2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült a bátyai vízmegtartó mintaprojekt egyhektáros befogadó tava - Ássák a belvízbevezető csatornát, 600 facsemetét ültettek

Elkészült a bátyai vízmegtartó mintaprojekt egyhektáros befogadó tava - Ássák a belvízbevezető csatornát, 600 facsemetét ültettek
Zsiga Ferenc  |  2020. 04. 24., 15:33

Tavaly júliusi látogatásunk óta jelentősen előrehaladt az országban öt kiválasztott településen, köztük Bátyán uniós és belügyminisztériumi forrásból, valamint települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojekt, amellyel az eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik. A megvalósítás után a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A 3 hektáros területet érintő beruházás a Bátyán csak gödröknek nevezett részen valósul meg. Ebből az egyhektáros vízfelületű befogadó- tó elkészült, jelenleg a község belterületén keletkező csapadékvíz egyik bevezető csatornáját ássák a munkagépek.

A beruházásról szólva a településfejlesztő végzettségű Fekete Csaba polgármester arról számolt be: az országosan összesen 800 milliós forrásból Bátya eredetileg 64 millió forintot nyert a prototípus projekt megvalósítására, a megszerzett tapasztalatok átadására, a klímavédelem népszerűsítésére. 

Ám az időközben bekövetkezett építőipari áremelkedésekre figyelemmel ezt az összeget, a Belügyminisztérium mellett immár az Információs és Technológiai Minisztérium projektbe való bevonásával, további 19 millió forinttal kiegészítették. A rendelkezésre álló forrás ennek megfelelően 60 százalékban uniós, 30 százalékban minisztériumi, 10 százalékban települési önerő

A polgármester hangsúlyozta, a fizikai megvalósítás múlt év késő ősszel kezdődött, nagyobb részt a téli hónapok alatt is folytatódott, és ősszel fejeződik be. A projekt adminisztratív lezárásának határideje 2021.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Fekete Csaba szólt arról is, hogy az 1-2 méter vízmélységű, most kialakított egyhektáros vízfelületű befogadó - tó a vizes élőhelyek megtartását segíti. A tározó sekély és mély részén a már meglévő növény- és állatvilágnak teremtik meg az optimális feltételeket.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Mint elhangzott, a települési csapadékvíz-árkokban összegyűlt víz mesterséges szűrése érdekében a befolyóknál a nádat megőrzik. A mederkotráskor keletkező földet, iszapot nem szállították el, hanem abból egy töltést építettek, amely a projekt lezárása után rekreációs célokat szolgál majd. 

A területen a helyi lakosok, a partnertelepülések, a minisztériumok képviselőivel közösen nemrégiben ültettek ki 600 facsemetét, de a füvesítés után kulturált pihenő park, kiülők, főzőhelyek már az idén nyáron szolgálhatják majd a kikapcsolódásra vágyó helyi lakosokat. 

Kérdésre válaszolva a polgármester kifejtette: Szabó Zsófia környezetmérnök személyében egy főállású klímaadaptációs referenst is foglalkoztatnak. Egyebek mellett az ő feladata lesz, hogy a tapasztalatokat összegezze és azokat a minisztériumnak, partnertelepüléseknek megküldje, hogy a jövőben induló uniós és hazai hasonló projektek megvalósításánál, az erről szóló döntéseknél hasznosítani tudják azokat. Természetesen helyszíni konzultációkkal is segítik a más településeken induló projektek megvalósítását.

Fekete Csaba a mintaprojekt indításának szükségességét azzal magyarázta, hogy hazánkat az éghajlatváltozás várhatóan a globális átlagnál súlyosabban érintheti.

Az átlaghőmérséklet 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet, ráadásul a csapadékmennyiség csökkenésének és szélsőségesebb eloszlásának további romlása várató.

Az alapvető problémát egyfelől az aszály, másfelől az extrém mennyiségben jelentkező csapadék jelenti. A két szélsőséget kell egymáshoz közelíteni. 
Az egész folyamatban a vízre kell vigyázni, hiszen mindez a mikroklímát befolyásolja – mondta a polgármester.

Hozzátette, míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter.

Ennek tükrében fontos, hogy a rendelkezésre álló összeg csak egy részét költik a fizikai megvalósításra. Más települések mellett például Kalocsán is ebből a forrásból segítik a hasonló beruházás megtervezését, valamint szerte az országban szemléletformáló előadásokat tartanak.

Szabó Zsófia környezetmérnök, a projekt klímaadaptációs referense arról számolt be: a mintaprojekt arra is lehetőséget teremtett, hogy hazai és külföldi tanulmányutakon vegyen részt. Ennek keretében járt Csehországban, Lengyelországban, Angliában, Dániában, legutóbb a Krétán rendezett agrárkonferencián.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Az ott szerzett tapasztalatok alapján bizton állíthatja, hogy a bátyai mintaprojekt összhangban áll a nemzetközi fejlesztési, környezetvédelmi trendekkel, a beruházás kapcsán szerzett tapasztalatok nagyban segíthetik a 2021-től induló új uniós pályázatok megvalósítását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK