2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 359 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sikeres TeSzedd! akció – Több helyszínen, több délután gyűjtötték a szemetet a városban

Illés György Cinó  |  2021. 10. 29., 09:09

A Technológiai és Innovációs Minisztérium kezdeményezte „TeSzedd” „országtakarító” akcióhoz országszerte sok település, köztük városunk is már nem első alkalommal csatlakozott. Gyűjtötték a hulladékot a Kubikus és Csilás parkok környékén, a Móra Ferenc utcában, a Csajda-kertben és az Érsekkertben is. A munkába önkormányzati képviselők, az úszó szakosztály növendékei, a GYIÖK, a Nebuló EGYMI tanulói, az úszónövendékek és más diákok, családok, baráti körök is bekapcsolódtak.

A Móra Ferenc utcai kerékpárút mentén Pécsi Vivien, az adott körzet képviselője volt a munka szervezője, a Csajdán pedig Kákonyi István, ottani önkormányzati képviselő volt a kezdeményező. Kákonyi István a munka kapcsán elmondta: körzetében a Csajda-kert mellett az uszoda környékét is bejárták az önkéntesekkel. A munka vezetését a körzet képviselőjeként ő maga vállalta magára.


A képviselő örömmel konstatálta, hogy nagyon sok önkéntes csatlakozott, és külön köszönetet mondott Busa Attilának és az úszó gyerekeknek, hogy csoportosan részt vettek a munkában, és segítettek Környék megtisztításában. De felnőttek, sőt, egész családok, baráti körök is besegítettek a szemétszedésben, amelynek eredményeképpen szép nagy kupac gyűlt össze. A szokásos nejlonzacskók, sörös- és cigarettás dobozok mellett olyan „kincseket” is találtak, amilyenek az autógumik és különböző bútordarabok, vasak, sőt, még mosdókagyló is előkerült.


Busa Attila a létszámmal kevésbé volt elégedett, mivel míg a tavalyi 30-40 úszó gyermek csatlakozott az akcióhoz, idén csak 15-20-an vettek részt. Velük viszont több esetben a szüleik is eljöttek segíteni.

Minden nap itt vagyunk, szinte itt éljük az életünket, itt vannak a gyermektáborok is, úgyhogy kötelességünknek éreztük, hogy segítsünk a munkában, ha felkérnek, ha nem”- mondta Busa Attila, hozzátéve:

Ugyanakkor, jó volt látni, hogy a környékbeliek is sokan eljöttek, hogy részt vegyenek a munkában, így a tervezett területen túlterjeszkedve, az út másik oldalára is átmentek, és összességében nagyon sok szemetet sikerült összeszednünk.”
Schmidt Rajmund, a Szőlőkköze önkormányzati képviselője és segítői, köztük dr. Vincze András képviselő másnap, szerdán a Kubikus park környékén ragadtak zsákokat és gumikesztyűt.

Schmidt Rajmund munkatársunknak elmondta:

a Technológiai és Innovációs Minisztérium már kilenc éve szervezi meg ezt az akciót, amelyben Kalocsa is több éve részt vesz. Az munkához szükséges eszközöket, nejlonzsákokat valamint a gumikesztyűket a minisztérium biztosítja, és annak munkatársai gondoskodnak a szemét elszállításáról is."


A képviselő csapatában mintegy 20-25 fő gyűjtötte a szemetet, bár megjegyzendő, hogy itt szerencsére kevesebb munkájuk akadt, bizonyára a Kubikus park központi helyzete, és a játszótér miatt is rá eső nagyobb figyelem miatt. Ezért a munkát kiterjesztették a Mátyás király útra, valamint a piactérig, illetve a Csilás parkig terjedő közterületre, és az E.T. Pizzéria környékére is.

Schmidt Rajmund Úgy vélte, több kuka kihelyezésével is lehetne csökkenteni a szemét mennyiségét, különösen az ő körzetében, ahol a szokásosnál is nagyobb problémát okoz az illegális szemét. Azt is elismerte ugyanakkor, hogy a szétdobált szemét mennyisége elsősorban nem a kukák számán, hanem az emberek hozzáállásán, szemléletén múlik. Úgy vélte, a köztisztaság érdekében fontos a példamutatás, ezért ő maga is mindig fölszedi a szemetet, ha az utcán ilyet lát.

Az Érsekkertben szintén ezen a napon gyűjtötték a szemetet, ott a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) szervezésében.
Ezen kívül a Rokkanttelepi székhelyű Nebuló EGYMI tanárai és diákjai is bekapcsolódtak a munkába, akik az iskolájuk környékét csinosították, ami nemcsak a szemétszedés sikeréhez, de a jövő generációjának szemléletformálásához is nagyban hozzájárulhat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés