2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megtudtuk, megmutatjuk, Bátyáról hol vezethet az új Duna-hídra az út – Körforgó épül Bátyánál, a Meszesi úton és Foktőnél

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 08., 13:58

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.(NIF) megbízásából megkezdődött a lehetséges változatokat feltáró Döntés-előkészítő Tanulmányterv készítése, az érintett települések polgármestereivel való egyeztetés a Bátya községen átmenő 51-es számú utat az épülő Duna-híddal összekötő új, Kalocsát elkerülő útszakaszról. A tervezők nemrégiben jártak Bátyán, ahol Fekete Csaba polgármesterrel tárgyaltak a hídhoz vezető két számításba vett, egy rövidebb és egy hosszabb, a hídhoz vezető új út nyomvonaláról. Mint elhangzott, már a kiviteli tervek készülnek a Duna mellett futó, Dunapataj-Foktő közötti, 5106-os jelű út vonatkozásában.

Felpörögtek az események a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídra vezető utak tervezésével kapcsolatban. Így ha a most folyamatban lévő Döntés-előkészítő Tanulmányterv elkészül, hamarosan határozat születhet arról, hogy az 51-es főútról, Bátya irányából milyen Kalocsát elkerülő nyomvonalon fut majd az új út a dunai átkelőhöz.

Fekete Csaba, Bátya község polgármestere arról tájékoztatta portálunkat: nemrégiben jártak nála a kiviteli terveke is a NIF Zrt. megbízásából készítő Roden Mérnöki Iroda Kft. munkatársai. A szakemberek arról egyeztettek, milyen nyomvonal mentén tervezzék, majd a döntés követően épüljön meg az az új utat, amely a Dusnok irányából Bátyán átmenő forgalmat vezeti majd az új Duna-hídra.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester leszögezte: a község vezetése nem szeretné, ha Bátya Dunavecséhez hasonló helyzetbe kerülne, azaz kvázi zsák településsé válna azáltal, mert elkerüli az átmenő forgalom.

Ebből kiindulva a Dusnok, Bátya irányából a Duna-hídra vezető új út nyomvonala úgy alakulna:

A JÁRMŰVEK ÁTHALADNAK A KÖZSÉGEN, MAJD A BÁTYA HELYSÉGJELZŐ TÁBLÁT KALOCSA IRÁNYÁBA ELHAGYVA, AZ ATTÓL PÁR SZÁZ MÉTERRE, BALRA LÉVŐ KIS AKÁCOSNÁL VEZETŐ FÖLDÚTNÁL LENNE EGY KÖRFORGÓ. INNEN AZ ÚJ ÚT A KALOCSÁRÓL MESZESRE VEZETŐ UTAT SZINTÉN KÖRFORGÓVAL KERESZTEZNÉ, MAJD A JÁRMŰVEK A FOKTŐNÉL ÉPÍTENDŐ KORFORGÓBÓL KIHAJTVA JUTNÁNAK AZ ÚJ DUNA-HÍDRA.

Az 51-esen, az említett akácosnál lévő, úgynevezett harckocsi útnál épülő körforgótól induló útnak két tervezett változata van. Az egyik kisebb, a másik nagyobb ívű, mely utóbbi ebből adódóan hosszabb.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az átnézeti helyszínrajzon lila színnel jelölt rövidebb út nem érinti a bátyai határt, míg a kék színnel jelölt igen.

Az a bátyai határt érintő rövidebb szakasz ellen szólhat, hogy a tervezett nyomvonal egy nemrégiben megépített komplett öntözőrendszert szel ketté. Emiatt felmerül a kérdés: mivel a kutak az egyik oldalra esnek, miként öntözik majd a terület másik részét?

A két nyomvonal abban megegyezik, hogy mindkettő körforgóval keresztezi a Meszesi utat. Az „A” változatként kezelt, kék színű tervezett nyomvonal a város szélétől távolabb, a „B” változatként kezelt lila színnel jelölt nyomvonal a városhoz közelebb esik. Természetesen a végső döntésnél több szempontot mérlegelnek majd- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mindebből adódik, hogy

KALOCSÁRÓL HÁROM IRÁNYBÓL IS MEG LEHET MAJD KÖZELÍTENI AZ ÚJ DUNA-HIDAT. A PATAJI ÚTON LAKÓK A NYUGATI ELKERÜLŐ ÚTON, A KERTVÁROSBAN ÉLŐK A VÁROST FOKTŐ IRÁNYÁBA ELHAGYVA, A VÁROSKÖZPONTBAN ÉLŐK A MESZESI ÚTI KÖRFORGÓN KERESZTÜL HAJTHATNAK MAJD FEL LEGGYORSABBAN AZ ÚJ DUNA-HIDRA.

[-A szerk.]

A polgármester hozzátette: a mérnökök azt biztosra mondták, hogy az új út mindhárom csomópontjához körforgót terveznek, tehát Bátyánál, a Meszesi útnál és Foktőnél is körforgó épül.

Jó hír ez a bátyaiaknak, hiszen ha a község szélétől pár száz méterre lévő körforgónál az új útra felhajtanak, nem telik el 5 perc, és máris az új Duna-hídon keresztül a Dunántúlon, illetve az M6-os autópályán vannak, amely a nullás körgyűrűnek köszönhetően valamennyi autópályával kapcsolatban van. Tehát kinyílik a világ Bátya számára is.

Fekete Csaba azt is elmondta: a mérnökök szerint a Kalocsa nyugati elkerülő út esetében már a kiviteli terveket készítik, ezért az már 2023-ra elkészülhet.

A Duna mellett futó, Dunapataj-Foktő közötti 5106. jelű út engedélyezési terve is készül. A Kalocsa nyugati elkerülő út meghosszabbítása átjönne az úgynevezett Gigán, azaz a Csorna-Foktői csatorna fölött, ahol híd épül majd.– számolt be a vele történt egyeztetések során megismert kedvező információkról Fekete Csaba, Bátya község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK