2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Emléktábla avató: Deák „Dixi” Ferenc birkózóterem

Tamás Ferenc  |  2015. 12. 14., 09:50

Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete, a Gyermek, Ifjúsági és Sport Bizottsága javaslatára a Kalocsai Sport Egyesület és annak birkózó szakosztályával karöltve emléktábla avató ünnepséget tartott december 11-én, pénteken délután a város Sport-és Szabadidőközpontjának birkózótermében. Sportolóink edzőtermét a hajdani kivételes birkózó, majd még kiválóbb edző, Deák „Dixi” Ferenc emlékének adózva a kalocsai birkózás legkiemelkedőbb sikerkovácsáról nevezték el, akit a mai napig a sportág helyi legendájaként emlegetnek sportberkekben.

Aki ott volt, az tapinthatóan érezhette azt a nagy-nagy szeretetet és emlékező tiszteletet, amely átszőtte az ünnepi esemény várakozóinak sokaságát, ahol hajdani birkózók, egykori tanítványok, családtagok, meghívott vendégek és a város sportszerető polgárai szép számban gyülekeztek az edzőterem előtti folyosón, a márványtábla leleplezését várva.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

A díszvendégek közül is kiemelkedett

Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, a szöuli olimpia ezüstérmese, a kötöttfogásúak korábbi kapitánya,

akit elkísért a szövetséget képviselve a kalocsai kötődésű ifjabb Vatai László és Elek Tamás is.

Az egykori kalocsai Dixi tanítványok közül többek között ott volt Paletta Richárd, Tamás Sándor, a „Katusok”, Fábri Sándor, Rudolf Gyuszi és több korábbi birkózó is.

Az ünnepi protokollt Kőszegi Ferenc a KSE elnöke nyitotta, aki név szerint is köszöntötte az egybegyűltek prominenseit és szólt a mai nap létrejöttének előzményeiről, de a névadó Dixi Feri bácsi elévülhetetlen munkásságáról is. Őt az emléktábla állítás gyakorlati megvalósítója Szabó Balázs, a sportbizottság elnöke követte, aki nosztalgiázva gondolt vissza a teremhez kötődő sportélményeire, a birkózástól kapott emberi értékeire, így nem véletlenül karolta fel a névadás nemes ügyét.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

Fejes László a KSE birkózó szakosztályát több évtizeden át vezette, ezért tudta történelmi hűséggel megidézni, mint egykori Deák-tanítvány is a birkózók nagy családjának kronológiáját, méltatva Deák Ferencet, akire szinte apjukként tekintettek szeretett birkózói, akik szebbnél szebb eredményeket szállítottak a kalocsai birkózás aranykorában.

Az ünnepi megemlékezés hangulatát aztán tovább emelte az a kis kamarakórus, amely megidézte a kalocsai birkózok indulóját:

Ha végigmegy a főutcán egy birkózógyerek, 
megáll ott a forgalom és őt nézi meg. 
Odafönn a jó Isten is megáll és nevet, 
hisz ő teremtett jókedvében gyúró gyereket. 
Mikor a birkózó regiment kivonul, a virág is kivirul és a lány szíve kigyúl 
Mikor a birkózó regiment sorban áll, még az öreg Dixi is szalutál.
Ezt követte az ünnepség megkoronázásaként az emléktábla avatás, amelyet dr. Bálint József Miklós városunk polgármestere és Paletta Richárd, Feri bácsi egykori ifi magyar bajnoka leplezett le, majd hivatalosan megtörtént a teremátadás is, a nemzetiszínű szalagot a polgármester, Komáromi Tibor világbajnok birkózó és ifjabb Deák Ferenc Kalocsa korábbi karizmatikus testnevelő tanára vágták át.

Az ünnepi megemlékezés és emléktábla avatás után

a hely szelleméhez hűen birkózóversennyel adták át a termet használatra

a Kalocsai SE szakosztályának, ahol a KSE fiataljai a régi vetélytárs Dunaújváros ifjú gladiátoraival mérték össze erejüket a meghívott vendégek és a szurkolótábort alkotó szülők sokasága előtt.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

Végezetül engedtessék meg a tollforgatónak, hogy az alábbi emlékező gondolatsorral tisztelegjen maga is a „kalocsai birkózópápa” emléke előtt, amelyet Tegzes Miklós hajdani legendás kalocsai focista, kiváló tollú író, igazi polihisztor vetett papírra Dixivel kapcsolatos visszaemlékezésében:

Az, hogy Bóbis Gyula olimpiai bajnok lett (1948-ban Londonban – A szerk.), azt nagyrészt Deáknak köszönheti, mert Dixi volt az edzőpartnere, ugyanis az országban két-három percnél tovább senki nem bírta ki Bóbis „gyúrását”. Bóbist a guta kerülgette, hogy egyetlen nehézsúlyú birkózó volt az országban – a Dixi –, akit nem tudott soha a büdös életben tusolni. No, nemcsak tudása, hanem lehetetlen alakja miatt… Dixi széle-hossza egy volt, nyaka pedig nem volt, meg nagyon tudott birkózni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés