2022. 12. 01. csütörtök
Elza
: 410 Ft   : 393 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Bátyai VIII. Fokhagymafesztivál –teljes siker, „szombattól Bátyától mérik a Jeruzsálemig tartó távolságot”

Zsiga Ferenc  |  2016. 08. 07., 19:21

Ha Makó a fokhagyma fővárosa, akkor a szombati VIII. Fokhagymafesztivál forgatagát járva nyugodtan kijelenthetjük, Bátya a megyeszékhelye. Ugyan a szólás-mondás valószínűleg még sokáig nem változik: „annyira van, mint Makó Jeruzsálemtől”, de amit a Varajti Gábor – Maros Attila rendezőpáros a támogatók segítségével összehozott, az ha pár napra is, Bátyát országosan a vezető hírek közé emelte.

Az ezúttal is bebizonyosodott, a fesztivál a maga főzőversenyével, a gazdag és értékes nemzetiségi hagyományok táncban, dalban és gasztronómiában való felelevenítésével olyan kuriózumnak számít, ami egy kisebb településre is képes tömegeket csábítani.

Valljuk be őszintén, a bátyai emberek szorgalma és tehetsége a paprika fővárosaként emlegetett Kalocsát is szorongatja, külön szerencsénk, hogy az ott termelt fűszerpaprikát a kalocsai tájkörzet részeként emlegetik. A magyar konyha másik megkerülhetetlen fűszernövénye, a fokhagyma azonban messze földön Bátyához kötődik.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amint azt a fesztivál pavilonjaiban és főzőhelyein látni lehetett, a bográcsos és tárcsán sült ételek, savanyúságok és tészták ízesítőjéből, a fokhagymából még olaj is készül. Nem is szólva a szemet gyönyörködtető fonatokról és kompozíciókról, amelyekhez a matériát a fokhagyma szára adja.

A horvátul Garlice Fest pénteken délután a Budapesti Honvéd Öregfiúk és a helyi szeniorokból valamint a kalocsai járás hajdani focistáiból verbuválódott csapat barátságos labdarugó mérkőzésével kezdődött. A régi idők fociját idéző összecsapásra sokan kilátogattak. Bátya e tekintetbe is az élen jár, hiszen nincs még olyan település, amelyik egymás után négy évben ilyen nagynevű klubok legendásan nagynevű játékosait tudná pályájára csábítani.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A péntek esti fülledt idő már előre jelezte, hogy másnap azért lehetnek gondok az időjárással, de a szervezők előrelátásának, a gyönyörűen felállított sátraknak, színpadnak, a szépen karbantartott parknak köszönhetően a reggeli eső inkább csak üdítően hatott. Varajti Gábor főszervező arról számolt be, hogy a szakadó eső miatt sajnos többen nem indultak el a főzőversenyre, de így is

25 csapat mérte össze tudását.

A főzőverseny rangját az adta, hogy a kalocsai Németh József vezetésével a Szabadtűzi Lovagrend zsűrizett, és mint az ismert gasztronómiai szaktekintély látható elégedettséggel elmondta: a hattagú zsűri egyetértett abban, hogy fokhagymára komponálva valóban a magyar és a délszláv konyha sokszínűségét bemutató, ínycsiklandó ételek készültek. Az „egyszerű néha a legnagyszerűbb” elv jegyében a Szabadtűzi Lovagrend Szakmai Fődíját a „Fokhangymások” csapatának a minden tekintetben kiváló fokhagymás krumplilevese nyerte el.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Németh József elmondta azt is, hogy bográcsos, tárcsás és egyéb ételek kategóriákat állítottak fel, hogy aztán a legjobb ételek főzői arany, ezüst és bronz elismeréseken osztozzanak.

Egyéb kategóriában az „Internet plusz” füstölt hala arany, a „Vésőke” csapata csülkös lecsója ezüst, míg a helyi Vinográd étterem három féle étele a bronz elismerésre volt érdemes.

Tárcsás kategóriában a „Veterán motorosok” sültoldalasa – stílusosan motoron hozták és motorblokkon tálaltak fel – arany, a „Fokhangymások” vegyessült-tálja ezüst, a „Kapitány fiúk” hagyományos fokhagymás lángosa bronz elismerést kapott.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Bogrács kategóriában a „Dunántúli sógorok” kakaspörköltje arany, a Vodenica csapat babgulyása ezüst, Kissné Barbara és csapata főztje bronz díjat nyert. A Karcagi Birkafőzők és a Rico Team a Szabadtűzi Lovagrend elismeréseként meghívást kapott a Kalocsán szeptember 17-én megrendezésre kerülő Paprika Fesztiválra.

A „Buki Team” emlékserleget a „Dunántúli sógorok vehették át”, míg a Fokhagyma Fesztivál vándorserlegét egy évre Benke Csaba a kitűnően megfőzött csülökpörköltjéért érdemelte ki.

Bátyán ezúttal is sok család saját házához hívott rokonokat, vendégeket, hogy együtt ünnepeljék a már betakarított fokhagymatermést, vagy csak együtt legyenek. Amint arról a fotógalériában található kép tanúskodik, Király Józsefné és családja a szárításra szépen felakasztott fokhagymacsomók „árnyékában” fogyasztotta el az ünnepi ebédet és vacsorát, hogy közben a közeli színes programokon is részt vegyenek.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ezek közül is kiemelkednek Szűcs Judith és a StabilFrazír koncertjei, amelyek a főzőverseny, a házi sütemények versenye és a fokhagyma szépségverseny mellett a legtöbb, mintegy 1500 látogatót vonzottak a helyszínre. A színpad előtti nézőtér székei szinte folyamatosan foglaltak voltak, hiszen az erdélyi Székelyudvarhelyről és a vajdasági Ludasról érkezett néptánc együttesek kitűnő előadásai mellett a Bátyai Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesület Rozmaring Népdalkör, a Kalocsai Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület Néptánccsoportja, a Zabavna Industrija tamburásai és harmonikása folyamatosan gondoskodtak a színvonalas látnivalóról és a jókedvről.

A hajnalig tartó VIII. Bátyai Fokhagyma Fesztivál ötletesen és igényesen megszervezett, végig ingyenes programjainak minden egyes eleme kitűnő kikapcsolódást, szórakozást nyújtott a résztvevőknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 01., 10:17
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Gyűjtsd össze mindet! Mutatjuk a részleteket! Még >>>
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK