SZEMPONT, HOGY A TÁMOGATÁSI IDŐSZAK MINDEN NAPJÁRA KELL, HOGY RENDELKEZZEN A GAZDÁLKODÓ JOGSZERŰ FÖLDHASZNÁLATTAL.

Az AKG-ban 16 tematikus előíráscsoportból lehet választani, attól függően, hogy milyen besorolású földhasználattal rendelkezik a pályázó. A horizontális vagy zonális besorolás csoportjai megkereshetőek a MEPAR böngészőben. A tematikus előíráscsoportokon belül vannak kötelezően megvalósítandó és választható előírások. Ilyenek például: a tápanyag gazdálkodási terv készítése talajtani szakértő bevonásával, középmély lazítás, zöldtrágyázás, vetésszerkezeti és állatvédelmi vállalások.


Minden egyes plussz vállaláshoz támogatási összegek és pontok tartoznak. További többlet pont kapható a minél nagyobb, célprogramba bevont területért, a nitrátérzékeny területek vagy NATURA 2000-es területekért, jogosult névjegyzéki szaktanácsadó alkalmazásáért, illetve állatállomány meglétéért.

Az ÖKO pályázatnál a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt az ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő gazdálkodást kell folytatni, az átállás alatt lévő és átállt területek esetében is.

KÖTELEZŐ BEJELENTKEZNI TEHÁT A TANÚSÍTÓ-, ELLENŐRZŐ SZERVEZETEK VALAMELYIKÉHEZ (PL. BIOKONTROLL HUNGÁRIA). A TÁMOGATÁSI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNÁL TÖBBLETPONT KAPHATÓ, HA A PÁLYÁZÓ SZEREPELT MÁR AZ ÖKO PROGRAMBAN, HA ALKALMAZ NÉVJEGYZÉKI SZAKTANÁCSADÓT, ILLETVE HA A PROGRAMBA MINÉL TÖBB A BEVINNI KÍVÁNT TERÜLETE.

Mindkét célprogram alapvető előírása a pontos adminisztráció és jelentési kötelezettségeknek való megfelelés, melynek kiemelt feladata közé tartozik a gazdálkodási napló szakszerű vezetése és leadása. Fontos megjegyezni, hogy a pályázatok alapvető feltétele a jogszerű földhasználathoz igazított földmérés. Aki már részt vett a programokban és nem változott a területe, annak a földmérési dokumentumait elfogadja az Irányító Hatóság, viszont az új területek vonatkozásában ez elkerülhetetlen. A gazdálkodói kiszámíthatóság növelése érdekében a támogatási kérelmek bírálatául szolgáló szempontrendszer és csatolandó dokumentumok listája valamelyest egyszerűsödött, a teljes pályázati felhívások a Széchenyi 2020 pályázati felületén elérhetőek.

A 3 ÉVES TÁMOGATÁSI IDŐSZAK (2022-2024) PÁLYÁZATAINAK BENYÚJTÁSI HATÁRIDEJE OKTÓBER 25-NOVEMBER 25. KÖZÉ ESIK, ÉS MINDEN MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ SZÁMÁRA ELÉRHETŐ.

A pályázni kívánó termelőknek határozottan azt javaslom, hogy érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a támogatási kérelem beadásához szükséges ügyintézést, mert már országosan és Kalocsa környékén is kiemelkedő a részt venni szándékozó szereplők aránya. A könnyebb eligazodás érdekében érdemes kérni az agrárkamarai szaktanácsadók és a falugazdász hálózat segítségét, valamint a Nemzeti Agrárkamara (NAK) tájékoztató kiadványokkal is segíti a termelőket.

                                                    Szigeti Tamás
agrárkamarai szaktanácsadó

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK