2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

„A szülészeten csodálkoztak ám, hogy babával a kézben mentünk vissza!” – Így zajlik egy nem tervezett otthonszülés

Illés György Cinó  |  2021. 05. 15., 08:59

Még márciusban történt az eset, amikor a kalocsai mentősöket vajúdó kismamához riasztották. A helyszínen kiderült, már nincs idő a kórházba menni. A szülészetre csak a szülés után vitték be.

A kismama közösségi médiában közzétett köszönetnyilvánítása kapcsán már írtunk az esetről, amelynek során a Kalocsáról riasztott mentőegység háromtagú legénysége, Kiss Zoltán, Szeitz Tibor és Iván András segítette világra a Dunapatajon élő Ferge család új jövevényét, Brigitta Zsófiát.

Megkerestük az édesanyát, Ferge Lászlóné Brigittát, hogy mesélje el élményét, hiszen egy gyermek születése mindig hatalmas dolog, az érintetteknek egész életre szóló „kaland”, gondolhatják, még mennyivel izgalmasabb, ha nem épp úgy alakulnak a dolgok, ahogyan tervezték…
Brigitta nem kérette magát, lelkesen kezdte mesélni a történteket:

Március 21-én éjféltől voltak rendszertelen fájásaim. Reggel hétkor felhívtam a kalocsai kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályát, hogy mit csináljak, mivel a magzatvíz nem folyt el. Azt mondták, menjünk be. Bementünk a kórházba, ahol az ügyeletes orvos megvizsgált. Mivel magason feküdt a baba, és nem volt semmi gond, így hazaengedtek, és azt mondták, hogy lehet, hogy még aznap, de lehet, hogy csak napok múlva fog megszületni a baba”– idézi föl a terhesség utolsó napjainak izgalmas időszakát a kismama, akinek elbeszélése folytatásából kiderült, hogy hamar fölgyorsultak az események:

Hazajöttem és lepihentem, a fájások is elmúltak. Sikerült pihennem délután fél egyig, de amikor fölébredtem, már nagyon fájt a derekam. Letusoltam, utána újra lepihentem. Két órától kezdődtek újra a fájások, fél háromra pedig már 10-15 perces fájásaim voltak. Akkor értesítettem a mentősöket, akik nagyon hamar kiértek”– meséli Ferge Lászlóné Brigitta, ezúton is kifejezve háláját a mentőknek.

HA A TERHESSÉG HOSSZÚ IDŐSZAKÁT EGY MARATONI FUTÁSHOZ HASONLÍTHATJUK, AKKOR EZ A SZÜLÉS A VÉGÉN EGY IGAZI SPRINT VOLT

– derül ki az elbeszélés folytatásából.

Először úgy gondolta a mentős Kiss Zoltán, hogy elindulunk a kórházba, és mondta a kollégáinak, Iván Andrásnak és Szeitz Tibornak, hogy hozzák be a hordágyat. Ez meg is történt, viszont addigra már olyan sűrűek lettek a fájások, hogy nem mertek elindulni. Úgy gondolták, hogy félő volna, hogy útközben, a mentőben született volna meg a baba. Így kényelmesebbnek tartották, hogy itthon szülessen meg.”Erre aztán nem is kellett sokat várni:


Negyed négykor már meg is született Brigitta Zsófia. Utána bevittek minket a szülészetre. Ott még akkor is ugyanaz az orvos és azok szülésznők voltak szolgálatban, akik már délelőtt is elláttak.”

Dunapatajon a mentősök segítségével megszületett Brigitta Zsófia

A fotó a mentőben készült, úton a kórházba


„CSODÁLKOZTAK ÁM, HOGY BABÁVAL A KÉZBEN MENTÜNK VISSZA!”

– zárta elbeszélését a kismama, hozzátéve, hogy miután neki és a babának az egészségi állapotával is minden rendben volt, így 72 órás megfigyelés után hazaengedték őket.

Egy fotó a kórházból


Ez a dunapataji Ferge-család története.
Reméljük, olvasóink is tudnak úgy együtt örülni velük a cikk olvasása közben, mint ahogyan mi a megírásakor! A mostanihoz hasonlóan vészterhes időkben kellenek az ilyen, fölemelő, megható történetek!
Ezért örömmel tesszük közzé, építkezzenek belőle lélekben Önök is!

Brigitta Zsófia ♥

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-20 13:21:39
Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az eseményen a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből juthat információkhoz a nagyobb részt szakmai közönség.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>