A hangulat olyan, mint egy békebeli majális és egy hőskorbeli paprikafesztivál egy motoros találkozóval keresztezve. Aki kihagyta, bánhatja! A motoros szakmai programok, fegyverbemutatók, toborzók mellett kiállítók, vásározók, színpadi produkciók sora tette színesebbé a július elsején az Érsekkertben tartott, egész napos rendezvényt, amelyhez ezúttal az idén 20 éves, az aktív és nyugdíjas rendőröket, büntetés-végrehajtási munkatársakat, tűzoltókat és pártoló tagokat tömörítő IPA is csatlakozott, nívós főzőversennyel gazdagítva a nap eseménysorát.
A főzőversennyel a fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő IPA a szintén fegyveres testületek, rendvédelmi dolgozók és társszerveik tagjait tömörítő motoros szervezet, a Blue Knights LE MC motoros klub kalocsai szervezetének évente megtartott, idén az Érsekkertben megrendezett közlekedésbiztonsági családi napjához kapcsolódott, amelyről már olvashattak portálunkon.
A rendezvényt harcművészeti bemutatók, a bácsalmási rendőrség kutyás bemutatója, íjászat, airsoft, toborzók, gyerekeknek habparti, motoros vezetéstechnikai program és számos más attrakció színesítette, és a kalocsai Country Road együttes 15 éves „szülinapi” bulija tette föl rá este a koronát az ünnepelt csapat mellett négy vendégzenekar fellépésével – erről videókkal illusztrált cikkben a Kalocsai Néplap Online beszámolt.
IPA főzőverseny, először Kalocsán
A IPA csapatépítő jelleggel számos alkalommal szervezett már főzőversenyeket, amelyeken IPA csapatok, rendvédelmi szervek és közigazgatásban dolgozó helyi társszerveik adhattak számot gasztronómiai tudásukról.
A kalocsai IPA szervezet is részt vett több ilyen főzőversenyen, így Helvécián vagy Jászszentandráson, Kalocsán azonban most első alkalommal szerveztek ilyen gasztronómiai megmérettetést, amelyen
22 FŐZŐ CSAPAT RAGADOTT FAKANALAT ÉS BOGRÁCSOT AZ ÉRSEKKERT ÁRNYAS LOMBJAI ALATT.
Keresve sem találhattunk volna szebb helyszínt a rendezvényünkhöz, mint a kalocsai Érsekkert. Tavaly ünnepeltük meg fennállásunk 25. évfordulóját. Nem titkolt célunk volt a Magyarországi IPA-szervezetekkel megismertetni városunkat és a környéket."– nyilatkozta portálunknak Ridegné Pesti Anita, a kalocsai IPA-szervezet elnöke.
Az ételeket a Németh József Venesz-díjas mesterszakács elnökölte, és Kothencz Lajos Szabadtűzi Lovagrend őrzője, valamint az IPA BV képviseletében Gál Tibor alkotta zsűri értékelte.
Az eredményhirdetésnél, Németh József zsűrielnök kiemelte, hogy az ételek színével, a paprika használatával – és minőségével – többnyire nem volt probléma. Azonban arra fölhívta a figyelmet, hogy a túl hosszú ideig tartó főzéssel, túl sokáig, vagy túl magas hőfokon való sütéssel könnyen tönkretehetjük a paprika színanyagait, és az étel az élénkvörös árnyalatok helyett barnás színvilágot kap. Ekkorra már sajnos az illat-, íz- és zamatanyagaiból is veszít, sőt meg is keseredhet.
A mesterszakács további számos jó tanáccsal látta el a főzőcsapatokat, úgy az ízesítést, fűszerezést, mint a tálalást és a szakács tudomány más fortélyait illetően, majd kihirdette a verseny eredményeit.
Eredmények
A DOBOGÓS CSAPATOK, KÜLÖNLEGES GRAVÍROZOTT PALATÁBLA OKLEVELEKET VEHETTEK ÁT ELISMERÉSÜL.
EMELLETT SZÁMOS KÜLÖNDÍJAT IS KIOSZTOTTAK:
ZSŰRI ELNÖKÉNEK KÜLÖNDÍJÁT AZ IPA KALOCSA ÉRDEMELTE KI A NÉPI HAGYOMÁNYOK ÁPOLÁSÁÉRT, VALAMINT A GASZTROKULTÚRÁNK MEGŐRZÉSÉÉRT.
Elismerésben részesült az IPA NAV csapata is.
MIND A 22 FŐZŐCSAPAT A KALOCSAI KÉZMŰVES KÖR HAGYOMÁNYŐRZŐI ÁLTAL KÉZZEL PINGÁLT, EGYEDI EMLÉKLAPOKKAL TÉRHETETT HAZA.
Ráadásképpen a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes népviseletbe öltözött táncosaival bárki rophatott egyet, emlékezetesebbé téve az estét, így a résztvevők a méltán híres kalocsai táncos virtusból is ízelítőt kaptak.