2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hatvanöt nyári tábor indul Kalocsán – Szeptemberig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet

Hatvanöt nyári tábor indul Kalocsán – Szeptemberig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 06., 09:17

Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) igazgatója június 3-án, a társaság Szentháromság tér-2-4. szám alatti székhelyén a Kalocsán minden korábbinál nagyobb számú és tartalmú gyermektáborozási lehetőségekről tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen a táborokat szervezők képviselői, Maros Mária múzeumpedagógus a Viski Károly Múzeum részéről, Budai Viktória a Schöffer Gyűjtemény, Busa Attila a Kalocsa Gyógyfürdő és Uszoda vezetőjeként adott részéletes tájékoztatást. Mint elhangzott, összesen több mint 65 (!) nyári tábort szerveznek, egy, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal közösen, pályázati forrásból tartandó tábor még szervezés alatt áll.

Zsikó Zoltán a sajtó képviselőinek üdvözlése után örömtelinek nevezte, hogy a pandémia szorításából kilábaló időszakban végre lehetőség nyílt elsőként a gyermekeket, majd a lakosság egészét érintő nyári és őszi programok megszervezésére, megvalósítására.

Mint mondta, a több mint 65 nyári táborba elsősorban a kalocsai, de a környékbeli gyermekeket is várják. A sport, a kultúra, a művészet, a kézművesség, kirándulások, tematika szerint szervezett táborok nem csak a gyermekek személyiségének fejlődését, kulturált kikapcsolódását, szórakozását szolgálják, hanem a szülők számára is biztonságot jelentenek, hiszen a táborok megnyugtató módon, egész napos elfoglaltságot adnak.

Az igazgató összegzéséből kiviláglott, hogy az első tábor június közepén indul, az utolsó augusztus végén fejeződik be, és elsősorban a 6-15 éves korosztály részére kínál színesebbnél színesebb és változatos programokat. A táborok között van egynapos, egy - és kéthetes, többségük napközbeni.

Valamennyire táborra jellemző, hogy a résztvevők számára napi háromszori étkezése biztosítanak. A szülők által fizetendő díj széles skálán mozog: 2000 forintról indul, a legdrágább 50-60 ezer forint.

Az igazgató rámutatott: nagyon kevés az olyan város, ahol a civil közösségeknek is köszönhetően a gyerekeknek ilyen számban és változatos tartalommal biztosítanak táborozási lehetőséget, Kalocsa e tekintetben is kiemelkedő.

Múzeum, Gyűjtemény által szervezett táborok

Elsőként Maros Mária, a Viski Károly Múzeum múzeumpedagógusa ismertette a szervezésükben tartott, június 18 - július 2-ig tartó napközis tábor programját, amelynek részvételi díja 35 ezer forint.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ám ezért az összegért egy nagyon tartalmas időszak elé néznek a fiatalok: a Várak és Kastélyok program keretében autóbuszos kirándulást tesznek Simontornyára, Ozorára, Hajósra, Dunaföldvárra és Siklósra. A tábor díja magába foglalja az étkezés és a belépőjegyek költségét. Mint elhangzott, jelentkezni június 22-ig a 78/462-351 telefonszámon lehet, a tábor minimumlétszáma 15 fő.

Budai Viktória arról tájékoztatott, hogy a Schöffer Gyűjtemény szervezésében, Pap Róbert vezetésével tartandó Mekk Elek kézműves tábor július 12 – július 16-ig tart. A gyerekek a kézműves mesterség ősi technikáival ismerkednek, de lesz agyagozás, szövés, fonás, batikolás, báb -, ékszer és játékkészítés. A résztvevők különleges festéktechnikákat is kipróbálhatnak, megismerkedhetnek az absztrak festészettel, valamint ellátogatnak a Kalocsai Porcelánmanufaktúrába. Ebbe a táborba elsősorban a 7-12 éves gyermekeket várják. A tábor díja 24.500 forint. Ez magába foglalja a napi háromszori étkezést és a foglalkozások díját. A tábor minimum 10 fő jelentkezése esetén indul. Jelentkezni a 78/600-999, vagy a 06-20 409 5575 telefonszámon lehet. A jelentkezés határideje június 16.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ugyancsak a múzeum szervezésében valósul meg az a Kézműves Napközis Tábor, amelynek keretében a gyerekek a gyertyamártás, hímzés, festés, csuhézás, szoborkészítés, poncolás, ásványkészítés „tudományával” ismerkednek, a kézügyességük mellett esztétikai érzéküket is fejleszthetik. Az augusztus 2-6-ig tartó tábor részvételi díja 18 ezer forint, jelentkezni július 23-ig lehet a 78/462-353-as számon, a programok a múzeum honlapján is megtalálhatóak.

A gyűjteményvezető elmondta azt is, hogy lesz még egy program, ám ez még nagyon friss. A június 21-26-ig tartó program valójában nem tábor. Egy nyitott műhely, amely a rajzot és festést kedvelőket várja minden délután 13 és 16 óra között, Garamvölgyi Éva festőművész mentorálásával. Erre szintén június 16-ig lehet jelentkezni a már ismertetett telefonszámon.

Gyógyfürdő és Uszoda

Busa Attila, a Kalocsa Gyógyfürdő és Uszoda vezetője megköszönte a KIK – nek, hogy sajtótájékoztató keretében ismertethetik az uszoda nyári táborozási programját, ugyanis erre korábban nem volt példa.
Busa Attila kifejtette: az általuk szervezett tábor középpontjában az úszás, az úszásoktatás áll. Azokat is szívesen látják, akik nem tudnak úszni, hiszen a táborban majd megtanulhatnak. A már úszni tudóknak úszástechnikai oktatást tartanak, de közben megpróbálnak mindenkit a vízilabda világával is megismertetni. Teszik ezt annak reményében, hogy Kalocsára egyszer visszatér a vízilabda. A táborokba az uszoda weboldalán, június 21 - től augusztus 21-ig lehet jelentkezni, kéthetes, illetve egyhetes turnusokra.
A tábor megkezdéséhez ki kell tölteni egy COVID – nyilatkozatot. Nagyon fontos, hogy az a gyerek, aki azon a napon lázás, vagy a betegség jelei mutatkoznak rajta, az ne menjen az uszodai táborba. Veszteség nem éri, mert az érintett vagy későbbre kap időpontot, vagy visszatérítik számára a részvételi díjat.
Az is elhangzott: a programok reggel 8 órakor úszásoktatással kezdődnek. A tízórai étkezés után szabadtéri játékok kezdődnek, melyekben lesznek kézműves foglalkozások, a rendőrséggel közösen szervezett KRESZ- park, és az ifjúsági bűnmegelőzési csoport tart önvédelmi technikai bemutatót. Egy – egy előadás megtartására a Vöröskereszt képviselőjét is meghívták. A táborok díjai: az egyhetes 19 ezer forint, a kéthetes 34 ezer forint, mindkettő az étkezést is magban foglalja – mondta Busa Attila.


A KIK táborai

A Kalocsai Innovációs Központ által szervezett táborok ismertetése előtt Zsikó Zoltán arról számolt be: a sajtótájékoztatót azért a Kalocsa Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) hívta össze, mert a nyár folyamán a Művelődési Központ és Könyvtár megszűnik, beolvad a KIK-be. A közművelődési feladatokat a jövőben a nonprofit társaság látja el. Mindez azt is jelenti, hogy a kulturális intézmény és a könyvtár munkavállalói a KIK alkalmazásában állnak majd. A táborok megszervezése már ennek a változásnak a figyelembevételével zajlanak.

Zsikó Zoltán arról számolt be, hogy a Kópé tábor július 19-én indul, ebbe a 6-10 éves gyermekeket várják. A tábor 8-16 óra között nyújt tartalmas elfoglaltságot. A tábor 10 fő jelentkezése esetén indítják, és 20 főnél nagyobb létszámmal nem számolnak. A tábor költsége 25 ezer forint, a fizetés átutalással történik. A jelentkezéseket az info@kiknonprofit.hu e-mail címen várják. Telefonon a 78/601-605 számon lehet jelentkezni. Mindkét elérhetőségen július 9-ig lehet regisztrálni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott, néptánc tanulás, népi dalos játékok, aszfaltrajzolás, ügyességi vetélkedők, kézműves foglalkozások, vidéki kirándulások szerepelnek a tábor programjában. Az egyik ilyen külső helyszín a Szelidi-tó, a másik a Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrum lehet. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozások, mozi látogatás, uszodai és könyvtári programok színesítik a kínálatot.

Az igazgató hangsúlyozta: a városi önkormányzat úgy döntött, hogy valamennyi táborba ingyenesen 2-2 gyermek részvételét biztosítja. Ebben az együttműködő partner a Szociális Központ lesz, segítségükkel fogják kiválasztani azokat a tehetséges, rászoruló gyermekeket, akiknek ingyenes részvételét lehetővé teszi az önkormányzat.

Lesz egy Sajtkukac elnevezésű tábor is, amit július 26. és július 30. között fognak megrendezni. Ez nagyban hasonlít a Kópé táborhoz, de itt lesz Ki-Mit– Tud? vetélkedő, csillámtetoválás, szabadtéri játékok, filmvetítés, vidéki kirándulás, stb. Ebbe a táborba is a 6-10 éves gyermekek jelentkezését várják, a már ismertetett elérhetőségeken. A tábor díja ez esetben is 25 ezer forint.

Mint az igazgató beszámolt róla, a könyvtáros kollégák segítségével könyvtáros tábort is szerveznek, a 6-12 éves gyermekek részére. A tábor 8-13 óra között nyújt olyan elfoglaltságokat, mint például kézműves foglalkozások, különböző fejtörő mesék, történetek, és minden olyan, ami a könyvtári világgal van összefüggésben. A tábor költsége ötezer forint. Az igazgató szólt arról is, hogy szervezés alatt áll, így pontos időpontot még nem tud mondani a Szemfüles táborról, amelyet a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal, Sztojka Istvánnal közösen fognak megszervezni, pályázati együttműködés keretében. A tábor időpontja még nem tisztázott - augusztus végén, vagy ősszel várható.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Zsikó Zoltán azzal zárta mondanivalóját:

Azt gondolom, ez a több mint 65 tábor elég lesz ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Azt kívánom, az élet minél előbb térjen vissza a régi kerékvágásba, és jó erőben, egészségben tudjanak találkozni a táborozók és családtagjaik.”A hagyományteremtés szándékával megrendezett sajtótájékoztató egyik üzenete az – fogalmazott Zsikó Zoltán – hogy a kalocsai emberek a Kalocsai Innovációs Központra partnerként tekintsenek.

Megszűnik a Kulturális Központ és Könyvtár, beolvad a KIK-be

Újságírói kérdésre válaszolva Zsikó Zoltán elmondta:

„Az ország több településén a könyvtári és a közművelődési intézményi feladatokat nonprofit társaságra bízzák. Ehhez igazodva a Művelődési Központ és Könyvtár Kalocsán is meg fog szűnni, az intézmény beolvad a feladatait teljes körűen átvevő Kalocsai Innovációs Központba.
Ennek megfelelően az ott foglalkoztatott munkavállalók - immár a munka törvénykönyve szerint - a KIK alkalmazottai lesznek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az átalakulás előkészítés alatt áll, ugyanis az illetékes minisztériumot kötelező bevonni az ilyen folyamatba. Amint a minisztérium megküldi az állásfoglalását, támogatása esetén megtörténik majd az átalakítás. Fontos tudni, hogy az Innovációs Központ a korábbi feltételek mellett foglalkoztatja majd a dolgozókat.” – mondta az igazgató, aki szerint a változás a hatékonyságot szolgálja, de a beolvadásnak gazdasági, gazdálkodási okai is vannak, hiszen az intézmény nem áfa-visszaigénylő, a társaság viszont az. Egy önálló szervezet gyorsabban tud döntéseket hozni, reagálni az adott kihívásokra. Ezzel összevetve az intézményi rendszer nem annyira korszerű, amit az is bizonyít, hogy az ország számos pontján nonprofit gazdasági társasági modellt alkalmazzák.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.
2021-11-22 20:30:56
A hatályos megállapodás szerint addigra kétirányú forgalmú utat kell kialakítani a korábbi nyomvonalán, súly- és sebességkorlátozással. Most újabb kéréssel fordult az önkormányzathoz a kivitelező érsekség, a szokott módon kész tények elé állítva a testületet, de a grémium ezúttal nem engedett. Közben újra szóba került az út kiváltásának lehetősége. Röpke néhány év alatt megvalósulhat...

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>
2021. 11. 25., 13:46
Így vették birtokukba a gyerekek a kalocsai koripályát - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei