2022. 05. 16. hétfő
Botond, Mózes
: 384 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai virágba borult a Művészetek Völgye – Egy egész este a kalocsai folklóré volt Kapolcson

Kalocsai virágba borult a Művészetek Völgye – Egy egész este a kalocsai folklóré volt Kapolcson
Illés György Cinó  |  2021. 07. 29., 12:40

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a Művészetek Völgye Fesztivál, amely tíz napon át kínál az érdeklődőknek kulturális csemegét, rendkívül színes programsorozatot. Ennek műsorán július 25-én, a késő délutáni óráktól kezdve Kalocsa népművészetéé volt a főszerep Kapolcson, ahol a Kalocsai-Sárköz táncosainak műsora mellett a népi motívumkincs is bemutatkozott, és térségünk településeinek történetével és néprajzi sajátosságaival is ismerkedhetett a közönség.

Vasárnap este kalocsai népviseletbe öltözött táncosok vették birtokukba a népművészeti programokat felvonultató Muharay színpadot Kapolcson, a „Pest-Buda Udvarban”, lendületes, vérbő táncaikkal elbűvölve az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljának közönségét.

Néptáncosaink évek óta visszatérő fellépői a nagyszabású rendezvénynek, de ez a mostani program számukra is különleges volt, hiszen – amint Herczeg-Magó Marianna, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Bács-Kiskun megyei mentora portálunknak arról beszámolt – a kalocsai küldöttség egy új helyszínnel ismerkedhetett meg. Noha nem volt ismeretlen számukra a Művészetek Völgye, ahová már korábban is elvitték városunk és a térség népművészetének jó hírét, ám idén először a Pest-Buda Udvar vendégei voltak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kákonyi István


Ezúttal nem egy tánccsoport kapott meghívást a rendezvényre, hanem a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezésében Fülöp Ferenc-díjas szólótáncosok és a népművészet táncos mestereinek kisebb csoportja utazott Kapolcsra – tudtuk meg a mentortól, aki hozzátette:

Ebben a formában ez a második fellépésünk volt, hiszen egy hete Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban szerepeltünk. A kapolcsi estünkön színpadra állt többek között a Piros Rózsa Táncegyüttes képviseletében Kákonyi Istvánné és Kákonyi István, Uszódról Nyaka Attila és Megyesi Terézia, Fajszról a Molnár házaspár erősítette a csapatot, illetve a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületből Cselik Mária, a népművészet mestere, valamint a legújabb Muharay-díjas, dr. Kovács Istvánné lépett fel.”A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezte kalocsai műsor este hat órától indult. Először Hrivnák Tünde kalocsai mintás ruhakollekciója mutatkozott be, majd Romsics Imre néprajzkutató tartott beszámolót városunkról, népviseletünkről és annak fejlődéséről, valamint a szállások kialakulásának, önállósulásuk történetéről hallhattak a látogatók. Nyolc órakor kezdődött a főműsorszám az „Édesanyám eresszön el a bálba!” című előadással.

A helyszínen kívül is tartogatott számunkra újdonságot ez az alkalom, mégpedig a zenei kíséret terén, ugyanis a helyszínen ismerkedtünk meg Zsikó Zsuzsival és a Tarsoly zenekarral. A koreográfiában igyekeztünk az összes kalocsai lépést és táncot bemutatni, így természetesen a lassú és a friss csárdás mellett elhagyhatatlan volt a kalocsai mars”– nyilatkozta a kalocsaiak műsora után portálunknak Herczeg-Magó Marianna, aki azt is elmondta, hogy

A FESZTIVÁL KÖZÖNSÉGE VASTAPSSAL KÖSZÖNTE MEG EZT AZ IGAZÁN EGYEDI PRODUKCIÓT, A FELLÉPŐK SZÁMÁRA KÜLÖN ÖRÖM VOLT, HOGY A NÉZŐK SORAIBANSZÁMOS KALOCSAI ISMERŐST LÁTHATTAK,

ezért táncosaink, a műsor sikerét megtapasztalva, bíznak abban, hogy jövőre újból találkozhatnak a Művészetek Völgyének lelkes fesztiváli közönségével.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kákonyi István

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>
2022. 05. 15., 14:15
Az éves kiképzési tervnek megfelelően hétfőtől repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták az ország több városa felett. Még >>>
2022. 05. 15., 09:04
A rejtett városban talán a rómaiak elől bujkáló korai keresztények húzták meg magukat. Még >>>
2022. 05. 14., 09:05
A Kalocsai Fúvószenekar fennállásának 20. évfordulója alkalmából nagyszabású jubileumi koncerttel készül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés