2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bemutatkozott a k.arc – Kalocsai fiatal építészek a helyi örökségvédelemért

2022. 03. 07., 14:52

A k.arc egy értékvédelmi gyűjteményoldal, amely Kalocsa építészeti, építészettörténeti, urbanisztikai sokszínűségét és hatásait, valamint (fejlesztési) lehetőségeit és vízióit mutatja be. Az oldal néhány hét múlva ünnepli működésének első évét. Eddig leginkább az online térben létezett, ott olvashattuk írásaikat Kalocsa helytörténetének építészeti érdekességeiről, most azonban személyesen is találkozhattunk az alapító-szerkesztőkkel. Nagy érdeklődés közepette tartották meg bemutatkozó előadásukat február 24-én, a Tomori Pál Városi Könyvtárban.

2021. márciusában alakult meg a k.arc, építész szakmai közösségként. Elsődleges célja a kalocsai épített örökség védelme és kutatása, Kalocsa urbanisztikai, építészettörténeti, építészeti érdekességeinek közérthető bemutatása a helyiek és érdeklődők számára.

A k.arc név egy rövidítés és egyben egy szójáték. A „k.” Kalocsát rövidíti, az ,,arc” pedig sok, városunkra jellemző kifejezés első három betűje: architektúra, archívum, arculat, arcok, archidiocese, stb. Jelenleg hárman szerkesztik az anyagokat: Decsák Petra, Horváth Bálint és Szabó Eszter. Mindhárman kalocsai származású építészek, akik a Műegyetem Építész Karán tanultak.


A megalakulás közvetlen előzménye, hogy az egyetemi tanulmányok során is számtalan olyan unikális kalocsai építészeti érték került általuk említésre, melyek a városban nem, vagy csak alig ismertek. Ezeket az érdekességeket és egyediségeket szeretné a szerkesztőség a város számára feldolgozni és ismertetni.

A k.arc célja továbbá az ismeretanyagok publikálásán túl a (kalocsai) építészetet közelebb hozni a lakossághoz, valamint az építészet mindennapjainkra gyakorolt hatásának vizsgálni és ismertetni. Gyűjteni azokat a víziókat, jövőképeket, terveket, amelyek városunk jövőjét és fejlesztési lehetőségeit érintik. Valamint a k.arc csapata maga is létrehoz ilyen elképzeléseket. 


Közeli jövőre vonatkozó tervük a hasonló civil szerveződésekkel, pl.: az Octopus Egyesülettel való közös munka és gondolkodás, valamint a Viski Károly Múzeummal való együttműködés.

Fő platformuk a www.karc.hu weboldal. Ezen felül jelen vannak a Facebookon, az Instagramon és hamarosan YouTube-on is az adott felületre jellemző tartalmakkal.

Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK