2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

A bátyaiak egy hónapig vártak a jégkár felmérésre – Novemberben fizet, ha egyáltalán fizet a kárenyhítési alap

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 13., 11:48

A bátyai határ mintegy 100 hektáros részére június 9-én, szombaton lezúduló jégeső nyomán akár az a szólás - mondás is járhatná a környéken: „elverte, mint bátyai határt a jég”. Ám viccelődésre nincs ok, ugyanis a befektetett munkán túl a becslések szerint százmilliós kárt szenvedtek el azok a bátyai, fajszi gazdák, akik közel egy hónapig hiába várták a kárenyhítési alap munkatársát, hogy a helyszínen mérje fel a veszteséget. Amint arról Fekete Zoltán bátyai gazda beszámolt: a negyedik hétbe lépve már éppen elfogyott a türelmük, amikor az agrármérnök előzetes értesítés nélkül, július 6-án, pénteken járt a helyszínen. A szakember a késlekedést a rengeteg kárbejelentéssel indokolta. Hogy lesz-e a kárenyhítési alapból kifizetés és mikor, az majd a kézhez kapott határozatból derül ki. A jég által földbe döngölt paprika, felszabdalt kukorica megmentésén továbbra is dolgoznak a gazdák és a mezőgazdasági társaságok.

Június 9-én szinte napra és helyre pontosan a tíz évvel korábbihoz hasonló rendkívüli, de talán még attól is intenzívebb jégeső zúdult a bátyai határ Fajsz felöli részére. A vizuálisabb típusú olvasóinkra is gondolva: a bátyai határnak arról a mintegy 100 hektárnyi területéről van szó, amely Baja irányába az 51-es főút Miske felöli bekötésének folytatásától az árvízvédelmi töltésig terül el.

 

Az akkori helyzetről több gazda, köztük Fekete Zoltán bátyai gazdálkodó tájékoztatta portálunkat, aki a földszomszédokkal együtt már június 11-én bejelentette a kárt a falugazdásznak. A kalocsai irodában annak rendje és módja szerint rögzítették a kérelmet és az érintett területet, majd az anyagot továbbították a kárenyhítési eljárás lefolytatására.

A gazdák sietségének az volt az oka, hogy

a magas költségek és forráshiány, talán a biztosítókkal szembeni bizalmatlanság okán sokan nem kötöttek egyedi biztosítást a földjeikre.

Abban bíztak, ha mégis beüt a krach, a kárenyhítési alapba évenként kötelezően befizetett, Fekete Zoltán esetében úgy évi 70 ezer forint összeg már megalapozza, hogy baj esetén részére is kártérítést fizessenek.

Természetesen ennek a lehetősége és a jogi alapja most is fenn áll, ám ahogy Fekete Zoltán és gazdatársai elmondták:

kicsit elvesztették a bizalmukat, mert hiába érdeklődtek, szakember csak közel egy hónap elteltével érkezett a jégkárfelmérésére.

Holott a ”nincs más hátra, mint előre” jegyében mentették ami menthető. Megkezdték, majd megismételték a növényregeneráló szerek kiszórását és a szokásos talajművelési feladatokat is folyamatosan elvégezik. Ha a termés nem hálálja meg, kárenyhítési alap ide vagy oda,

ezzel a plusz költséggel a veszteség csak még nagyobb lesz.

Szerencsére a kár felmérésére, dokumentálására előzetes értesítés nélkül érkezett szakemberrel a határban összefutottak, így szóban is elmondhatták az észrevételeiket.

Fekete Zoltán szerint a kecskeméti hivatal munkatársa azt ígérte: a kérelmeket feldolgozzák, az érintetteket határozatban értesítik a döntésről a esetleges kárenyhítés összegéről. Amennyiben a gazdák számára pozitív döntés születik, a kárenyhítés összegét várhatóan november végégig kifizetik.

Az élelmiszertermelés világszinten az egyik legfontosabb stratégiai kérdés, azonban a klímaváltozás komoly gondot jelent a mezőgazdaság számára. Az EU 28 tagállamában 12 millió mezőgazdasági termelő él, a mezőgazdaság az élelmiszeriparral együtt az összes munkahely 7 százalékát, az európai GDP 6 százalékát adja. A hosszú távú előrejelzések alapján a szélsőséges hatások bekövetkezésének a valószínűsége egyre nagyobb, régiónkban a heves téli és nyári esőzések és áradások, az aszály, a talajerózió fokozódása, a mezőgazdaságban alkalmazható növényfajták körének csökkenése és a terméshozamok csökkenése jelenti a fő problémát. Magyarországon a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény foglalkozik a káresemények enyhítésének szabályozásával. A kockázatok kezelésére a törvény egységes kárfelelősségi rendszert alakít ki, amelynek alapja a termelői kockázatközösség megteremtése. A 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről, a 19/2014. (X. 29.) FM rendelet a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról szól. A nemzeti költségvetésből való kárenyhítés szabályozási rendszere, a kár nagyságának és a hozamérték-csökkenés mértékének megállapítása, illetve a kárenyhítési igény kiszámítása hazánkban az uniós gyakorlatnak megfelelően történik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK