2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Iván éji mulatság az Érsekkertben – A Kalocsa Jövőjéért Egyesület nyári programsorának második állomása

Illés György Cinó  |  2021. 06. 29., 15:04

Ősi hagyomány, hogy a fény kiteljesedését mulatozással, síppal-dobbal, zenével, tánccal ünneplik meg a csillagászati nyár első napján, a néhány órásra zsugorodott éjszakát pedig tűzgyújtással hidalják át, távol tartva a rossz szellemeket. A keresztény ünnepek közt Szent Iván éjeként tovább élő pogány hagyomány szerint, aki a tűzön átmegy, fölötte átugrik, arról a lángok leveszik a rontást. Sajnos ez utóbbi aktusra nem kerülhetett most sor, mivel a nagy forróságra és szárazságra tekintettel tüzet gyújtani nem lehetett. E helyett a Platán teraszán tartott ’irodalmi kávéház’, majd a szabadtéri színpadon megrendezett Sugarloaf koncert után mégis emelkedett lélekkel térhettek haza a résztvevők, akiket az Érsekkert bejárata melletti tisztáson csillagász amatőrök bemutatója ő is várt.

Az irodalmi kávéház meghívott vendégei három helyi alkotó, az új kötetét városunkban nemrég bemutató Cserenkó Gábor, továbbá Póli Róbert, valamint Thiesz János volt, akikkel Török Ferenc beszélgetett. Az est fényét Fenyvesi Gabriella Rea éneke emelte, Hajdú Tamás gitárkíséretével.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Eközben az Érsekkert bejárata melletti szabad terület burkolt részén az amatőr csillagászok már állították föl a távcsöveiket, és különböző észlelő és szemléltető eszközökből kisebb kiállítást is rögtönöztek, miközben várták, hogy a hosszú nap után végre lemenjen a Nap, és láthatóvá váljanak az égi objektumok.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ezek közül azonban viszonylag keveset lehetett megfigyelni ezen a napon, ugyanis az egyébként is szegényesebb nyári égbolt is csak pár órán át megfigyelhető és az észlelést tovább nehezítette a felkelő, fogyásnak alig indult telihold fénye, miközben a Vénusz – azaz Esthajnalcsillag – a fák mögött tanyázott, a többi bolygó pedig a horizont alatt tartózkodtak, így egy-egy kettőscsillag, vagy maga a Hold kínált némi alapanyagot a megfigyelésekhez. De erre is inkább csak később, a koncert alatt és után nyílt mód, amikorra végre, úgy-ahogy elsötétült az égbolt.

Az est fő műsorszáma a Sugarloaf együttes koncertje volt a szabadtéri színpadon.
A dinamikus pop-zenét játszó csapat energikus énekesnője a koronavírus miatti korlátozások kapcsán némi „karanténhájra” panaszkodott – megjegyezzük, ha az a kis dombocska a hasán tényleg az volt, akkor jól állt neki –, és a közönséget is arra bíztatta, hogy ki-ki most ledolgozhat belőle valamennyit…

Az alkalmat egyébként a zenészek láthatóan ugyanannyira élvezték, mint a közönség, hiszen ahogyan ezt a hallgatóságnak el is mondták, a járvány miatt már másfél éve nem álltak színpadon, nem találkoztak a közönséggel, pedig ez a lételemük. Így aztán mindenki remekül érezte magát a koncerten, amelyen dr. Filvig Géza polgármester is részt vett családostul, és amelyről egy rövid videós ízelítőt is hoztunk:


Amint Kákonyi István önkormányzati képviselő, az eseményt a gyermeknapi nagyrendezvényükhöz hasonlóan a CLLD pályázat forrásaiból megszervező Kalocsa jövőjéért Egyesület tagja portálunknak elmondta, az idei programsoruk részeként az év folyamán még egy hasonló kaliberű rendezvényre kerül majd sor ősszel.
Akkor a szépkorúak lesznek a célcsoport, ugyanis a tavalyelőtti, hasonló rendezvényük mintájára a nyugdíjasok világnapjára szerveznek vidám perceket, órákat ígérő programot e korcsoport számára.

Kákonyi István így értékelte ezt a napot:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>
2022. 01. 23., 11:25
A tízéves Z. Vika iskolájából tartott hazafelé Oroszország távol-keleti falujában, Uglegorszkban, amikor egy óriási hóvihar érte utol – írja a Bild. Még >>>
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés