A házigazda felelősségével és büszkeségével készülünk a szeptember első hétvégéjén tartandó Pataji Ősz 2024 nagyrendezvényünkre. Munkatársaim hetek óta nagy figyelmet fordítanak az egyes helyszínek szépségének, ápoltságának és tisztaságának fenntartására. Biztos vagyok abban, hogy a patajiak most is jó házigazdaként fogadják a vendégeket és önkormányzatunk legfőbb törekvése is megvalósul: vendégeinkkel közösen éljük át az egy településhez, Dunapatajhoz és Szelidhez tartozás örömét, a közös étkezések, a koncertek hangulatát, a találkozások, beszélgetések vidámságát. A Pataji Ősz elmúlt negyedszázada a bizonyíték arra, hogy a közösen megélt öröm az, ami igazán emlékezetes marad - tolmácsolta ezekkel a szavakkal a nagyközség vezetésének, a szervezőknek az invitálását Dusnoki Csaba polgármester, amikor a Pataji Ősz, különösen a pacalfőző verseny előkészületeiről kérdeztük. A településvezető kérésére a beszélgetésbe Kollár Gyula gasztronómiai szakember, a Tanya Bisztró tulajdonosa, a 2024. évi pacalfőző verseny zsűrijének elnöke is bekapcsolódott.
Dunapatajon a hagyományoknak megfelelően szeptember első hétvégéjén, immár huszonhatodik alkalommal rendezzük meg a Szelid üdülőfalu révén is országos hírű és látogatottságú nagyrendezvényünket, a Pataji Őszt. A várhatóan százakat vonzó szombati események meghatározó gasztronómiai eleme ezúttal is a még életében legendává vált Gyimesi Józsefről elnevezett, idén szintén 26. alkalommal megrendezett pacalfőző verseny lesz. Azt javasolom, ennél a programelemnél tegyünk egy nagyobb kitérőt
– mondta a polgármester, majd így folytatta:
Ugyan még nem hungarikum, de mindenképpen „patajikum” a pacal, amelynek versenyszerű főzése már csak a hírneve miatt is elmaradhatatlan része a Pataji Ősznek. A legtöbb település főzőversenyén megannyi finomságot, halat, vadat, kakast, szárnyasokat, birkát, marhát főznek, majd amikor az esemény elmúlik és betérsz az ottani vendéglőbe, a nagy hangerővel meghirdetett ételnek nyoma sincs az étlapon. Dunapataj ebben más, itt élő hagyományként az önkormányzati és céges rendezvények, legény és leánybúcsúk, lakodalmak, a háztartások ünnepi asztalán, és ami lényeges, a vendéglők étlapján is napi szinten ott van a pacal. A vendég a községben és Szelid üdülőfaluban az év 365 napján megrendelheti a pincértől a pacalpörkölt hagyományos és különböző módokon „bolondított” változatát. Ha őszintén magunkba nézünk, Patajra nem sok mindenért jönnének az emberek, de itt van a pacalunk, a Szelidi tavunk, az üdülőfalunk és a településhez tartozó Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrum. A pacal ezek közül egy olyan vonzerőnk, ami minden nap él. Akik szeretik, gyakran több száz kilométert is megtesznek, csakhogy a híres pataji pacalból kanalazhassanak. A helyben kultikus ételről még annyit: nem egyszerű az elkészítése, hiszen ha a tisztítás, abálás, feldarabolás majd a főzés idejét egybevesszük, az bizony akár 8-10 óra is lehet, és jellemzően férfiak főzik”– mondta a polgármester.
Kollár Gyula, a pacalfőző verseny zsűrijének elnöke kifejtette:
Ahhoz hogy az ember egy nyári szabadtéri rendezvényen jól érezze magát jó étel, ital, kellemes környezet és jó társaság kell. Úgy gondolom, hogy a Pataji Ősz e tekintetben minden kívánalomnak megfelel. Azt helyi vállalkozóként is mondom: az önkormányzat, mint főszervező ennek érdekében a 26 év tapasztalatait hasznosítva idén is mindent megtesz. Az előzetes jelentkezések alapján legalább 30 csapat indul a pacalfőző versenyen, azaz legalább ennyi főzőhelyen készül majd a Pataj gasztronómiai hírnevét megalapozó étel. Az önkormányzat vendégei részére 5 mázsa pacalt, a főzőknek további 15 mázsa pacalt rendeltek meg ahhoz, hogy a jellemzően hosszú főzési idejű pacapörköltből az esetenként 50 főnél is nagyobb asztaltársaságoknak is elegendő készüljön. Természetesen idén is lesz, aki csak a családjának főz, így több helyen fő majd a pacal, mint ahánnyal a zsűri találkozik.Úgy tudom, nincs még egy olyan magyar étel, amely a köztudat mellett a közösségi médiában olyan nagy hangsúllyal lenne jelen, mint a pacal. A Pacal emberek Facebook csoportnak 30 ezer (!) tagja van, és szinte nincs olyan nap, hogy a pataji pacal valamelyik pozitív kicsengésű kommentben ne szerepelne. Egyébiránt a pacal országosan is a reneszánszát éli,egyre több olyan vendéglátó-helyen főznek pacalt, ahol eddig nem. Idén egy kis újdonsággal is kirukkolunk: a hagyományos pörkölt mellett rántott pacalt is készítünk. Nemrégiben kipróbáltuk. Nagyon érdekes, különleges, de én azért maradok a pörkölt mellett!”
– mondta Kollár Gyula, a pacalfőző verseny zsűrijének elnöke.