Szerencsére a szeszélyes, nyár végi időjárás megkegyelmezett a főzős programnak, így mondhatni, kellemes időben tudtak tüzet gyújtani augusztus 29-e reggelén a versenyző csapatok a Csilás parkban. Nyolc órakor kezdődtek az előkészületek, majd az alapanyagok egymás után kerültek a bográcsokba.
Kákonyi István önkormányzati képviselővel, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület tagjával még a délelőtti órákban beszélgettünk. A hagyományőrzés területén is jeleskedő képviselő portálunkat arról tájékoztatta: a vasárnapi volt az utolsó rendezvénye az egyesület szervezésében lezajlott e heti, „Nyáresti kikapcsolódás a hungarikumok jegyében” elnevezésű programsorozatnak.
Hat csapat nevezett be a versenyre, és ahogy tudom, jobbnál jobb ételekkel készültek. Ez a nap a főzés mellett a közösen eltöltött, tartalmas szórakozásról is szól, így nyugodtan nevezhetjük családi napnak, hiszen kicsik és nagyok együtt tudnak kikapcsolódni, és most ez is volt a cél.”– tudtuk meg Kákonyi Istvántól.
A Csilás park körüli terület kiváló helyet biztosított a főzőcsapatok számára. A sokféle finomság közül a zsűrinek nehéz dolga volt kiválasztani a legjobbat. A családi, baráti társaságok mellett az egyesületek, szervezetek képviselői is fakanalat ragadtak.
Szabó Patrik, a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében csirkezúza pörköltet készített, csirkelábbal, nyakkal, laskagombával és füstölt szalonnával megbolondítva. A Kalocsai Polgárőr Egyesület bográcsában marhából készült pörkölt főtt, a Negyveni Nyugdíjas Barátok pedig nyúlpaprikást készítettek.
A jó paprikásnak, pörköltnek a titka a türelem, azaz hogy a szakács minél lassabb tűzön, minél hosszabb ideig főzze, és, hogy folyamatosan szemmel tartsa. Az összetevők szinte mindegyik ételnél ugyanazok.”– magyarázta Szabó Patrik.
A receptből természetesen elmaradhatatlan a jó minőségűkalocsai fűszerpaprika.
A Kalocsa Jövőjéért Egyesület sátrában is a legnagyobb szakértelemmel készült a pörkölt, marhalábszárból.
Ezt kétféleképpen lehet elkészíteni. Vagy rétegezzük a hozzávalókat, vagy pirítjuk. Mi most pirítottuk, és ahhoz, hogy tökéletes legyen az étel, fontos bele a zsír és a fűszerpaprika. Mellette a hús, a hagyma minősége is nagyban befolyásolja az elkészült pörkölt ízét, és a végén nem szabad kifelejteni a zamatos vörösbort sem.”– osztotta meg velünk főzési tudományának egy részét Balaton Péter, az egyesület szakácsa.
A vasárnapi főzőverseny kísérő programjaként Vácz Péterné Erika óvónő „kerekítő” foglalkozást tartott a kicsiknek, akik a népi játékokkal is ismerkedhettek.
A paprikás ételek főzőversenyén Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója, Balaton Péter szakács és Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület tagja volt a zsűri tagja.
AZ ÍTÉSZEK SZERINT AZ E.T. PIZZÉRIA CSAPATÁNAK, AZ IRSAI TEAMNEK A HARCSAPAPRIKÁSA BIZONYULT A LEGJOBBNAK, A VERSENYBE BENEVEZETT ÉTELEK MINŐSÉGE KIEGYENLÍTETT VOLT.
Eredmények:
I. Irsai Team: vargányás szürkeharcsa pörkölt májával gazdagítva, kemencés pörcös csuszakörettel
II. Kovács Jánosné és barátai: vegyes disznó pörkölt
III. Mi Hazánk Team: zúzapörkölt kaparóval
Különdíjak:
Leghagyományosabb étel: Pannónia Team: lábas jószágok gombával
Legszebb tálalás: Negyveni Nyugdíjas Barátok: nyúlpörkölt hagymás, paprikás gombóccal, dödölével, kácsival
Legkülönlegesebb étel: Kovács család és barátai: marhapörkölt bélszínből
A rendezvényen a fotópályázat eredményét is kihirdették.
I. Walter Réka, II. Péteri Dénes, III. Tóth Bernadett. A díjazott fotókat egy kiállítás keretén belül, a Paprika Pikniken lehet majd megtekinteni.
Mint megtudtuk, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület a későbbiekben is több, hasonlóan népszerű programot szervez. Közülük is elsőként az őszi szüreti felvonulást, de már tervezik az Idősek Napjához, az Adventhez kapcsolódó programokat is.
Forrás: Kalocsa TV