2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Igazi örömfőzés az érsekkerti Paprika Pikniken –Font Sándor és Filvig Géza jótékonysági célból ragadt fakanalat

Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 12., 14:20

Ugyan a 30. alkalommal 2019-ben megrendezett Kalocsai Paprikafesztivál, az akkor huszonharmadik Paprikás Ételek Főzőversenye tavaly nem folytatódhatott a pandémia miatt, idén azért ha családiasabb formában is, a Paprika Piknik szombati programja keretében legalább tíz főzőhelyen ragadtak fakanalat. Az érsekkertben felállított sátraknál már reggel nyolckor meghitt, familiáris hangulatú, ezúttal tét nélküli örömfőzés vette kezdetét. Talán mondanunk sem kell, természetesen ezúttal is paprikára hangolva, de ami a legfontosabb: az asztaltársaságok valamint a főzők ízlése – a széles jó étvággyal bizonyítva - most is találkozott. A főzőmesterek kasztját ezúttal Font Sándor országgyűlési képviselő és Filvig Géza polgármester is erősítette, a képviselő borjúpaprikást, míg a polgármester borjúgulyást készített, amit jótékonysági célra fordítottak.

Ezúttalahogy az ételeket, úgy a főzőhelyek kialakítását, a higiéniát és a tálalást sem értékelték, ám azért az igényesség ezen a területen is a főzőversenyeken megszokott színvonalat hozta. Néhány bográcsozó helyen még a korábbi években elnyert okleveleket, serlegeket is kiállították, mintegy bizonyítékul: azért itt a kondér alá nem akárkik gyújtottak, vagy tartják életben a cserépedények oldalát nyaldosó lángokat. Talán mondanunk sem kell, hogy utóbbiak ezzel a tradicionális eljárással főzték a húsos babot.

A főbejárattól jobbra legalább 30 főre főző, kalocsai családokból, barátokból álló csapat még élőzenével is kirukkolt. Ez azonban a Kalocsai Fúvósok koncertjét és a talpig gyönyörű kalocsai viseletbe öltözött Mezei Virágok Népdalkör csokorba szedett, a legszebb kalocsai dalokból álló előadását már csak a távolság miatt sem zavarta. Az énekeseket a polgármester egy kupica pálinkára is meghívta, amit azzal honoráltak, hogy a főzőhelyen is elénekeltek egy-két dalt.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ez esetben csak mellékszál, hogy a pálinkát Font Sándor, a Pálinka Tanács elnöke hozta. Az ital kvalitásait leginkább az igazolta, hogy többen elégedetten csettintettek a nyelvükkel és a következő körre is tartották a poharukat.

Az árnyat adó fák alatti főzőcskézés, a nagyszínpadon folyó, a Duna Művészegyüttes Hamupipőke című gyermekelőadása a nagyszínpadon – erről külön is beszámolunk -, a vidámpark ugyancsak nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kert legkisebb zugát is a jókedv, vidámság töltse be.

Egy-egy főzőhelynél meg-megállva, kezet szorítva, kóstolgatva ezúttal is kiderült, miért a magyar és kalocsai hagyományoktól, paprikától autentikus mindaz, ami itthon és a nagyvilágban a hazai ételek, no’ és persze a kalocsai tájkörzetben előállított paprika hírnevét adja.

A profizmus elemeit felvonultató háziasszonyokkal, hobbi szakácsokkal együtt kerek az a történet, hogy a magyar ételek kiválóak, és hogy még egy ilyen kisebb, fiatalokkal közös főzőcskézésnek is van nyertese: leginkább a jelen és a jövő kalocsai gasztronómiája.

A szabadtéri konyhákban készült étkekről leginkább a fotók árulkodnak, de ha már ott jártunk, azért két főzőmestert, Font Sándort és Filvig Gézát is megkérdeztük, mi az általuk készített étel titka.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor országgyűlési képviselő ebből a helyzetből úgy vágta ki magát:

Ha minden igaz, akkor egy fiatal borjú húsát kaptuk alapanyagként, de innen minden titkos, ugyanis a borjúpörkölt az én egyéni receptem szerint készül. Annyit azért szívesen elmondok, hogy 25 kiló hús került az üstbe, és ha az étel elkészül, a segítőink kiporciózva osztják ki, és az érte adományként befolyt összegről a város lakói egy médiafelületen szavazva döntik el, hogy ki legyen a kedvezményezettje. Nagyon drukkolok, hogy minél többen éljenek az adományozás lehetőségével” – mondta Font Sándor.

Hozzátette:

Természetesen kalocsai paprikával készül a borjúpörkölt. Nem gyakori, hogy ilyen nagy mennyiséget főzök, általában úgy kéthetente, 6-8 kiló húsból a szűkebb-tágabb családnak, gyerekeimnek, unokáimnak, nászaimnak főzök, és ha nem is mindig kalocsai, de a kalocsai tájkörzetből származó paprikával. Hiszen legyünk csak őszinték, a környező településeken, Bátyán, Fajszon, Hartán, Dunavecsén, hogy csak néhányat említsek, szintén szenzációs paprikát állítanak elő. A legkedvesebb ajándék számomra a Kalocsáról és környékéről származó, kitűnő paprika. Nem is csoda, hogy a vendégeim irigykedve nézik, ezzel milyen páratlan színt, és persze ízt kölcsönzök az ételnek. Ilyenkor a „honnan van?” kérdésre büszkén mutatok a zacskóra.”A Font Sándor melletti üstben főző Filvig Géza polgármestert is főzés közben faggathattuk.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Borjúgulyást készítek, de nagyon oda kell figyelnem, mert a Paprika Piknik első napja is nagyon mozgalmas volt. Ha már paprikás ételt főzök, akkor ehhez kapcsolódva meg kell említenem a tegnap délután nagyon jól sikerült Agrár-Hungarikum Konferenciát, amelyen rendezvényünk fővédnöke, Nagy István agrárminiszter úr is ott volt, és részéről fontos bejelentések is elhangzottak – ezekről biztosan beszámolnak majd. Nagyon örülök, hogy Font Sándor képviselő úr elfogadta az invitálásomat, és nekünk ezt az arcát is megmutatja. Persze mindez nem zsákbamacska, régóta tudom már, hogy komolyan űzi ezt a mesterséget. Nagyon jó volt megtapasztalnom, hogy amikor a részletekről beszéltünk - hagymából, zsírból mennyit használjunk -, ezt is olyan alapossággal kezelte, mint ahogy a munkáját is végzi. Én magam gulyást főzök borjúból, amit képviselő úr borjúpörköltjével, és egy harmadik üstben főzött borjúpörkölttel együtt ajánljuk fel jótékony célra. Az ételvásárlás ezúttal jegy nélkül történik, mindenki annyit tesz az adománygömbbe, amennyit meglátása szerint gondol. Főzés közben is a ma esti nagy rendezvényünkre, a Halott Pénz koncertre gondolok. Magam is lázban égek, mert ilyen nagy rendezvényt még nem volt Kalocsán. Örülök, hogy ebben a csodálatos időben itt lehetünk, és hogy sokan népviseletbe öltöztek, ezzel is ápoljuk hagyományainkat. Mint látható, csodálatos piknik kora délutánt és hangulatot élünk meg itt, az érsekkertben.”A polgármester azt is elárulta, hogy otthon a hagyományos nagy ünnepeken maga is fakanalat ragad. A halászlevet mindig ő főzi, valamint pörköltet is készít, húsokat is süt a szabadban vagy a konyhában, de azért a család mindennapi étkezését felesége, Ági biztosítja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK