2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Bő kétszáz mázsa kukorica terítette be a központot Bátyán – Egy kerékpáros is megsérült

Bő kétszáz mázsa kukorica terítette be a központot Bátyán – Egy kerékpáros is megsérült
Illés György Cinó  |  2019. 11. 22., 16:12

Általános probléma Bátyán, hogy a közlekedők, különösen a Baja felől érkezők, túl nagy sebességgel közelítik meg az 51-es útnak a településközponttól déli irányban lévő éles kanyarulatát – nyilatkozta a KALOhíreknek a ma délutáni baleset helyszínén Mészáros József bátyai önkormányzati képviselő. A problémát súlyosbítja a mind nagyobb forgalom. A megoldás az útkanyarulat rekonstrukciója volna, amihez egyszer már hozzá is fogott a település, aztán abbamaradt – mondja a képviselő, emlékeztetve, hogy nincs másfél hónapja, amikor egy szintén Baja felől érkező személykocsi érkezett túl gyorsan, ami miatt kisodródott, és egy teherautónak ütközött ugyanott, ahol most egy gabonaszállító kamion borult föl.

Baja felől érkezett az a kukoricát szállító kamion is, amelynek sofőrje ma délután fél egy körül vesztette el uralmát járműve fölött, ami miatt kisodródott, majd fölborult, rakománya pedig – 200-230 mázsa kukorica – a település legnagyobb boltja, a központi ABC előtti járdára és a becsatlakozó utcába, illetve a buszmegállóba borult.


Forrás: KALOhírek


A sofőrt a tűzoltók szabadították ki a járműből, majd a kiérkező mentők helyszíni ellátása után kórházba szállították. A helyszíni tanuk elmondása szerint a kívülállók számára látható komolyabb sérülése a sofőrnek nem volt, csak”megütötte magát” – vélhetőleg zúzódásokat szenvedett.

A portálunknak a helyszínen nyilatkozó tanú szerint a leboruló rakomány elsodort egy kerékpárost is, aki horzsolásos sérüléseket szenvedett. Az elbeszélések szerint esetében is az ijedtség volt nagyobb, őt a mentők a helyszíni ellátása után édesanyja kíséretében otthonába bocsátották, ellenben a kerékpárja teljesen tönkrement.


Forrás: KALOhírek


A baleset után teljes útzár mellett kezdődött meg a helyszínelés és műszaki mentés. A forgalmat az Attila és a Mikes Kelemen utcákon keresztül terelték el, amelyek keskeny voltuk miatt a nagyobb járművek, kamionok számára túlságosan szűkek. A portálunknak a helyszínen nyilatkozó önkormányzati képviselő szerint gyakorlatilag közlekedési káosz volt a település átmenő forgalmában.

Időközben kértük a mentők és a rendőrség hivatalos közleményét is az eset kapcsán, amennyiben megkapjuk a válaszokat, megírjuk.

Borulnak a kamionok

A forgalom általános növekedése miatt egyre gyakrabban hallunk hasonló balesetekről.
Amint emlékezetes, július végén Foktőn a település határában található körforgalomban a szalagkorlátot leszakítvaborult föl egy ugyancsak magokat szállító kamion, amelynek rakománya az árokban kötött ki, és ott erjedt napokig, a szalagkorlát hiányát pedig hónapokig szenvedhették a közlekedők.
Július elején Solton egy lakóház homlokzatát tarolta le egy elszabadult kamion.
Szintén egy gabonaszállító kamion borult föl Miske határában szeptember elején.

Októberben 10-én,csütörtökön 12 óra 15 perc körül a mostani eset helyszínén történt egy baleset, kísértetiesen hasonló forgatókönyvvel, de más szereplőkkel: akkor egy személyautó érkezett túl gyorsan, kisodródása után pedig kerékpár helyett egy kamion oldaláról „pattant le”. Amint akkor megírtuk, egy nagy sebességgel, szintén Baja irányából érkező személygépkocsi húszas éveiben járó vezetője ugyanitt, a „bátyai nagykanyarban” szenvedett balesetet oly módon, hogy vélhetően rosszul mérte fel mind a sebességet, mind a szemerkélő eső miatt az útviszonyokat, és kisodródott a járművel. Az autó áttért az úttest szemközti sávjába, ahol egy kamion haladt Baja irányába. A személygépkocsi a kamion oldalának ütközött, majd arról visszapattanva az út menti árokban állt meg.

A kanyar rekonstrukciójára volna szükség

A portálunknak a mostani eset kapcsán nyilatkozó Mészáros József képviselő szerint az alapvető probléma az, hogy a Baja felől érkezők túl nagy sebességgel közelítik meg a kanyart, ahol a pályatest az út rangjával összevetve indokolatlanul éles kanyarulatot vesz, ami helyismeret híján eleve balesetveszélyt okoz, a kihelyezett 40-es tábla ellenére is.
Ha pedig itt elveszíti a vezető a járműve fölötti uralmát, azt már később igen nehéz visszanyernie, miközben a kanyar után egyből a település központjába, a legfrekventáltabb területre érkezik, ahol mindkét irányba buszmegálló van, és ott van a piac, valamint a község legforgalmasabb üzlete, a nagy ABC is.


Forrás: KALOhírekA megoldás az útkanyarulat ívének megváltoztatása lehetne, esetleg az út szélesítésével egybekötve. A kanyarnál az út rekonstrukciójának előkészítéséhez egyszer már hozzáfogtak, de azzal csak addig jutottak, hogy

már tíz éve is annak, hogy megtervezték az adott szakaszhoz tartozó, kialakítandó útpályatestet, a szükséges területet is kisajátították hozzá, de sajnos mostanáig mégsem történt semmi se– mondja a képviselő, aki szerint az útkanyarulat rendezése is sürgető volna, de itt legalább egy gyalogátkelőhelyet mindenképp létesítenie kellene az út üzemeltetőjének.
[Főútvonal lévén az út belterületi szakaszainak is az Állami Közútkezelő KHT az út fenntartója – A szerk.]

Mészáros József szerint az ilyen balesetekben közrejátszik a megnövekedett forgalom is, a mostani konkrét esetben pedig az okok közt szerepelhetett a „hétvége-hatás”, vagyis az, hogy péntek lévén mindenki jobban siet, próbál hamarabb hazaérni.

Ez most nem sikerült.

MINDENKOR VEZESSENEK MEGFONTOLTAN!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK