2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 8. – A trükkös gyerök

2018. 05. 05., 20:21
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Nehéz jó gyereknek maradni, ha valaki szálláson, tüske és bogáncs között nevelkedik! Pláne, ha olyan jó tanítómesterei voltak a zsiványságban, mint a mi kis Bufurcunknak! Legalábbis az tűnik ki az e heti Bufurc-meséből, amelyből azt is megtudjuk, hogy milyen vidám életük volt a szállási „gyerököknek” – hiszen annyi jó mulatságot megörököltek elődeiktől is – olyant például, amitől mindenki nyakig sáros lehetett – meg aztán azt is láthatjuk majd, hogy maguk is kivették részüket az újításokból. Ennek a jó Bufurcnak pedig valahogy nem volt szerencséje a csínytevésben (sem)!

Fogadják szeretettel szerzőnk, András Róbert e heti írását:

Kis Bufurc, a trükkös gyerök

Kisgyerekkoromban sokféle érdekes játékot játszottunk: baukáztunk, sárparittyáztunk, foszforral teli lakatkulccsal durrogtattunk, karbittal robbantottunk, és még sok más kreatív elfoglaltságunk volt. Sose unatkoztunk. Tíz évvel idősebb testvérem, több hasznos trükkre tanított, hogy lehet a járókelőket „szórakoztatni”. Nagyon fogékony voltam ezekre a dolgokra.

Az egyik ugratás, amire a tesóm tanított, hogy üres lisztes, vagy cukros zacskót száraz homokkal kell megtölteni, szépen visszazárni, és Csanádi bácsiék sarkán kirakni a járdára. Felmásztunk a túloldalon az eperfára Peti barátommal, és onnan figyeltük mi történik. Jött is az utcán Kukac Boris néni, aki ráadásul mama unokatestvére volt, és hozzánk jött. Meglátta az egy kiló „lisztet” a járdán, körbenézett, felvette és a táskájába rakta.
Utána dicsekedett nálunk, hogy milyen szerencséje volt. Mi meg nagyon röhögtünk Petivel. Boris néni süt majd jó „homok kácsit” belőle.

De történt olyan is, mikor rosszul zártuk le a zacskót, felemelte Róka Téta néni, és kiömlött a járdára a homok. Peti barátom úgy röhögött, hogy leesett az epörfáról. Téta meg kiabálta:

Az anyátok erre-arra, kurva kölkei! Jobb dolgotok nincsen?! Majd adok én mindjá’ nektök olyan lisztöt, hogy attú kódútok! És rázta felénk görbe botját.
Mi csak hasunkat fogva röhögtünk.
Én a kukacom is, mert ilyenkor mindig becsurrant kicsit.

Kétféle pénztárcás huncutságot ismertünk. Az egyik mikor a pénztárcát hosszú damilon kiraktuk az útra. Beültünk a kapu mögé, és a réseken leselkedtünk. Amikor befékezett a biciklis, először mindig körbenézett, de mikor lehajolt, hogy felvegye, gyorsan elrántottuk előle. Szidott bennünket, mint a bokrot, mi meg pukkadoztunk a nevetéstől. Ezt a játékot régi, forgalmon kívüli, családi pénztárcával játszottuk.

De történt egyszer, hogy egy rutinos járókelő rálépett a madzagra, és a bukszát magával vitte.
Pont ekkor tanított a tíz évvel idősebb tesóm, egy új nagyon vicces játékot, de ahhoz megint bugyelláris kellett. Egy cetlit kell rakni bele, ráírni, hogy: „Ne bántsd a másét” mellé rakni egy tíz fillérest, és úgy kirakni a járdára. Azt mondta a bátyám, hogy ha az „áldozat” elolvassa a cetlit mérgében majd eldobja a bukszát.

Nem volt itthon senki.
Gondoltam, ha úgy is eldobják majd, mindegy milyen tárcát rakok a járdára. Így hát anyám vadi új a földvári vásárba vásárolt piros bőr bugyellárisából kiöntöttem a konyhaasztalra a pénzt, bele raktam a tíz fillért, és egy kockás lapot összehajtva, amire gyöngybetűkkel ráírtam: „Ne bántsd a másét”.

Kiraktam a csalit, és vártam a kapást.
Jött is egy ismeretlen nagydarab fickó, körbenézett, és lecsapott a bukszára. Továbbment, olvasta a cetlit menet közben, én röhögtem, ő meg hangosan káromkodott, eldobta a papírt, a pénztárcát meg zsebre rakta.

Ezért anyám szétrúgja a seggem, gondoltam. Azt se tudtam mit hazudjak, anyám nem tudott a járókelők átveréseiről. Drága nagymamámnak, akit nagyon szerettem elmeséltem mindent. Az elrakta anyám asztalra kiborított pénzét, és mondta, hogy ő majd kivéd a veréstől.

Haza jöttek anyámék. Kutúzkodik a fiókban, nem találja piros bukszáját. Ő nem olyan volt, mint a mama, meg a papa, hogy nem káromkodott, hanem egyből kiabálni kezdett: „Té gyerök! Hova az Isten agara faszába tüntettétek a tárcámat?” Én nagyon lapítottam, és már elkezdtem sírni is. Szeretett nagymamám jött, és elmondta mi történt, anyámnak adott pénzt egy új bugyellárisra.

Ettől függetlenül a prédikációt, meg a verést nem úsztam meg:

Mekkora hülye vagy te fiam! Mindig csak a baj van veled, hogy adta ki az eszöd ezt a hülyeségöt? Jobb lött volna, ha világra se szüllek, ha így viselködsz, beadlak majd a javítóba! Próbáltam én a tesómra fogni, de hiába, ő csak az eszmei szerző, én meg a kivitelező voltam.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK