2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Farkas Sándorné Terike III. helyezést ért el a Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázaton – A kalocsai alkotások bekerültek a Hagyományok Háza kollekciójába

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 11., 08:49

A Tojásdíszítők Egyesülete fennállásának tízéves jubileuma alkalmából a Hagyományok Háza, mint fővédnök támogatásával első alkalommal hirdette meg a szakterületen egyedülálló, országhatárokon átívelő I. Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázatot. A rangos megmérettetésre 84 alkotó, köztük a városunkban élő Farkas Sándorné Terike, a Kalocsai Múzeumbarátok Kézműves Köre tagja küldte be karcolt technikával készült, kalocsai mintával díszített tojásait. A kilenc kifújt tojásból álló kollekció a harmadik helyezést érte el ebben a kategóriában. Terike néninél éppen akkor jártunk, amikor otthonában a díjat Kriptáné Halász Zsuzsanna népi iparművész, a Kalocsai Múzeumbarátok Kézműves Köre vezetője átadta, Kákonyi István képviselő pedig a városi önkormányzat nevében gratulált és ajándékkal kedveskedett a más népművészeti ágakban is jeleskedő alkotónak.

A Hagyományok Házában március 2-án, szombaton átadott rangos elismerésről szólva Kriptáné Halász Zsuzsanna kalocsai népi iparművész, a Kézműves kör vezetője elmondta:

Nagyon örülök Farkas Sándorné Terike sikerének, már csak azért is, mert végre az egyik legrangosabb helyen, a Hagyományok Házában is ott van a kalocsai mintával díszített hímes tojás, amire eddig nem volt példa. Kalocsán a Múzeumbarátok Körén belül közel 20 éve működik a Kézműves Kör, amelynek megalakulása óta tagja a 78 éves Farkas Sándorné. Terike a karcolásos technikát egy ma is élő, több mint 90 éves uszódi asszonytól, Szabó Mátyásné Mariska nénitől tanulta, és előrajzolás nélkül készíti el ezeket a míves darabokat. Terike alkotásait, a 7 darab libatojást és 2 darab tyúktojást a kézműves kör az alkotó nevében nevezte be a versenybe, és a neves szakemberekből álló zsűri méltán a legjobbak közé sorolta. Azt tudni illik, hogy Terike a hagyományos kalocsai tojáspingálásnak is figyelemre méltó alkotója, a kalocsai motívumvilág karcolásos technikával történő megjelenítése nem volt jellemző Kalocsán és az egykori szállásokon."

Képgaléria megtekintése (5 db kép)


Farkas Sándorné Terike portálunknak arról számolt be:

Sajnos átmeneti betegségem miatt személyesen nem tudtam részt venni a Hagyományok Házában rendezett díjátadón, majd az azt követő Hímeseknek tulipán kertje című kiállítás megnyitóján. Így az elismerést az egyik tehetséges tanítványom, a 32 éves Farkas Kitti vette át, és ma adták át otthonomban. Az április 13-ig megtekinthető kiállításra természetesen elmegyek, hogy összességében is lássam a versenybe benevezett alkotásokat. Amikor valaki először találkozik a pingált, vagy a karcolásos technikával készült, húsvét előtt különösen kelendő hímes tojásokkal, az első kérdése mindig az: Terike, hogyan csinálja?”– mondta Farkas Sándorné, aki a kérdésre maga adta meg a választ.

Ezeket úgy készítem, hogy a kitisztított, azaz a belsejétől fúvással megszabadított tojást először mosószeres vízben alaposan átmosom, majd a ruhafesték és ecet keverékéből készített oldatban pár percig, illetve mindaddig főzöm, amíg az egy szép, egyszínű felületet ad. Amikor a festék megszárad, akkor kezdek az előrajzolás nélküli karcolásba. Ez persze csak az egyik technikám, mert hagyományosan én is pingálom a már mondott eljárással megtisztított kalocsai mintás hímes tojásokat. A karcolásos technikát az uszódi, ma már több mint 90 éves Szabó Mátyásné Mariska nénitől úgy 10-11 éve tanultam. A pályázati kiírásra beküldött tojások lila, piros, bordó, zöld és kék színben készültek, de ezekben a böjti, húsvét előtti napokban a kifújt tojásokat inkább hagyományosan pingálom, hogy azokat a húsvét hétfői nagymise után a szokásnak megfelelően Mészáros István atya a Szent István király templomban összegyűlt hívek között szétossza, ajándékba adja. Természetesen nem egyedül készítem ezeket a tojásokat, a Kézműves Kör tagjai- csak hogy közülük néhányat említsek, például Kriptáné Halász Zsuzsanna, Romsicsné Balogh Marika, Mészárosné Török Amália, Kálócziné Vida Marika- is nagy tehetséggel és szorgalommal megáldva pingálja." - mondta Farkas Sándorné Terike, a kalocsai népművészet, különösen a tojásfestés egyik emblematikus alakja, a kalocsai Mezei Virágok Népdalkör tagja. 

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK