2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Amikor úgy szeretnénk „megöntözni a tövét”! – Locsoló versek régen és ma

Amikor úgy szeretnénk „megöntözni a tövét”! – Locsoló versek régen és ma
Illés György Cinó  |  2021. 03. 10., 18:27

Ahogy a tavaszi eső megtermékenyíti a földet, hogy gazdag termést hozhasson, úgy öntözik meg a férfiak szívük választottját és a család nő tagjait, végső soron az egészség és bőséges gyermekáldás reményében. Ahogyan az öntözővíz szinte új életre kelti az aszályos időben kókadozó növényeket, úgy töltik föl életerővel a lyányokat a húsvéti locsolók, ha elég szép verset mondtak, s így engedélyt kaptak a művelet végrehajtására. Cserében hímes tojást jár – pedig már van nekik kettő…

Ezt a locsolóverset mindenki ismeri:

Zöld erdőben jártam, …”
Olyannyira, hogy nem is érdemes végig leírni, hiszen már az óvodások is fújják.

Ebből a versből is látható, hogy a locsolóversek fő témáját általában a tavaszi ébredés kapcsán a természet, egészség, életerő adja, a költemények szimbolikája pedig főképp a virágokhoz kötődik. De ettől eltérő jelképrendszer is fölvillant már.

Például, a szocialista mezőgazdaság sikeresebb időszakában, amikor a kollektivizmust, az új eszméket, a technológiai fejlődést és a proletariátus összetartását egyszerre volt hivatott megénekelni a költő, és megszületett a remekmű:

Új barázdát szánt az eke!
Elvtársnő, permetezhetek-e?!”
Azt, hogy mennyire gondolta ezt komolyan, vagy mennyire szánta tréfának a szerző, csak találgatni tudjuk, annak a rendszernek a korszelleme szerint bármelyik lehetséges, bár mi az utóbbira hajlunk.
De az is lehet, hogy ugyan poénnak szánta, de ezt semmi áron be nem vallotta volna, nehogy pórul járjon. Ez volt a korszakban a legszebb…
A remek rímet, szellemes mondanivalót mindenestre azzal jutalmazta az utókor, hogy megőrizte ezt a verset is a locsolás folklórkincsének részeként.

Most újabb gyöngyszemekkel gazdagodhat ez a repertoár, legalábbis a kalocsai népköltészeti kincs, ugyanis, amint arra portálunk is fölhívta már a figyelmet, a kalocsai Művelődési Központ locsolóversíró pályázatot hirdetett.

Nosza, fiúk, ifjak, férfiak, tollra, klaviatúrára föl!
A kor nem mentség, ezt a vetélkedőt ugyanis a húsvéti képeslapkészítő versenytől eltérően korhatár nélkül írták ki.

MOST LEHET SZABADJÁRA ENGEDNI A FANTÁZIÁT, SZÉP SZAVAKKAL, PATETIKUS KÖLTŐI KÉPEKKEL CIZELLÁLNI, FINOM HUMORRAL ÖTVÖZNI, AZTÁN VIZESVÖDÖRREL, VAGY KÖLNIS ÜVEGGEL A KÉZBEN, KIPIRULT ARCCAL SZAVALNI A VERSEKET!

De miről szóljon az a vers?

Nem akarunk tippeket adni, de annyit megjegyzünk: az idők folyamán a locsolóvers-irodalom mindig olyan darabokkal gazdagodott, amelyek valamilyen oknál fogva épp ott és akkor aktuálisak voltak.
Most pedig mi volna aktuálisabb, mint az a tény, hogy a járvány miatt föl se kereshetjük egymást, és csak reménykedhetünk, hogy húsvétra már javul a helyzet, és elmehetünk meglocsolni a lányokat, asszonyokat, s nem kényszerülünk arra, hogy a tavalyihoz hasonlóan most is csak virtuálisan öntözzük meg őket?
Talán az, ha a vakcinák révén az igazi kikelet jöhet el, ha sikeresen átoltják a lakosságot…
De nyúlhatnak bátran örökzöld témához is!

Tavaly már közöltünk egy összeállítást eredeti, a karantén és a koronavírus-járvány ihlette locsolóversekből. Most azért is érdemes lehet újraolvasni őket, hogy nehogy annyira elrugaszkodjanak a locsolóvers-költők, mint házi szerzőnk, mert azzal már-már a diszkvalifikációt kockáztathatják…

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”
2024-04-09 16:24:00
Cziffra György, a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze szabad lélek volt, aki nem ismert határokat sem a művészetben, sem az országok között. Az emlékére rendezett koncert az ő szellemét idézi: bátor és örömteli kalandozás a műfajok között, mindig a legmagasabb színvonalon. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK