2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Új előírás: időről időre felülvizsgálják a növényvédelmi gépeket -2021-ig valamennyit ellenőrzik

Új előírás: időről időre felülvizsgálják a növényvédelmi gépeket -2021-ig valamennyit ellenőrzik
Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 11., 13:14

A növényvédelmi tevékenységgel kapcsolatos új előírások értelmében a jövőben kötelező a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. A módosítás alapja egy Európai Uniós irányelv átültetése, melynek értelmében olyan növényvédelmi géppel, amely nem esett át műszaki felülvizsgálaton, tilos növényvédelmi tevékenységet végezni.

Az EU területén - így Magyarországon is - a termelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi-, és háti berendezéseket – az első forgalomba helyezést követően az első öt évben egy alkalommal, ezt követően háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni.

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései során természetesen figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges.

A cél az, hogy 2021-re a Magyarországon használt valamennyi árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetezőgép bekerüljön a nyilvántartásba és átessen egyszer a felülvizsgálaton.- mondta Szigeti Tamás, az Agrárközösség Kalocsai Irodájának vezetője.

Hozzátette: a használt növényvédelmi gépeket a gazdálkodóknak megéri bevizsgáltatni, ugyanis a nem megfelelő állapotú permetezők nemcsak a termelés hatékonyságát csökkentik, hanem veszélyeztetik a biztonságos élelmiszer-előállítást is.

Ugyanakkor - ahogy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is összefoglalta – a rendszeres vizsgálattal nő a szerhatékonyság, ezzel akár jelentősen is csökkenhet a növényvédőszer-felhasználás, javul a lefedettség, csökken az aluldozírozás miatti rezisztencia kialakulása, a növényvédőszer-maradék azonban határérték alatt marad.

A környezet terhelése is csökken a pontos, precíz kijuttatással, az elsodródás csökkenésével pedig a felszíni vizek is védettebbé válnak. Kevesebb lesz a szermaradék, így biztonságosabb és egészségesebb termékek kerülnek a fogyasztókhoz.

Szigeti Tamás hangsúlyozta:

AZ ÖT ÉVNÉL IDŐSEBB, NEM FELÜLVIZSGÁLT VAGY FELÜLVIZSGÁLATON NEM MEGFELELT NÖVÉNYVÉDELMI GÉPPEL NÖVÉNYVÉDELMI TEVÉKENYSÉGET VÉGEZNI TILOS.

Az Európai Unió által előírt kötelezettség szerint a növényvédelmi gépeken háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni. A 2019. július 15-én megjelent, többek között a permetezőgépek felülvizsgálatát szabályozó módosító rendelet július 20-án lépett hatályba. A rendelet kimondja, "Az árutermelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi (ideértve a szórópisztolyos és lövellőcsöves), illetve háti növényvédelmi berendezéseket – az Európai Unió területén történt első forgalomba hozatalt követő első öt évben egy alkalommal, ezt követően háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni."

A jogszabály azt is leszögezi, hogy "Az öt évnél idősebb, nem felülvizsgált vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos.”

A szakember arra a kérdésre, hol lehet a vizsgáztatást elvégeztetni elmondta: a legközelebbi szolgáltató az OptiCsepp - Növényvédelmi gépek vizsgabázisa, amely Szakmár, Kistény Majorban található, elérhetősége: +36-30-696-38-08

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK