2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 25. – Ne lopj! Avagy: a VII. parancsolat

2018. 12. 29., 17:07
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Megint kiderül, hogy a mi jó Bufurcunkat mindig csak a jó szándék vezette! Csak valami mindig máshogy sikerült. Itt van például András Róbert mai meséje, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy milyen buzgó tudatossággal készült gyerek fejjel Bufurc bácsi a jámbor életre. Misére járt minden vasárnap, és szinte minden szabadidejét is a templomkertben töltötte! Képzelhetjük, hogy a rendszeres önvizsgálat, bűnbánat és gyónás nélkül mire jutott volna szegény mostanára! Mert, valljuk be, hétről hétre volt is mit meggyónnia…

Alapból ott volt az orvososdi, ez – ha emlékszünk még az egyik korábbi meséből –, az a játék volt, amit a szomszéd lányokkal játszott mindig Bufurc. Persze, csakis azok kedvéért!
Aztán ehhez társult még hol ez, hol az.

Ezúttal azért kellett szegénynek szorulnia, mert a mákvirág barátocskájával földíszítették a plébániakertet. Az hagyján, hogy a díszeket is úgy lopták...
A „lufikat”…
De milyen lufikat?
Irgalom atyja, ne hagyj el!

András Róbert:
A VII. parancsolat: Ne lopj!

Általános iskolában, főként alsó tagozatban lelkes templomba és hittanra járó gyerek voltam. Időnk nagy részét a templomkertben töltöttük, nemcsak hittan előtt és után, hanem minden szabadidőnket is. Az volt a mi „grundunk”: fociztunk, humóztunk, fogócskáztunk, birkóztunk, és néha verekedtünk is.

A plébános úr még a csúzlizást is engedte, de csak verébre lőhettünk, vadgalambra nem. Minden hittan előtt, után ment a foci a „Tiszivel”, ha a plébános úr tartotta a hittant, még ő is beállt a csapatba. A hittan órákon nagy volt a fegyelem, csendben ittuk szavait a papoknak, akik különféle példabeszédeket mondtak a Bibliából, a mi életünkkel párhuzamba hozva, hogy jó ember legyen belőlünk.

A Tíz parancsolatot fújni kellett betéve, és minden héten gyóntunk, áldoztunk. Szerettem az ostyát, mikor vakargatni kellett mise alatt a szájpadlásomról. Hét közben meg számoltuk a bűnöket, amiket elkövettünk. Legalábbis én számoltam hitbuzgón: káromkodtam 5-ször, orvososdit játszottam a szomszéd lányokkal minden nap, azaz 7-szer, szüleimet megbántottam kétszer, gyufát loptam otthonról 1-szer. És ez így ment minden héten, nagyjából ugyanazokkal a bűnökkel.
Pár imával mindig bocsánatot nyertem.

Egyszer egy hittanos jó barátommal, Nagyival a VII. főbűnt, a lopást követtük el. Persze, ő volt az eszmei szerző, de „könnyű Katát táncba vinni...”.
Kitalálta, hogy lopjunk olyan lufifélét, amire cotton van írva, és azzal milyen jó móka lesz majd játszani! Az eperföldi ABC-ben én fedeztem, míg barátom nagyon profi módon egy csomót rakott a kis dobozokból az alsógatyájába, és kijöttünk fizetés nélkül.

Mentünk is zsákmányunkkal a templomkertbe, nagyon vidáman. Viccesek voltak a hosszú lufik, először a kezünkre húztuk, nekem nagy fejem volt, de a Nagyiéra felment. Felfújtuk hatalmasra őket, megkötöttük, és dobáltuk szét a kertben össze-vissza. Utána jött az isteni szikra: a templomkert sarkán lévő nyomós kútnál tele engedtük vízzel őket, és úgy hajigáltuk szét a kertben mindenfele.

Lógtak mindenhol a hosszú lufik, a gesztenyefákon, bokrokon, meg a fű is tele volt velük. Teljesen megfeledkezve a külvilágról, „bepisilés szintig” röhögve hajigáltunk. Egyszer egy nagyra sikerült dobással telibe kaptam a felénk közeledő plébános urat, aki csurom vizes lett. Nagyi hülye vihogásával hasát fogva röhögött. Én a félelemtől a kukacom fogtam, hogy be ne pisiljek.

Az atya magához parancsolt bennünket, mennünk kellett, nem volt mese.
Megfogta a fülünket, azt hittem leszakítja, és egészen a sekrestyéig húzott annál fogva minket. Ott előkerült a nád mutatópálcája, és a tenyerünket csapdosva mondogatta, hogy vasárnap találkozunk a gyóntatószékben. A fenyítés után összeszedette velünk a rengeteg „lufit” a kertben. A hittan órán mi voltunk a példabeszéd tárgya, ugyanis kihúzta belőlünk, hogy loptuk a boltból a játékszerünket. És, hogy példát statuáljon a többieknek, hittan után bezárt minket a sekrestye melletti sötét helyiségbe egy órára.

Otthon is kaptam még anyámtól, mert muszáj volt elmondanom, miért értem haza olyan későn. Mindent a barátomra fogtam, hogy az ő ötlete volt, így ő egy darabig nem szívesen látott vendég volt nálunk.

A vasárnapi gyónásnál hál’ Istennek kifogtam gyóntatónak az öreg prépostot, aki mindig végigaludta a gyóntatószékben a misét, úgyhogy még a büntető imákat is megúsztam, mert nem szóltam semmit a gyónás alatt, had aludja ki magát szegény!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés