2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kúlai delegáció járt Kalocsán – Kalocsaival hímzett stóla ajándékba vajdasági testvérváros megújult templomának, érseki áldással

Kúlai delegáció járt Kalocsán – Kalocsaival hímzett stóla ajándékba vajdasági testvérváros megújult templomának, érseki áldással
Illés György Cinó  |  2021. 04. 26., 13:44

Évtizedes munkával, a VMSZ vezetésével a kúlai magyarok, Kúla városa összefogásával, a szerb és a magyar állam anyagi támogatásával ívül-belül teljesen megújult a kúlai Szent György templom. Végül a XVIII századi barokk templomhoz stílusában illeszkedő kerítés is épült a templomkert körül. Ez alkalomból adta át dr. Filvig Géza Valka Károlynak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének, Kúla alpolgármesterének Kalocsa Város Önkormányzata ajándékát, egy kalocsai mintával hímzett stólát. A péntek délelőtt a Városháza dísztermében az ajándék átadására szervezett, szűk körű ünnepségen jelen volt a templom felújítását irányító Blaskó Imre építész is. A stóla átadása előtt azt dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg.

A mostani ünnepséget már tavaly, a 250 éves jubileumát is ünneplő, mintegy tíz éve megújult templom kerítésének elkészültekor szerették volna megtartani, azonban ezt a koronavírus-járvány nem tette lehetővé – mondta el Valka Károly, köszönetet mondva a Bethlen Gábor Zrt., Kúla Város Önkormányzata és a hívek hozzájárulásáért a munkák sikeréhez. Róluk egyébként a templom falában a múlt héten elhelyezett emléktábla is megemlékezik.

Most a tomplom védőszentjének szombatra esett névünnepe adta az aktualitást, hogy a megfelelő biztonsági szabályok betartása mellett megtartsák a felújított templom avatását.
Ám azon a kalocsai önkormányzat küldöttsége most sem tud személyesen jelen lenni, ezért küldik ezt az ajándékot.
Videoüzenettel és egy köszöntő levéllel kedveskedtek a vajdasági partnertelepülésnek, illetve egy papi stólát készíttettek, amelynek fölszentelésére Bábel Balázs érseket kérték föl.

Hamarosan jubileumot ünnepel a templom plébánosa, az immár 35 éve Kúlán szolgáló Juhász György is, akinek pappá szentelése ötvenedik évfordulóját jövőre ünnepli az ottani hívő közösség.
Valka Károly kifejtette:

A TEMPLOM FELÚJÍTÁSA NEMCSAK A HÍVEK SZÁMÁRA FONTOS, HISZEN AZ OTTANI MAGYAR KÖZÖSSÉG IS AKKOR LEHET IGAZÁN ERŐS, HA ÖSSZE TUD DOLGOZNI AZ EGYHÁZZAL, AZ ISKOLÁVAL ÉS A KULTURÁLIS EGYESÜLETTEL.

Különösen olyan helyeken, mint Kúla is, ahol a lakosságnak mindössze 14-15 százaléka magyar, össze kell tartanunk, mert ha nem tartunk össze, akkor elveszünk.” Valka Károly reményét fejezte ki, hogy a járványhelyzet jelenlegi –vélhetően a viszonylag magas átoltottság miatt megfigyelhető – javulása nem fordul visszájára, s így nem lesz akadálya annak, hogy szeptember első hétvégéjén, a Kúlai Hagyományőrző Napok alkalmából vendégül láthatják Kalocsa delegációját.

Amennyiben ez lehetségessé válik, akkor valószínűleg annak sem lesz akadálya, hogy a rá következő hétvégén városunkban fogadhassuk a kúlai delegációt az akkor esedékes Paprikafesztiválon – erről már dr. Fivig Géza kalocsai polgármester beszélt.
A kúlaiaknak küldött köszöntő levélben Filvig Géza kiemelte: az idén 10 éves kúlai partnerség keretében nagyon jó, baráti kapcsolat alakult ki a két település közt, úgy a lakóik különböző közösségei, sport és néptánc egyesületek, zenekarok, képzőművészek közösségei között éppúgy, mint a két város vezetői közt.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ajándékba küldött stólát megáldó Bábel Balázs az alkalom kapcsán elmondta: a Kúla és Kalocsa közti kapcsolat ápolása a testvérvárosi kapcsolatok mellett az egyház szempontjából is fontos, hiszen a térség 1920-ig a Kalocsai érsekség része volt. A Bácskában minden egyházi épület magán viseli a Kalocsai érsekség nyomait, sokfelé látható az akkori érsekek címere, és a Kalocsai Iskolanővérek is több tucatnyi iskolát vezettek azon a vidéken.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés