2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megtudtuk, megmutatjuk, Bátyáról hol vezethet az új Duna-hídra az út – Körforgó épül Bátyánál, a Meszesi úton és Foktőnél

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 08., 13:58

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.(NIF) megbízásából megkezdődött a lehetséges változatokat feltáró Döntés-előkészítő Tanulmányterv készítése, az érintett települések polgármestereivel való egyeztetés a Bátya községen átmenő 51-es számú utat az épülő Duna-híddal összekötő új, Kalocsát elkerülő útszakaszról. A tervezők nemrégiben jártak Bátyán, ahol Fekete Csaba polgármesterrel tárgyaltak a hídhoz vezető két számításba vett, egy rövidebb és egy hosszabb, a hídhoz vezető új út nyomvonaláról. Mint elhangzott, már a kiviteli tervek készülnek a Duna mellett futó, Dunapataj-Foktő közötti, 5106-os jelű út vonatkozásában.

Felpörögtek az események a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídra vezető utak tervezésével kapcsolatban. Így ha a most folyamatban lévő Döntés-előkészítő Tanulmányterv elkészül, hamarosan határozat születhet arról, hogy az 51-es főútról, Bátya irányából milyen Kalocsát elkerülő nyomvonalon fut majd az új út a dunai átkelőhöz.

Fekete Csaba, Bátya község polgármestere arról tájékoztatta portálunkat: nemrégiben jártak nála a kiviteli terveke is a NIF Zrt. megbízásából készítő Roden Mérnöki Iroda Kft. munkatársai. A szakemberek arról egyeztettek, milyen nyomvonal mentén tervezzék, majd a döntés követően épüljön meg az az új utat, amely a Dusnok irányából Bátyán átmenő forgalmat vezeti majd az új Duna-hídra.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester leszögezte: a község vezetése nem szeretné, ha Bátya Dunavecséhez hasonló helyzetbe kerülne, azaz kvázi zsák településsé válna azáltal, mert elkerüli az átmenő forgalom.

Ebből kiindulva a Dusnok, Bátya irányából a Duna-hídra vezető új út nyomvonala úgy alakulna:

A JÁRMŰVEK ÁTHALADNAK A KÖZSÉGEN, MAJD A BÁTYA HELYSÉGJELZŐ TÁBLÁT KALOCSA IRÁNYÁBA ELHAGYVA, AZ ATTÓL PÁR SZÁZ MÉTERRE, BALRA LÉVŐ KIS AKÁCOSNÁL VEZETŐ FÖLDÚTNÁL LENNE EGY KÖRFORGÓ. INNEN AZ ÚJ ÚT A KALOCSÁRÓL MESZESRE VEZETŐ UTAT SZINTÉN KÖRFORGÓVAL KERESZTEZNÉ, MAJD A JÁRMŰVEK A FOKTŐNÉL ÉPÍTENDŐ KORFORGÓBÓL KIHAJTVA JUTNÁNAK AZ ÚJ DUNA-HÍDRA.

Az 51-esen, az említett akácosnál lévő, úgynevezett harckocsi útnál épülő körforgótól induló útnak két tervezett változata van. Az egyik kisebb, a másik nagyobb ívű, mely utóbbi ebből adódóan hosszabb.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az átnézeti helyszínrajzon lila színnel jelölt rövidebb út nem érinti a bátyai határt, míg a kék színnel jelölt igen.

Az a bátyai határt érintő rövidebb szakasz ellen szólhat, hogy a tervezett nyomvonal egy nemrégiben megépített komplett öntözőrendszert szel ketté. Emiatt felmerül a kérdés: mivel a kutak az egyik oldalra esnek, miként öntözik majd a terület másik részét?

A két nyomvonal abban megegyezik, hogy mindkettő körforgóval keresztezi a Meszesi utat. Az „A” változatként kezelt, kék színű tervezett nyomvonal a város szélétől távolabb, a „B” változatként kezelt lila színnel jelölt nyomvonal a városhoz közelebb esik. Természetesen a végső döntésnél több szempontot mérlegelnek majd- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mindebből adódik, hogy

KALOCSÁRÓL HÁROM IRÁNYBÓL IS MEG LEHET MAJD KÖZELÍTENI AZ ÚJ DUNA-HIDAT. A PATAJI ÚTON LAKÓK A NYUGATI ELKERÜLŐ ÚTON, A KERTVÁROSBAN ÉLŐK A VÁROST FOKTŐ IRÁNYÁBA ELHAGYVA, A VÁROSKÖZPONTBAN ÉLŐK A MESZESI ÚTI KÖRFORGÓN KERESZTÜL HAJTHATNAK MAJD FEL LEGGYORSABBAN AZ ÚJ DUNA-HIDRA.

[-A szerk.]

A polgármester hozzátette: a mérnökök azt biztosra mondták, hogy az új út mindhárom csomópontjához körforgót terveznek, tehát Bátyánál, a Meszesi útnál és Foktőnél is körforgó épül.

Jó hír ez a bátyaiaknak, hiszen ha a község szélétől pár száz méterre lévő körforgónál az új útra felhajtanak, nem telik el 5 perc, és máris az új Duna-hídon keresztül a Dunántúlon, illetve az M6-os autópályán vannak, amely a nullás körgyűrűnek köszönhetően valamennyi autópályával kapcsolatban van. Tehát kinyílik a világ Bátya számára is.

Fekete Csaba azt is elmondta: a mérnökök szerint a Kalocsa nyugati elkerülő út esetében már a kiviteli terveket készítik, ezért az már 2023-ra elkészülhet.

A Duna mellett futó, Dunapataj-Foktő közötti 5106. jelű út engedélyezési terve is készül. A Kalocsa nyugati elkerülő út meghosszabbítása átjönne az úgynevezett Gigán, azaz a Csorna-Foktői csatorna fölött, ahol híd épül majd.– számolt be a vele történt egyeztetések során megismert kedvező információkról Fekete Csaba, Bátya község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>