2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 21. – Gergő papával a daráskamrában

Illés György Cinó  |  2018. 11. 03., 18:55

Ha az eddigi történetek alapján azt gondolja bárki, hogy Bufurc egy lusta, tunya, renyhe ifjú lett volna, hát, nagyon téved! Nem is igen volt ideje láblógatásra a mi jó Bufurcunknak, már ifjú felnőttként, amikor a házasélet iskolájából visszatérve újra örök ifjúként kezdte keresni a boldogsághoz vezető rögös utat, bár igaz, ami igaz, szívesen megtette volna… Szerencsére a szülői ház melegében, Jelesül Gergő papától tisztességet tanult, mert ő sohasem nézhette a tétlenséget!

Talán emlékszünk még rá, hogy csak úgy, jó kedvében is képes volt egy hatalmas halom meggyfagyökeret fölapríttatni vele. Még jó, hogy meggyfagyökér nincs mindig kéznél! Sőt, annyi fa sem kell a télen, amennyit ez az erős fiatalember föl ne aprított volna már a nyáron!
Így aztán, ha nem akarjuk átunatkozni és végighenyélni az év hátralévő részét, ás elfoglaltság után kell nézni. Márpedig Gergő papának mindig volt valami jó ötlete.
Erre a könnyűnek nem mondható időszakra emlékszik vissza mai meséjében András Róbert, alias Bufurc bácsi.

András Róbert:
Gergő papával a daráskamrában

Amikor hosszúnak erős jóindulattal se mondható házas éveimnek vége lett, akkor költöztem vissza a szülői házba Gergő papáékhoz, mert még mindig ez tűnt jobb verziónak, minthogy anyukámékhoz menjek lakni. Ott ugyanis egész nap hallgathattam volna, édösanyám nem éppen önbecsülést építő, megalázó kritikáit.
Mert, ugye, én vívtam ki a családban a mindent fordítva, rosszul csináló, az életben semmire nem jutó, Istennek nem tetsző, csapodár életmódot élő, fekete bárány gyerek címet…

Volt pár kísérleti próbálkozás arra, hogy anyuéknál alszok.
Ez a projekt nagyon gyorsan kudarcba is fulladt, ugyanis 4-5 napos ott alvásom ideje alatt, amikor a „szép szobában” kaptam elhelyezést, és az abban az időben divatos, szekrény tetejére sorakoztatott, féltve őrzött, minőségi, díszüveges, alkoholtartalmú italok mennyisége jelentős mértékben megcsappant, anyám is jobbnak látta, hogy menjek csak lakni a papáékhoz.

Hallgattam tőle egész nap:

nem tudom ki az apád faszára ütötté, té gyerök! Nálunk ez nem vót divat! Sénki nem iszik a családban. Nem igaz, hogy nem bírod ki! Nízd mög a bátyádat, dógozik egész nap, égy kortyot sé ivott soha! Szégyönbe hozó' mindönki előtt.Egy szó, mint száz Gergő papáéknál kötöttem ki.
Nem sokkal utána, hogy a házas életre való kísérletem kudarcba fulladt, a munkahelyemről is kirúgtak, nem is igazán a család, hanem inkább anyukám nagy szégyenére. Így napközben javarészt a szobában olvastam, vagy aludtam. Éjjel csavarogtam, az igazat megvallva elég sokat voltam másnapos.
Ezt nagyapám rosszallóan nézte, nem hagyta szó nélkül. Mondta is a mamának mindig: „Úri gyerök, csak alszik, olvas, mög pancsol a kádban, de mibe’ koszolódik el, hogy mindön nap fürödjön?”

De a mama egy tündér volt, mindig megvédett: - „Né pörölj má’ azza’ a szögény gyerökke’ mindig! Hagyd má’ békin, hadd csinálja úgy, ahogy neki jó!”
Nagyon szerettem Őt.

Gergő papa „láblógatásomat” nem bírta nézni, mindig kitalált nekem furmányosabbnál furmányosabb „szorgalmi” feladatokat: tűző napon meggyfagyökér hasogatás, kertásás, gyomlálás, kapálás. Egyik „kedvenc” ilyen szorgalmi munkám, a 80 kg-os gabonás zsákok hetenkénti teljes átpakolása volt.

Sírva kérdeztem az öreget, mért van erre szükség mindig, azon kívül, hogy nem bírja elviselni, hogy unatkozom. Azt mondta:
– Fiam! Át kő’ pakóni, hogy a macska e’férjön a zsákok közt, és mög tudja fogni az egereket!.
Mire én:
– De papa! Eddig is elfért közte!
– Mér a macskák tán nem nőnek fiam?

Ezzel aztán le volt zárva a téma, és én évekig papám háta mögött pofákat vágva, mutogatva, „bármit” mondva, mert jó nagyot hallott, eleget tettem kéréseinek.
Mégis én maradatam a család fekete báránya, édösanyám szégyöne.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés