2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Fesztiválról fesztiválra: egymást érik a nagyrendezvények térségünkben – Helyzetjelentés és nyári programajánló

Illés György Cinó  |  2023. 06. 14., 19:36

Alig hagytuk magunk mögött a mindenütt méltóképpen megünnepelt pünkösdi hosszú hétvégét, amelynek programdömpingjét az egyre inkább régi formáját mutató Orbán napi Borünnep is tetézett, a következő hétvégén Kalocsán már a Kék Madár Fesztivál zenei hullámain utazhattunk három napig, miközben Újtelek már megkezdte a nyári falunapok sorát, és a nyáron is rengeteg izgalom vár ránk – összeszedtük a térségünk fontosabb nyári programjait.

Hartán a község újratelepítésének 300. évfordulóját ünnepelték a pünkösdi hosszúhétvégére időzített rendezvénysorozattal, emlékműavatással és falunappal kiegészülve.

Dusnokon a nagy hagyományokra visszatekintő rác pünkösdöt tartották meg újra nagy sikerrel. Minden településen méltóképpen emlékeztek meg a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepéről, a pünkösdről, Kalocsán pedig a tavaly indult hagyományt követve megrendezett Pünkösdi Népművészeti Fesztivál műsorfolyama nyújtott tartalmas szórakozást a folklór műfaj kedvelőinek.

 

Mindezt a gyermeknap tetézte, amely úgy a népművészeti fesztiválnak, mint a többi pünkösdi eseménysornak, ahogy a hajósi Orbán-napnak is fontos eleme volt.
Városunkban a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) tartotta meg immár hagyományos gyermeknapi sokadalmát, ezúttal az Érsekkertben. Onnan indultak a bringás szelfitúrára a városba a versenyzők az értékes díjakért, a kisebbek pedig szüleikkel az érsekkerti mesetúrára, ahol minden állomáson egy-egy mese és a hozzá tartozó játékos feladat várta őket, míg a játszótéren nép fajátékok, kerekítő foglalkozás, kézműves sarok gondoskodott az önfeledt időtöltésről.

A Kék Madár Fesztivál programjairól számos cikkben írtunk, külön a pénteki nyitó nap eseményeiről, a fesztiválkórus alkalmairól, a szombat és vasárnap délutáni programokról, illetve a szombat délelőtti gyermekprogramrólés pályázati eredményhirdetésről, a zárókoncertről pedig a Kalocsai Néplap Online felületén olvashatnak.

A covid járvány után magához tért a hajósi bor ünnepe is. Igaz, a nézőcsúcs – amely minden bizonnyal éppen a P.A.S.O. koncertjén állt be, még elmaradt a járvány előtti rekordoktól, amihez nyilván a pünkösdi programdömping is hozzájárult, de tény, hogy pezsgett az élet a fesztivál központjában és az egész pincefaluban. A nagyszínpad előtti és a vásározók körüli nyüzsgés mellett szinte minden használatban lévő pince nyitva volt, ott baráti, családi társaságok magán rendezvényei vittek életet az egyedülálló pincefalu távoli sarkaiba is.

Az Orbán-napi borünnep hivatalos programjairól is olvashattak már portálunkon. Hogy ízelítőt adjunk a hangulatból készítettünk sok fotót és néhány videót is.
A kézműves kirakodóvásárban például egy népi hangszer készítő, furulyakészítő mesterről, aki mestersége mellett hangszeres tudásáról is számot adott a járókelőknek.


Legjobban mégis egy bőrdíszműves standjánál szórakoztunk, aki pompás dísztárgyai mellett mókás bűvésztrükkökkel is szórakoztatta az arra járókat, sőt még ajándékokat is osztogatott.


Ha tudtuk volna, hogy nem csak ezt a csomós trükköt láthatjuk, hanem a szemfényvesztő mutatványok egész sorát vezeti elő a kecskeméti bőrdíszműves mester, teljesen elvarázsolva és megmosolyogtatva egy 6-8 éves forma kislányt és minden közelben lévő bámészkodót, akkor nem kapcsoltuk volna ki a kamerát...
Máskor tessék személyesen megjelenni!


Szombat esti fő műsorszám a Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a P.A.S.O. együttes koncertje volt, akik már nem ismeretlenek a közönség előtt, hiszen már máskor is szerepeltek a hajósiak nagy borfesztiválján


A legutóbbi szombaton pedig a Pilvax Hotelben Deák Gábor borkóstolójával egybekötött élőzenés estet tartottak Ziggy Varga Zsigmond bárzongorista és Maráz-Németh Edina énekes közreműködésével, a Sétálóutcában pedig utcazene volt a KIKK szervezésében, ahol Jimmy és NIka muzsikáltak.

 

Ezt se hagyják ki!

Kalocsán folytatódik a KIKK sétálóutcai zenés sorozata: a következő két szombaton, június 17-én és 24-én este előbb a Tábortűz zenekar, majd a Jazz n’ Tool szórakoztatja a közönséget.

MÁR MEGVANNAK A NAGYOBB NYÁRI RENDEZVÉNYEK IDŐPONTJAI IS.

A III. Hartai Halászléfőző Versenyt június 24-én tartják meg.

A Pirates Family MC történelmi családi napját szintén június 24-én, délelőtt tíz órától rendezik meg a foktői, Duna-parti klubházukban.
Emlékezetes: tavaly ezen a rendezvényen találkoztunk egy emberrel, akit tényleg a gólya hozott.

A Blue Knights MC vezetéstechnikai motoros családi napját július 1-jén tartják meg idén, immár nyolcadik alkalommal. A rendezvényt korábban a reptéren bonyolították le, ahol a legkeményebb kihívást általában a tűző napsütés okozta, ami elől ott nincs hová bújni. Talán épp ezért most az Érsekkert árnyas fái alatt kerül megrendezésre a családi nap.

A Szelidi Halászléfőző Fesztivált július 29-én, a hónap utolsó szombatján tartják meg, immár tizenkettedik alkalommal, a szokott menetrend szerint.

A legőrültebb program bizonyára most is a már kilencedik alkalommal megvalósuló Őrült Hajók Versenye lesz Hartán, amelyet augusztus 11-étől 13-áig rendeznek meg, és mi is ott leszünk, akárcsaktavaly.

De a XXXII. Pirates Family MC Motoros Találkozón is lesz némi őrültség, amelyet ebben az évben augusztus 24-27-én újra a Szelidi-tónál rendeznek meg a „kalózok” a már majdnem megszokott foktői helyszín helyett, és már a program főbb vonalai is ismertek.

Ez a válogatás a teljesség igény nélkül készült, a legnépszerűbb, hagyományos rendezvényekre fókuszálva. Tágabb környezetünkben – akár Paks vagy Kiskőrös térsége, akár Baja vagy Kecskemét irányába kacsintgatunk – sok más rangos programmal találkozhatunk.
Falunap pedig mindenütt lesz, többnyire a nyár folyamán, sőt Újtelek már meg is kezdtea sort.
És azt se feledjük, hogy az államalapítás ünnepéhez is számos rendezvény kapcsolódik majd minden településen.

SZÓVAL NINCS ITT SEMMI, NEM IS LESZ ITT SEMMI PROGRAM, DÖGUNALOM LESZ AZ EGÉSZ NYÁR.
JA, PONT NEM!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK