2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Teltházas agrárfórumot szervezett a megyei Agrárgazdasági Kamara – jövőbe mutató információk gazdáknak

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 08., 16:26

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága március 7-én, a kalocsai Művelődési Központ Kamaratermében tartott fórumot, amelyre a járás településeiről több mint 100 gazda, gazdálkodó szervezet vezetője érkezett. A zsúfolásig megtelt terem láttán nehéz volt eldönteni, hogy a nagy érdeklődés a választott témáknak, az előadóknak, vagy azoknak a várakozásoknak köszönhető: milyen aktuális pályázati lehetőségek vannak, milyen lesz 2020 után az EU agrártámogatási rendszere? Visszajelzések szerint a közel három órán át tartó rendezvényen való részvétel nem volt hiábavaló, még a 2020-at követő időszakról is részben megnyugtató információkhoz jutottak a gazdálkodók.

A fórumot Gáspár Ferenc, a megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitotta meg, majd az egyes előadókat prezentációjuk megtartására a kalocsai kirendeltségen dolgozó Nagy Attila megyei főfalugazdász kérte fel. Mint megtudtuk, a kitűnő, a hallgatóság létszámában kis megmutatkozó szervezésben a kirendeltség falugazdász munkatársai jelentős szerepet vállaltak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az első előadást Madari Örs, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkatársa tartotta. Aki nem követte a szervezeti változásokat, annak hasznos információ lehet, hogy a hatékonyság érdekében  megszüntetett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hatáskörét a megyei kormányhivatalok vették át, főosztályi szinten.

A szakember számadatokkal is illusztrálta, hogy a főosztály munkatársai az ellenőrzési feladataik ellátása során mekkora munkát végeztek. Például 14 járművel, gyakran úttalan utakon 230 ezer kilométert tettek meg, miközben 18500 hektárnyi területet ellenőriztek. A helyszíneken 1500 jegyzőkönyv készült, hogy a kifizetések időben és szabályszerűen megtörténhessenek. Madari Örs felkérte a gazdákat, hogy a pályázati forrásból megvásárolt kertészeti gépet ellenőrzésre, azonosításra alkalmas módon, a szükséges dokumentumokkal együtt készítsék elő.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Madari Örs áttekintette az úgynevezett egységes kérelmek kezelését is, majd elmondta: a területalapú támogatásoknál az előlegfizetés, a részfizetés megtörtént, várhatóan március végéig a teljes összeg kifizetésre kerül. A hektáronkénti támogatás átlaga 44.100-44.500 forint között van. Ehhez jön a zöldítésre kifizethető 24.567 forint. Az újabb igénylések már részben új számítógépes felületen történnek, de a jogcímek nem változnak. Aki nem tud önállóan eligazodni a rendszerben, az továbbra is kérje a falugazdászok segítségét. Az agrármérnök ezt követően az egyes ágazatok, például a gépbeszerzés, a gyümölcsültetvény-telepítés, a borszőlő ültetvények telepítésének lehetőségeiről beszélt. Ez utóbbinál a támogatás intenzitása 50 százalék. A hallgatóság azokat a szakági támogatási lehetőségeket is megismerhette, amelyek közé például az öntözésfejlesztés, az innovációs csoportok támogatása is tartozik.

Cseh Tamás főosztályvezető a 2017. évi, 2016.11.01.-2017.10.31-ig tartó kárenyhítésről szólva elmondta: a gazdák aszálykárt 51 ezer hektár, jégeső kárt közel 72 ezer hektár, tavaszi fagykárt 31.340 hektár, téli fagykárt 27.325 hektár terület vonatkozásában jelentettek be. Az összes bejelentés 10 ezer parcellát érintett.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az idei, október 31-ig tartó kárenyhítési év szabályai közül külön felhívta a figyelmet arra, hogy

a kárt a káreseményt követő 15 napon belül kell bejelenteni. A bejelentés elmulasztásának jogvesztő hatálya van.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gazdák a kárenyhítés bonyolult szabályairól szóló tájékoztatást fokozott figyelemmel kísérték, de a gyümölcsültetvények telepítésének és megszűntetésének szabályairól szóló tájékoztatást is közérdeklődés kísérte. A főosztályvezető a termőföldek esetében alkalmazott végrehajtási árverések szabályit is bemutatta. Mint hangsúlyozta, az árverési vevőnek is földművesnek kell lennie és a 20 kilométeren belüli lakóhelyet a korábbinál szigorúbban ellenőrzik. Aki az árverésen elnyert föld megvásárolásától visszalép, azzal a keletkezett kárt megfizettetik.

Dr. Simon Zoltán, a Kalocsai Járási Hivatal Földhivatali Osztályának vezetője a családi gazdaságok nyilvántartásba vételének és törlésének szabályait ismertette. A procedúra a 2017. évi szabályokhoz igazodik, csupán két kisebb változásra kell jobban oda figyelnie annak, aki a családi gazdasága regisztrációját idén kezdeményezi.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Takács László Tibor, a kamara szolgáltatási főigazgató-helyettese a villamos- és gázenergia fogyasztói csoportok létrehozásáról, a kedvezményes villamos energia és gáz hozzáférésének lehetőségéről tartott előadásában rámutatott: az elmúlt évek árrobbanása a nagy fogyasztók esetében akár 50 százalékos áremelkedést is eredményezett. Ám a prognózis szerint már idén áprilisban kiegyensúlyozottabb árakra lehet számítani, tehát az áprilisi lekötések kecsegtetnek nagyobb előnnyel. A szakember a termőföldekre telepíthető napenergia rendszerek, naperőművek létrehozásának szabályairól is tájékoztatást adott, de mint mondta, majd csak a törvény végrehajtási rendelete ismeretében lehet biztosan tudni, hogy a telepítés mekkora hasznot eredményez.

Papp Gergely, a kamara főigazgató-helyettese a már előre beharangozott jó előadói stílusban magyarázta el mindazokat a makro folyamatokat, amelyek az EU – tagságunkból, az EU agrártámogatási rendszeréből adódóan érintenek bennünket. Mint mondotta, lehet szidni az EU agrártámogatási rendszerét, de tény, hogy

az ágazatban termelődő jövedelem 60-80 százaléka ehhez a támogatáshoz köthető.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakember azt valószínűsítette, hogy az EU egyéb más megnövekedett kiadásai miatt az agrárgazdaságra fordítható jelenlegi összeg összességében csökken. Ugyanakkor a földalapú támogatásokra fordítható kiadások nagy valószínűséggel csak kis mértékben változnak. Jelenleg az EU a költségvetésének 39 százalékát fordítja mezőgazdaságra. Annak érdekében, hogy az agrártámogatási keret ne változzon, a magyar kormány vállalta, hogy a GDP jelenlegi 1 százaléka helyett annak 1,1-1,2 százalékát fizeti be az EU büdzséjébe.

A főigazgató az egyes tagországok, közte Hollandia földalapú támogatási rendszeréről szólva azt hangsúlyozta, hogy e vonatkozásban Magyarország a középmezőnybe tartozik, ezért nálunk nagy eltérések nem valószínűek. A szakember előrejelzése szerint a jelenlegi hektáronkénti 70 ezer forint támogatás 2020-tól legfeljebb 66 ezer forintra csökken. A 2020 utáni időszakról szólva az is elhangzott: okunk van feltételezni, hogy az EU a földalapú támogatási formákat tagállami hatáskörbe adja. Ám minden egyes támogatás kifizetését meghatározott célhoz köti ki, ennek a célnak a teljesülését ellenőrzik. A céloknak való megfelelés alapvetően új kihívások elé állítja a gazdálkodókat. Papp Gergely azt tanácsolta: őszhöz közeledve mindenki kísérje figyelemmel a híreket, ugyanis akkor jelennek meg azok a szabályozók, amelyek a jogszabály szövegszerű változatból már mindenki számára beszédesek lesznek. Az agrárfórum a gazdák által feltett kérdések megválaszolásával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-18 22:21:56
Március 11-én, vasárnap annak az Érdnek az otthonában szerepelt a KSE női röplabdacsapata az NBII. rájátszásában, amely gárda az alapszakaszt a csoport utolsó helyén zárta mindössze egy győzelemmel és tizenhét (!) vereséggel. A Kalocsa ezzel szemben kilenc sikert tudhatott magáénak, így több mint meglepő volt az érdi fiatalok elleni már-már dehonesztáló fiaskónk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.