2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Elstartolt a nyári fürdőszezon a Szelidi-tónál – Megjelentek az új hídon át érkező kerékpáros turisták

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 24., 07:26

Június harmadik hétvégéje iskolapéldája annak, milyen, amikor a döcögve induló nyári szezon a berobbanó kánikulának köszönhetően egyszer csak megfordítja a trendet; egyik napról a másikra hűsölni, fürödni vágyók százai lepik el az előtte gyéren látogatott Szelidi tavi strandokat. A sikeres péntek, szombat, kisebb mértékben vasárnap ellenére a vállalkozóknak van mit behozni a példásan rendben tartott üdülőfaluban. Egy részük a június 18-án tett szelidi körutunk alkalmával még hiányolta a jellemzően az iskolai év végével, idén egy héttel később, június 21-el induló nyári szezon vendégeit. - Ha az iskola végét vesszük kiindulópontnak, akkor az összesen úgy kilenc hetet kitevő nyári idény legalább egy hét csúszásban és az ezzel járó bevételkiesésben van - fogalmazott az egyikük. Az egész évben nyitva tartó Family Étterem tulajdonosa kedvezőbb képet festett. Szerinte egyelőre nincs ok panaszra és további bíztató jelek is vannak, hiszen a szokásos vendégkör mellett megjelentek azok a kerékpáros turisták és kirándulócsoportok, akik már a június 6-án átadott új Duna-hídon át érkeznek. Abban mindenki egyetértett, a csapadékmentes hétvégéknek és a hőségriadóknak a Szelidi-tónál is kifejezetten nagy forgalomgeneráló hatása van.

Tímárné Horváth Szilvia, a Family Étterem tulajdonos vezetője arról számolt be, hogy a nagy fedett terasszal, rendezvényteremmel rendelkező vendéglő az év minden napján nyitva van.

A tél és tavasz úgy telt, hogy a hétvégéken több kiránduló tért be hozzánk, és rendezvényeink is voltak, így viszonylag jól alakult a forgalmunk. Igazából a húsvéti ünnepkörtől szinte a folyamatos jó időnek köszönhető, hogy idén az előszezon is jónak mondható. Amint az várható volt, az iskolai szünet kezdete, az ezzel egy időben érkezett kánikulai hőségnek köszönhetően valósággal berobbant a főszezon. Ezen a hétvégén a frissítő csobbanásra érkezők, különösen a gyermekes családok egykettőre benépesítették a strandokat és a vendéglők teraszait.”Szilvia azt is megosztotta velünk, hogy a 400 négyzetméteres vendéglőhöz nagy és korszerű konyha tartozik, így a legnagyobb forgalom közepette is állják a sarat. Ő a főszakács is, mellette még öt kolléga dolgozik. Így a Family az üdülőfalu egyik legnagyobb munkáltatója, főidényben a diákmunkásokkal együtt 35-40 főt foglalkoztatnak. A vízparton lévő testvér éttermüket, az F2-Tó Büfét a férje viszi, a két vendéglátóhely a kínálatot tekintve is jól kiegészíti egymást. A Kalocsa-Paks Duna-híd hatása máris érződik, egyre több kerékpáros turista érkezik, és az is újdonság, hogy megjelentek a Dunántúlról érkező iskolai és a más összetételű kirándulócsoportok. Az ételkínálatukból természetesen nem marad ki a pataji pacal, de a vadak, házi szárnyasok, sztékek is népszerűek. A hozzávalókat elsősorban a helyi termelőktől szerzik be.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Tímárné Horváth Szilvia fontosnak tartotta elmondani, hogy a Szelidi-tó, az üdülőfalu irigylésre méltó környezetéért és tisztaságáért, az üdülővendégek és a vállalkozások komfortérzetéért nagyon sokat tesz az önkormányzat.

Szelídre kivilágított, kitűnő minőségű kerékpárút vezet. Az autózás is gondtalan, a körforgalomtól immár végig kitűnő úton gurulhatunk. Aki nem feltétlenül a Szittyótér nyüzsgésére vágyik, az a tó szemben lévő partján fekvő Bodzás és Húsfoka üdülőterületre is kitűnő aszfaltúton juthat. Áldás a tó a horgászoknak is, akiknek az idei szezonban igencsak nincs okuk panaszra. Szelid a vízparti játszóterek, vízi csúszdák, a kulturált környezet miatt méltán vált a kisgyermekeket nevelő családok kedvelt üdülő- és kirándulóhelyévé. Itt a mindenhol ingyenes parkolás mellett még mindig alacsonyak a strandbelépő árak, és szabadstrand is van. Az önkormányzati beruházásban megvalósult Sportcentrum, a Bowling Center, az új fogadóépület és a fedett nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpad egy teljesen új színfoltja az üdülőfalunak. Szeliden a hagyományos mellett a minőségi vendéglátás is nagyot ugrott előre. Nem beszélve a közterületek példás karbantartásáról, rendezettségéről és tisztaságáról” - összegezte az eredményeket a vállalkozó.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Váradi Gyula, a Szittyótéren üzlettel, az üdülőfaluban apartmanokkal rendelkező vállalkozó elmondta:

Idén húsvétkor nyitottuk ki az élelmiszerüzletünket. Az időjárás azóta is nagyon kedvező volt, a víz minősége kitűnő. A bevételeinken egyelőre az érződik, hogy az iskolai szünidő egy héttel később kezdődött, azaz a családosok még csak most kelnek útra. Az apartmanjainkat néhány kivételtől eltekintve a törzsvendégeink foglalták le, ami azért egyelőre nem a nagyobb érdeklődést mutatja. Az előjelek alapján arra számítunk, hogy egyre több paksi, tolnai, dunaszentgyörgyi, dunántúli vendég érkezik hozzánk az új Duna-hídon, hiszen a Duna jobb partján kevés a strandolásra alkalmas part, gyorsan mélyül a víz. A Duna jelenlegi magas vízállása még a vízi sportoknak sem kedvez, hobbihajózási tilalom van. Mindez azt indokolja, hogy Szelidet a túlparton is népszerűsítsük. Eddig a Szittyótér vendéglátóhelyei csak a hétvégén voltak nyitva, de ez a hétvégi kánikula beköszöntével változik. Horgász napijegyeket is értékesítek, az eladás és a horgászszerencse is a tavalyi szinten van. Az üzletek idén is összefognak, zenés esti partykat rendezünk, és július 27-én a hagyományos halászléfőző versenyt is megtartjuk majd.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Még jó néhány hét van hátra a szezonból, élvezzük hát közösen a 2024. évi Szelidi nyarat!”– mondta Váradi Gyula.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK