2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 24. – Gergő papával a szőlőben

2018. 12. 15., 20:44

Sokan, főleg a városon ma már azt sem tudják, mi az a fillérszemű kukorica! Hát, a „nyolcsoros”! (Úgy sincs meg? Gugli!) Bezzeg Bufurc már gyerekkorában megtanulta nagyapjától, hogy miként kell elkészíteni belőle a világ legfinomabb sültkukoricáját! Ahogyan azt is, hogy mire való nyáron a tehénlepény – mert télen, ugye, mindenki azzal fűtött, vagy nem? Ennyi tudás birtokában csak azt fájlalhatjuk, hogy a szőlőművelés fortélyait nem tanulta meg ugyanilyen alapossággal Gergő papától, aki pedig nagyon értett hozzá!

Utazzunk vissza Bufurc, alias András Róbert visszaemlékezésével– no, meg a kiskőrösi gőzössel – úgy félszáz év távlatába, a keceli szőlőbe, ahol minderre fény derül!

András Róbert:
Gergő papával a szőlőben

Olyan hat-hétéves gyerekként mindig nagy élmény volt nekem Gergő papával a keceli szőlőbe menni. Már előző nap gyűjtöttem a formás kavicsokat a "fegyverembe", a kesztyűgumis, orgonafa ágasos csúzlimba. Ezeket egy válltáskába raktam, amelybe még bekerültek a rovargyűjtő dobozaim is.

Az utazás úgy történt, hogy a Dózsa utca 52. előtt felszálltunk mindketten a nikkeles sárhányójú ruszki Fecskére, és kikarikáztunk vele a vasútállomásra.
A papának sok barátja volt a városban, többek közt híres nevezetes Gergő papa bögrecsárdája révén. Így a vasutasok is jól ismerték.

A bicikli is felkerült a vicinálisra. Kecelen leszálltunk, és eltekertünk az úgy nyolcszáz méterre lévő szőlősbe. Ott a kisházban levetkőztem klottgatyára, és ehhez a műanyagszandál dukált, amiben úgy rendesen tudott égni az emberfiának a lába.

A bungalóban egy vaságy volt, büdös, szúrós lópokróccal, amit nagyon utáltam. Egy gyékény lavórtartó lavórral és egy majd kilónyi házi szappannyal, amit ugyancsak utáltam, mert hajmosásnál nagyon csípte a szemem.

Ezután papának kezdődött a munka: kacsolás, permetezés meg hasonló paraszti munkálatok, amihez ő nagyon értett. Én pedig mentem vadászni és rovarokat gyűjteni. Nagyon szerettem ott lenni.

Papa adott a kezembe egy vödröt, hogy gyűjtsek száraz tehénlepényt bele. Ez élvezetes volt, mert majd’ mindegyik alatt találtam ganajtúróbogarat. Ramszesz serege össze-vissza cikázott volna ezen az úton!

Papa száraz gazzal, gallyakkal csinált egy kis tüzet, és erre kellett a tehénlepény, mert papa szerint a szaron sült kukoricának nincsen párja! Így ezen a tűzön, nyárson sütöttük a „fillérszemű" kukoricát.

És akkor az a feketére égett, forró kukorica volt a világon legjobb eledel,

mert a szar megadja a bukéját" – mondta az öreg.Nap végén mind a ketten bementünk a vízzel teli beton hordóba, és megfürödtünk. 

Mielőtt felszálltunk volna a vicinálisra, betértünk a vasutasok kedvenc helyére, a Fekete Vonatba. Ott nagyapám egy hajtóra megivott egy nagykorsó habos csapolt sört, én meg boldogan ittam a csatos üveges Bambimat. Felszálltunk a gőzösre, én élményekkel, a dobozok bogarakkal tele, és vidáman vonatoztunk haza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés