2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 24. – Gergő papával a szőlőben

2018. 12. 15., 20:44

Sokan, főleg a városon ma már azt sem tudják, mi az a fillérszemű kukorica! Hát, a „nyolcsoros”! (Úgy sincs meg? Gugli!) Bezzeg Bufurc már gyerekkorában megtanulta nagyapjától, hogy miként kell elkészíteni belőle a világ legfinomabb sültkukoricáját! Ahogyan azt is, hogy mire való nyáron a tehénlepény – mert télen, ugye, mindenki azzal fűtött, vagy nem? Ennyi tudás birtokában csak azt fájlalhatjuk, hogy a szőlőművelés fortélyait nem tanulta meg ugyanilyen alapossággal Gergő papától, aki pedig nagyon értett hozzá!

Utazzunk vissza Bufurc, alias András Róbert visszaemlékezésével– no, meg a kiskőrösi gőzössel – úgy félszáz év távlatába, a keceli szőlőbe, ahol minderre fény derül!

András Róbert:
Gergő papával a szőlőben

Olyan hat-hétéves gyerekként mindig nagy élmény volt nekem Gergő papával a keceli szőlőbe menni. Már előző nap gyűjtöttem a formás kavicsokat a "fegyverembe", a kesztyűgumis, orgonafa ágasos csúzlimba. Ezeket egy válltáskába raktam, amelybe még bekerültek a rovargyűjtő dobozaim is.

Az utazás úgy történt, hogy a Dózsa utca 52. előtt felszálltunk mindketten a nikkeles sárhányójú ruszki Fecskére, és kikarikáztunk vele a vasútállomásra.
A papának sok barátja volt a városban, többek közt híres nevezetes Gergő papa bögrecsárdája révén. Így a vasutasok is jól ismerték.

A bicikli is felkerült a vicinálisra. Kecelen leszálltunk, és eltekertünk az úgy nyolcszáz méterre lévő szőlősbe. Ott a kisházban levetkőztem klottgatyára, és ehhez a műanyagszandál dukált, amiben úgy rendesen tudott égni az emberfiának a lába.

A bungalóban egy vaságy volt, büdös, szúrós lópokróccal, amit nagyon utáltam. Egy gyékény lavórtartó lavórral és egy majd kilónyi házi szappannyal, amit ugyancsak utáltam, mert hajmosásnál nagyon csípte a szemem.

Ezután papának kezdődött a munka: kacsolás, permetezés meg hasonló paraszti munkálatok, amihez ő nagyon értett. Én pedig mentem vadászni és rovarokat gyűjteni. Nagyon szerettem ott lenni.

Papa adott a kezembe egy vödröt, hogy gyűjtsek száraz tehénlepényt bele. Ez élvezetes volt, mert majd’ mindegyik alatt találtam ganajtúróbogarat. Ramszesz serege össze-vissza cikázott volna ezen az úton!

Papa száraz gazzal, gallyakkal csinált egy kis tüzet, és erre kellett a tehénlepény, mert papa szerint a szaron sült kukoricának nincsen párja! Így ezen a tűzön, nyárson sütöttük a „fillérszemű" kukoricát.

És akkor az a feketére égett, forró kukorica volt a világon legjobb eledel,

mert a szar megadja a bukéját" – mondta az öreg.Nap végén mind a ketten bementünk a vízzel teli beton hordóba, és megfürödtünk. 

Mielőtt felszálltunk volna a vicinálisra, betértünk a vasutasok kedvenc helyére, a Fekete Vonatba. Ott nagyapám egy hajtóra megivott egy nagykorsó habos csapolt sört, én meg boldogan ittam a csatos üveges Bambimat. Felszálltunk a gőzösre, én élményekkel, a dobozok bogarakkal tele, és vidáman vonatoztunk haza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK