2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi – Bufurc a fogathajtó, avagy „Elkötöm lovamat”

2018. 10. 20., 20:13

Egy igazi cowboy ez a Bufurc! Bátor, tettre kész, az anyatejjel szívta magába a lovak szeretetét, a vérében van a velük való foglalatosságok minden fortélya, nem válogatós a szeszesitalok terén, és született fogathajtó is. Nem hiszik?! Ő se gondolta volna, de, ahogy mondani szokták: „alkalom szüli…”

Miközben ma kaptuk a hírt, hogy a Bufurc bácsi meséi című sorozatunk szerzője – és hőse –, András Róbert kórházba került, és többször kellett műteni is, rajongói a szokott időben olvashatják e szombati meséjét a KALOhíreken!

Ebben a visszaemlékezésben kiderül, hogy egy igazi cowboy ez a Bufurc!
Bátor, tettre kész, az anyatejjel szívta magába a lovak szeretetét, a vérében van a velük való foglalatosságok minden fortélya, nem válogatós a szeszesitalok terén, és született fogathajtó is.
Nem hiszik?!
Ő se gondolta volna, de, ahogy mondani szokták: „alkalom szüli…”


András Róbert:
Elkötöm lovamat

Olyan húszon-pár évesen, nem tudom, hányadik Duna-menti folklór fesztiválra készültünk barátommal, hogy megnézzük a táncokat. De igazából a jó buli, és a táncos lányok voltak a csábítóak számunkra.

Ilyenkor az átlagosnál jóval több időt töltöttem a fürdőben, nagy gondot fordítva, az akkoriban menő „Bundesliga tincseimre", és ha jól emlékszem ebben az időben már volt Rockford olasz parfümöm, és arcszeszem, ami igazán vadító volt.

Az illatszereket, mint az alkoholt is, mindig túladagoltam magamnak. Jó barátom meg, kicsit különc lévén, még kispárnát és fényképezőgépet is készített magának.

Tőlük indultunk, náluk legális dolog volt otthon az alkoholfogyasztás, és apukájával a pincében mindig megittunk pár pohár vörösbort. Szerettem az „Öreget”, fiatalos volt, vicceskedett velünk, úgy hívott mindig: „Bercikém”.

Amikor odaértem hozzájuk, mindig az volt az első, hogy kezével az ivást imitálta, és mutogatott, hogy menjünk a pincébe. Az volt a „dilije”, hogy olyan hülye módon belenyomta a mutatóujját a fülembe, és jól megforgatta benne párszor, ami nem volt épp kellemes, de ő jókat derült rajta.
Sose tudtam meg mért csinálja ezt. Lehet, zsírozni akarta a kezét?

Emlékszem, három decis vizes pohárból kellett inni a bort, egy hajtóra. Azért ittuk így, hogy „túlessünk” hamar rajta, mert nagyon hordóíze volt. De én nem igazán az íze miatt ittam az alkoholt – a hatását szerettem nagyon!

Pár pohár bor után feljöttünk a pincéből a napra, és már meg is volt az estéhez az alaphangulat. Valószínű itt raktam le alkoholizmusom stabil alapkövét is.

Sétáltunk ki az Éribe, de a Heller-sarkon a Kettes kocsmát sosem hagyhattuk ki. Ide az idősebb, vagy a nyugdíjas korosztály járt a lakótelepről. Szerettem az öregekkel inni, beszélgetni, történeteiket hallgatni.

A folklórra menet már elég libegős volt a járásunk. A szabadtéri színpadon ment a műsor, barátom fotózott, mint a „nagyok”, én beszélgettem, meg a söntésbe jártam.

A műsor után az úti cél: 502-es Söröző, utána meg az István Sörbár volt. A Hunyadi utcán támolyogva, úgy a Sóhajok hídja magasságában, de lent az úton, egyszer csak honnan, honnan nem, elénk került egy lovas kocsi, hajtó nélkül.

Én a paraszti génjeimet meg nem hazudtolva, pillanatok alatt a bakon voltam, és mint a vérbeli fuvarosok, „hő” vezényszóval, kantárvisszahúzással leállítottam a lovat, így barátom is felszállt.

Soha nem hajtottam még, de egész jól ment, igaz kanyarodva a Nagy Lajos könyvtár sarkát gyengéden koccoltam. Gondoltam, menőzünk, és teszünk pár tiszteletkört a főutcán, úgyis folklór van.

Kurjongatva hajtottam a lovat, ahogy láttam a profiktól, „gyíte” vezényszavakkal, meg a számmal is csettintettem, barátom meg röhögött vadul. Az 502 és az István Sörbár előtt a teraszon nevettek, tapsoltak, kiabáltak. Én a bakon állva ösztökéltem az egy lovat, nagyon nagy királynak éreztem magam. Tán ki is józanodtam a dicsfény mámorában.

Tettünk pár ilyen diadalkört még az utcán, hogy mindenhol lássanak bennünket: Piros Arany, mozi, Mackó, Kalocsai Csárda. A végén megálltam az 502 előtt, és nagyon profi módon, „hő, curik vissza” vezényszavakkal, a gyeplőt hátra húzva betolattam a söröző elé. 

Ahogy leszálltunk a kocsiról, a ló fogta magát, és megindult megint egyedül. Barátom párnája még fönt is maradt a kocsin. A sörözőben jó volt a hangulat, ment az élménybeszámoló, körbevettek az ismerősök minket. Az igazat megvallva, mindig szerettem középpontban lenni.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK