2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Orjára vágták a disznót a hagyományőrzők - Országgyűlési képviselői vizit a hagyományos disznótoron

Orjára vágták a disznót a hagyományőrzők - Országgyűlési képviselői vizit a hagyományos disznótoron
Illés György Cinó  |  2021. 11. 27., 17:30

Már korán reggel fél hét körül megjelent az Érsekkert kapujánál található Hagyományok Háza helyszínén Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester, hogy a CLLD pályázati forrás felhasználásával megtartott disznóvágáson segédkezzenek. A dologidőre való viseletbe öltözött hagyományőrzők a tradicionális húsfeldolgozási módszereket fogásokat,az ésszerű munkamegosztást és jó időzítést igyekeznek átörökíteni. Mindehhez éppúgy elmaradhatatlan a sok jóízű beszélgetés, történetmesélés, a finom reggeli, ebéd vacsora, mint a jó hangulat, és annak fokozására igényes népzene, amiről a Tarsoly Zenekar koncertje gondoskodott.


A kalocsai egyéni választói kerület országgyűlési képviselőjét Kalocsa város polgármestere fogadta a helyszínen, amiről Font Sándor közösségi médiás oldalán be is számolt. Ezt Filvig Géza is megosztotta saját oldalán, hozzáfűzve, hogy 

igazi vidéki disznóvágáson vehettünk részt a régi, falusi szokások szerint.


Font Sándor az alkalom kapcsán azt írja:

Ma már kuriózumnak számít, míg gyermekkoromban még hozzá tartozott az élethez, különösen a falvakban. Szerencsére Kalocsán vannak olyanok, akik őrzik a hagyományokat az utókornak, és időt, energiát áldoznak, hogy bemutassák a disznóvágást mindazoknak, akik esetleg már csak hírből ismerik.” A képviselő megköszönve a meghívást ezúton is gratulált a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületnek, akik vállalták ma ezt a munkát.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
Még 24 kép a galériában! Kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület évek óta megrendezi a hagyományokat követve ezt a disznótort. A kalákában sürgő-forgó, a sertés feldolgozásának sokrétű munkafolyamatainál segédkező sokaság jutalma – a jókedvűen, baráti közösségben eltöltött nap élménye mellett – a hagyományos disznótoros reggeli, ebéd, vacsora. Ezek kínálatában a pogácsa, a hájas sütemény, a hagymás sült vér, a lecsós resztelt, vagy épp fokhagymás sült máj, a friss pecsenye, az abaléből lopogatott falatok mellett olyan ínyencségek szerepeltek, mint az orjaleves, krumplival tálalt, májával főtt pörkölt, a töltött kápszta és a nap koronájaként a sült hurka-kolbász.

Ezért viszont mindenki keményen megdolgozott, mert munka, az van jócskán ilyenkor, mindenkinek jut!
Egy kis ízelítő erről ebben a videóban:

 Az igazi, eredeti disznótoros hangulathoz természetesen hozzátartozik a jóféle pálinka és a finom, könnyű, munkához való borocska, vagy még inkább az abból készült fröccs – ám ezekről sajnos se jót, se rosszat nem mondhatok, mert kocsival lévén nem kóstolhattam meg őket.
A jó szívvel kínált, finom falatokat viszont nem hagyhattam ki, és mondhatom, nagyon finom volt!

A Hagyományok Háza előtt igazi fa teknőben – úgy is mint ‘tekenyő’ – tisztították az asszonyok a vékonybelet. Azt először ki kell fordítani, aztán alaposan lemosni róla a tartalmának a maradványait, és jól lekapargatni a hártyáját és a zsíros részeket. Ez hagyományosan az idősebb nők feladata, de azért senki se higgye, hogy könnyű munka!

Közben Németh József mesterszakács a parknak a Hagyományok Háza mögötti részén felállított rendezvénysátorban már javában sütötte a finomságokat. Ezeket mi is kóstoltuk, nem csak igen ízletes volt, de épp oly laktató is!


Amint megtudtuk, a tor annyiban is hagyományőrző volt, hogy a mostanában gyakoribb karajra történő vágás helyett orjára bontották a disznót, ahogyan régebben szokták, vagyis a helyett, hogy a gerincoszlopot középütt kettévágták volna, bordacsontokat kétoldalt lefejtették az orjáról, azaz a gerincről, amely így a mennyei finom orjaleves fő alapanyagát adja.
Ezzel kapcsolatban Font Sándor megjegyezte, hogy

Azt, hogy a gerincet egészben vagy félbe vágva kell kivenni, mindig a háziasszony mondja meg. Náluk az édesanyja egészben kérte.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: KALOhírek


Amint megtudtuk, a finomságok javarészt el is fogynak, egyrészt, mert népes a csapat, másrészt, mert vendégeket is fogadnak, korlátozott számban, előzetes regisztráció alapján. Azért annyit eltesznek belőle, hogy egy jó kocsonyához a hasonló körben és keretek közt megtartandó, amennyiben a járványhelyzet megengedi, január és február fordulója táján esedékes farsangi mulatságra is maradjon hozzávaló.
A mai finomságok sütésébe bekapcsolódott Kovács László fazekasmester, befűtve kemencéjét, hogy hamarabb elkészüljenek a sültek és sütemények, mert sütnvalójuk az ma volt bőven.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés