2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Húsvéti népszokások Bátyán

Húsvéti népszokások Bátyán
Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 09., 08:18

A húsvéti ünnepkörhöz számos népszokás kapcsolódik. A megyei szokásokat számba véve - ezúttal az ünnep után - a bátyai nagyheti szertartások menetét és szokásait mutatjuk be.

1. „Nagyszerdán” kezdődtek a szertartások, elsőként litániákon vettek részt, ahol a gyermekek a pap intésére dobogni kezdtek lábaikkal, ezt nevezték „Pilátusozásnak”, Pilátus taposásnak.  


2. A litánián az oltáron 7 db gyertya égett, 6 db sárga, 1 db fehér, az utóbbi szimbolizálta Jézust. A pap imádkozott minden gyertya előtt, majd eloltotta azokat. Amikor a fehér gyertyához ért, az oltárra dobta az imakönyvet, ezzel jelt adott a gyerekeknek a „Pilátus taposásra.”

3. Nagycsütörtökön 10 órakor misét tartottak. A mise közepén minden olyan eszközt megszólaltattak, ami hangot tudott generálni, megszólalt az orgona, a csengők és a harang is. Ezt hívták Glóriának. Innentől kezdve elnémult minden, egészen Nagyszombat délig. Kereplők adták a jelzőhangot a szentmise kezdetéhez. A templomban az éneklés orgonakíséret nélkül zajlott. 

A nagycsütörtöki szertartás „glóriája” idején minden házban volt otthon valaki, és seprűvel kellett a ház minden sarkában egyfajta tisztító jelzéssel kihajtani a rágcsálókat, bogarakat. 


4. A miséről hazaérkezve elkészítették az ebédet, amely szimplán "loksa" volt. A loksa vízből és lisztből készült, amelyet összegyúrva – némi sózás után – vékonyra nyújtottak. Egy részét főzést követően mákkal vagy túróval fogyasztottak, a másik felét ropogósra sütötték, amelyet második fogásként fogyasztottak. 

5. Nagypénteken reggel mindenki a folyóvízhez ment mosakodni. Ekkor a lovakat is megmosták, a vízben való "merítkezés", a megtisztulás folyamatát szimbolizálta. A betegségek elkerülés érdekében ez egy kiemelten fontos szokás volt.

6. Nagypénteken, a reggeli szentmise után – 9 óra körül – összejöttek és nekiláttak a tojások előkészítésének. Megfőzték őket, majd közösen festették meg őket. Ezt a folyamatot nevezték „piros hímes tojás készítésnek”. 

7. A tojásokat lányaiknak készítették, akik azokat Húsvét második napján eljuttatták a fiúknak, minden lány 5-6 fiúnak küldött tojást. A fiúk pedig majd szeptember 8-án, a búcsú napján mézes szívet küldtek viszonzásul. (Fehér Zoltán adattári gyűjtéseinek feldolgozása nyomán)

Forrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés