2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban – Kiállítás-megnyitóval, koncerttel és borkóstolóval indult az évad

Illés György Cinó  |  2023. 05. 04., 07:38

Április 30-án délután öt órakor nyílt meg Szolanics Elvira fazekas népi iparművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tagja, valamint alkotótársa, Nagy László kiállítása, délután hat órától a Bokros Trio adott koncertet Kovács László fazekasmester „kulturális műhelyében”, a Kalocsai Fazekas Alkotóházban, amelynek udvarán a koncertet követően borkóstoló várta a résztvevőket. Deák Gábor díjnyertes nedűit másnap, május elsején is meg lehetett kóstolni ugyanitt, miközben az udvaron kézművesek bemutatója színesítette a majális forgatagát.

Pécsi Vivien, a kalocsai önkormányzat kulturális bizottsága elnökének köszöntő szavai után a nyíregyházi Szolanics Elvira és Nagy László kiállítását Imre Károly, a Bács Kiskun Vármegyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Szolanics Elvira – aki a keceli Flora Virágfesztiválhoz kapcsolódó országos fazekas-kiállításnak állandó résztvevője – megköszönve a lehetőséget felidézte, hogy amikor először hívták meg a keceli fazekas-kiállításra, megtisztelő meglepetésként élte meg, de nem érezte eléggé felkészültnek magát rá, ezért az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. A következő évben újra meghívást kapott, amelynek ekkor már eleget is tett, és azóta is mindegyik Keceli Országos Fazekas Kiállításon örömmel vett részt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A megnyitót követően a Bokros Trio koncertje szórakoztatta a közönséget népzenével, illetve régizenével, tekerőlanttal, kobozzal és perui cajónnal és más ritmushangszerekkel. A zenekar vezetője Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának akadémikusa, aki nemcsak mesteri játékosa a tekerőlantnak, hanem maga is hangszerkészítő, hegedűkészítő előtanulmányok után kifejezetten erre az ősi húros hangszerre szakosodva.


A koncertet követően a kalocsai Borbarátok borversenyének nagyaranyérmese, a jelenleg egyetlen hivatalosan bejegyzett kalocsai borászat, már az induló tételeivel országszerte több neves borversenyről számos aranyéremmel hazatérő Deák Pincészet tulajdonosa, Deák Gábor várta az érdeklődőket egy borkóstolóval. Aki ezen a napon nem vett részt az alkotóház programjain, az másnap is megkóstolhatta a Deák Pincészet nedűit, amikor délelőtt tíz órától délután hatig a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület kézművesei mutatkoztak be az udvaron.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK