2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Orjára vágták a disznót a hagyományőrzők - Országgyűlési képviselői vizit a hagyományos disznótoron

Orjára vágták a disznót a hagyományőrzők - Országgyűlési képviselői vizit a hagyományos disznótoron
Illés György Cinó  |  2021. 11. 27., 17:30

Már korán reggel fél hét körül megjelent az Érsekkert kapujánál található Hagyományok Háza helyszínén Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester, hogy a CLLD pályázati forrás felhasználásával megtartott disznóvágáson segédkezzenek. A dologidőre való viseletbe öltözött hagyományőrzők a tradicionális húsfeldolgozási módszereket fogásokat,az ésszerű munkamegosztást és jó időzítést igyekeznek átörökíteni. Mindehhez éppúgy elmaradhatatlan a sok jóízű beszélgetés, történetmesélés, a finom reggeli, ebéd vacsora, mint a jó hangulat, és annak fokozására igényes népzene, amiről a Tarsoly Zenekar koncertje gondoskodott.


A kalocsai egyéni választói kerület országgyűlési képviselőjét Kalocsa város polgármestere fogadta a helyszínen, amiről Font Sándor közösségi médiás oldalán be is számolt. Ezt Filvig Géza is megosztotta saját oldalán, hozzáfűzve, hogy 

igazi vidéki disznóvágáson vehettünk részt a régi, falusi szokások szerint.


Font Sándor az alkalom kapcsán azt írja:

Ma már kuriózumnak számít, míg gyermekkoromban még hozzá tartozott az élethez, különösen a falvakban. Szerencsére Kalocsán vannak olyanok, akik őrzik a hagyományokat az utókornak, és időt, energiát áldoznak, hogy bemutassák a disznóvágást mindazoknak, akik esetleg már csak hírből ismerik.” A képviselő megköszönve a meghívást ezúton is gratulált a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületnek, akik vállalták ma ezt a munkát.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
Még 24 kép a galériában! Kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület évek óta megrendezi a hagyományokat követve ezt a disznótort. A kalákában sürgő-forgó, a sertés feldolgozásának sokrétű munkafolyamatainál segédkező sokaság jutalma – a jókedvűen, baráti közösségben eltöltött nap élménye mellett – a hagyományos disznótoros reggeli, ebéd, vacsora. Ezek kínálatában a pogácsa, a hájas sütemény, a hagymás sült vér, a lecsós resztelt, vagy épp fokhagymás sült máj, a friss pecsenye, az abaléből lopogatott falatok mellett olyan ínyencségek szerepeltek, mint az orjaleves, krumplival tálalt, májával főtt pörkölt, a töltött kápszta és a nap koronájaként a sült hurka-kolbász.

Ezért viszont mindenki keményen megdolgozott, mert munka, az van jócskán ilyenkor, mindenkinek jut!
Egy kis ízelítő erről ebben a videóban:

 Az igazi, eredeti disznótoros hangulathoz természetesen hozzátartozik a jóféle pálinka és a finom, könnyű, munkához való borocska, vagy még inkább az abból készült fröccs – ám ezekről sajnos se jót, se rosszat nem mondhatok, mert kocsival lévén nem kóstolhattam meg őket.
A jó szívvel kínált, finom falatokat viszont nem hagyhattam ki, és mondhatom, nagyon finom volt!

A Hagyományok Háza előtt igazi fa teknőben – úgy is mint ‘tekenyő’ – tisztították az asszonyok a vékonybelet. Azt először ki kell fordítani, aztán alaposan lemosni róla a tartalmának a maradványait, és jól lekapargatni a hártyáját és a zsíros részeket. Ez hagyományosan az idősebb nők feladata, de azért senki se higgye, hogy könnyű munka!

Közben Németh József mesterszakács a parknak a Hagyományok Háza mögötti részén felállított rendezvénysátorban már javában sütötte a finomságokat. Ezeket mi is kóstoltuk, nem csak igen ízletes volt, de épp oly laktató is!


Amint megtudtuk, a tor annyiban is hagyományőrző volt, hogy a mostanában gyakoribb karajra történő vágás helyett orjára bontották a disznót, ahogyan régebben szokták, vagyis a helyett, hogy a gerincoszlopot középütt kettévágták volna, bordacsontokat kétoldalt lefejtették az orjáról, azaz a gerincről, amely így a mennyei finom orjaleves fő alapanyagát adja.
Ezzel kapcsolatban Font Sándor megjegyezte, hogy

Azt, hogy a gerincet egészben vagy félbe vágva kell kivenni, mindig a háziasszony mondja meg. Náluk az édesanyja egészben kérte.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: KALOhírek


Amint megtudtuk, a finomságok javarészt el is fogynak, egyrészt, mert népes a csapat, másrészt, mert vendégeket is fogadnak, korlátozott számban, előzetes regisztráció alapján. Azért annyit eltesznek belőle, hogy egy jó kocsonyához a hasonló körben és keretek közt megtartandó, amennyiben a járványhelyzet megengedi, január és február fordulója táján esedékes farsangi mulatságra is maradjon hozzávaló.
A mai finomságok sütésébe bekapcsolódott Kovács László fazekasmester, befűtve kemencéjét, hogy hamarabb elkészüljenek a sültek és sütemények, mert sütnivalójuk az ma volt bőven.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK