2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hat csapat versengett a KJE Paprikás Ételek Főzőversenyén – Az E.T. Pizzéria harcsapaprikása bizonyult a legjobbnak

Hat csapat versengett a KJE Paprikás Ételek Főzőversenyén – Az E.T. Pizzéria harcsapaprikása bizonyult a legjobbnak
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 01., 07:14

Szerencsére a szeszélyes, nyár végi időjárás megkegyelmezett a főzős programnak, így mondhatni, kellemes időben tudtak tüzet gyújtani augusztus 29-e reggelén a versenyző csapatok a Csilás parkban. Nyolc órakor kezdődtek az előkészületek, majd az alapanyagok egymás után kerültek a bográcsokba.

Kákonyi István önkormányzati képviselővel, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület tagjával még a délelőtti órákban beszélgettünk. A hagyományőrzés területén is jeleskedő képviselő portálunkat arról tájékoztatta: a vasárnapi volt az utolsó rendezvénye az egyesület szervezésében lezajlott e heti, „Nyáresti kikapcsolódás a hungarikumok jegyében” elnevezésű programsorozatnak.

Hat csapat nevezett be a versenyre, és ahogy tudom, jobbnál jobb ételekkel készültek. Ez a nap a főzés mellett a közösen eltöltött, tartalmas szórakozásról is szól, így nyugodtan nevezhetjük családi napnak, hiszen kicsik és nagyok együtt tudnak kikapcsolódni, és most ez is volt a cél.”– tudtuk meg Kákonyi Istvántól.


A Csilás park körüli terület kiváló helyet biztosított a főzőcsapatok számára. A sokféle finomság közül a zsűrinek nehéz dolga volt kiválasztani a legjobbat. A családi, baráti társaságok mellett az egyesületek, szervezetek képviselői is fakanalat ragadtak.

Szabó Patrik, a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében csirkezúza pörköltet készített, csirkelábbal, nyakkal, laskagombával és füstölt szalonnával megbolondítva. A Kalocsai Polgárőr Egyesület bográcsában marhából készült pörkölt főtt, a Negyveni Nyugdíjas Barátok pedig nyúlpaprikást készítettek.

A jó paprikásnak, pörköltnek a titka a türelem, azaz hogy a szakács minél lassabb tűzön, minél hosszabb ideig főzze, és, hogy folyamatosan szemmel tartsa. Az összetevők szinte mindegyik ételnél ugyanazok.”– magyarázta Szabó Patrik.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Forrás: Kalocsa TV


A receptből természetesen elmaradhatatlan a jó minőségűkalocsai fűszerpaprika.

A Kalocsa Jövőjéért Egyesület sátrában is a legnagyobb szakértelemmel készült a pörkölt, marhalábszárból.

Ezt kétféleképpen lehet elkészíteni. Vagy rétegezzük a hozzávalókat, vagy pirítjuk. Mi most pirítottuk, és ahhoz, hogy tökéletes legyen az étel, fontos bele a zsír és a fűszerpaprika. Mellette a hús, a hagyma minősége is nagyban befolyásolja az elkészült pörkölt ízét, és a végén nem szabad kifelejteni a zamatos vörösbort sem.”– osztotta meg velünk főzési tudományának egy részét Balaton Péter, az egyesület szakácsa.

A vasárnapi főzőverseny kísérő programjaként Vácz Péterné Erika óvónő „kerekítő” foglalkozást tartott a kicsiknek, akik a népi játékokkal is ismerkedhettek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Forrás: Kalocsa Jövőjéért Egyesület / Facebook


A paprikás ételek főzőversenyén Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója, Balaton Péter szakács és Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület tagja volt a zsűri tagja.

AZ ÍTÉSZEK SZERINT AZ E.T. PIZZÉRIA CSAPATÁNAK, AZ IRSAI TEAMNEK A HARCSAPAPRIKÁSA BIZONYULT A LEGJOBBNAK, A VERSENYBE BENEVEZETT ÉTELEK MINŐSÉGE KIEGYENLÍTETT VOLT.

Eredmények:

I. Irsai Team: vargányás szürkeharcsa pörkölt májával gazdagítva, kemencés pörcös csuszakörettel
II. Kovács Jánosné és barátai: vegyes disznó pörkölt
III. Mi Hazánk Team: zúzapörkölt kaparóval

Különdíjak: 

Leghagyományosabb étel: Pannónia Team: lábas jószágok gombával
Legszebb tálalás: Negyveni Nyugdíjas Barátok: nyúlpörkölt hagymás, paprikás gombóccal, dödölével, kácsival
Legkülönlegesebb étel: Kovács család és barátai: marhapörkölt bélszínből

A rendezvényen a fotópályázat eredményét is kihirdették.

I. Walter Réka, II. Péteri Dénes, III. Tóth Bernadett. A díjazott fotókat egy kiállítás keretén belül, a Paprika Pikniken lehet majd megtekinteni.

Mint megtudtuk, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület a későbbiekben is több, hasonlóan népszerű programot szervez. Közülük is elsőként az őszi szüreti felvonulást, de már tervezik az Idősek Napjához, az Adventhez kapcsolódó programokat is.

Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK