2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Harminckét millióért árulják Bátya ipartörténeti emlékét – nem áll oltalom alatt az 1891-ben épült paprikamalom

2017. 12. 22., 15:12

Közép-Európa legnagyobb volt paprikamalmaként árulják a bátyai Duna utcában 1891-ben épült, romjaiban is figyelemre méltó ipartörténeti emléket. A malom furcsa módon nem áll műemlékvédelmi oltalom alatt. Korábban sem lehetett védett agrár-ipari épület, mert a szakminisztérium által működtetett műemlékem.hu oldal adatbázisa szerint az önkormányzat sem nyilvánította helyi védettségűvé. Erre utal az is, hogy a Bátyán Merkler malomként ismert volt paprikaőrlő egykori cserépfedését szürke palára cserélték és egyéb kisebb változtatásokat is végeztek rajta. A 330 négyzetméter alapterületű épülethez 3230 négyzetméter földterület is tartozik, így teljes vételárként 35 millió forintot szeretne kapni az eladó. A telek a község belterületén fekszik, ezért a termőföldszerzés bonyolult szabályai valószínűleg annak ellenére nem nehezítik az adásvételt, hogy annak egy része mezőgazdasági művelés alá is vonható.

A hirdetésben az valószínűsítik, hogy a jelenleg tervezési stádiumban lévő Paks-Kalocsa Duna-híd közelsége miatt akár már két év múlva értékesebb lehet az ingatlan.

Ott jártunkkor az alaptól a falakig téglából épült, homlokzatán a paraszt barokk nyomait magán viselő volt malom melletti, a Duna felől szomszédos telken álló épületet bontották.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Zsebics Ilona portálunk kérdésére azt a tájékoztatást adta: nála már érdeklődtek az ingatlan felől, de egyelőre nem ismert előtte, az ipari emléknek tekinthető, a kor építészeti stílusát hűen őrző épületnek pontosan milyen a jogi státusza. Az ünnepek után mindenképpen utánanéznek, áll-e az épület bármilyen oltalom alatt.

A polgármester szerint, ha nem téved, a volt malmot és a hozzá tartozó telket egy fővárosban élő vállalkozó azzal a céllal vásárolta meg a korábbi bátyai tulajdonostól, hogy ott majd tésztaüzemet létesít. Ez az elképzelés nem vált valóra.

A bátyaiak ha máshonnan nem, nagyapáik, ükapáik elmondásából jól ismerik az egykori Merkler malmot, ami az 1900-es évek elejétől hosszú évtizedeken át szolgálta a helyi és a környékbeli paprikatermesztőket. A folyamai szállítás hőskorában a Duna közelsége jól jött a malom tulajdonosának, aki akkoriban messze környéken az egyik legtehetősebb embernek számított.

Aki nyitott szemmel jár Bátyán, az látja, hogy az egykor a paprikatermesztésben Kalocsát is megelőző (ez újra így van) faluban éppen a malom építésének, működésének  évtizedeiben emelték azokat a máig szép polgárházakat, amelyek a paprika termesztéséből és forgalmazásából származó szép jövedelemre utalnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A nem szakmabeliek közül kevesen tudják, hogy egyes épített, vagy természeti elemek védetté nyilvánítása nem csak megyei vagy országos hatásköri hatóságok kiváltsága. Megfelelő procedúra lefolytatása után az önkormányzatoknak joguk van arra, hogy az illetékességi területükön lévő épületeket, vagy az ott található természetei elemeket (jellegzetes dombokat, patakokat, akár egyes fákat) helyi védettség alá helyezzenek, vagy a már helyi védettséget megszűntessék. Fontos tudnivaló, hogy az ilyen védettséget élvező építmények esetében sem kizárt, hogy azon engedéllyel felújítási vagy átalakítási munkálatokat végezzenek.

A volt Merkler malom tulajdonosa egyébként nem hagyta sorsára az építményt. Ezt az is bizonyítja, hogy új csatorna, villámhárító van az épületen, és ugyan nincs használatban, annak környezete sem elhanyagolt. Nem is baj, mert az ilyen épületek iránt érdeklődők ha személyesen nem is, az orszagalmbum.hu-n bármikor megtekinthetik Bátya egyik volt nevezetességét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.