2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Háromnapos országos non-stop horgászverseny kezdődött Dunapataj-Szeliden

Háromnapos országos non-stop horgászverseny kezdődött Dunapataj-Szeliden
Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 25., 07:33

Háromnapos országos horgászverseny vette kezdetét április 24-én, vasárnap 11 órakor Dunapataj-Szeliden. A halban gazdag Szelidi-tavon a fogási esélyeket ezúttal az is növeli, hogy a közelmúltban 120 mázsa ponttyal gazdagították az amurjairól, harcsáiról, süllőiről is híres üdülő - és horgásztavat. A vasárnaptól szerda délig non-stop tartó horgászverseny miatt április 27- én 12 óráig az egész tó területén horgászati tilalmat rendelt el a Dunapataji Horgász Egyesület. A helyszínen vasárnap 16 órakor jártunk, és a szervezők mellett a pecásokkal is beszélgettünk, akik szívesen osztották meg velünk tapasztalataikat.

Györgyre László főszervező a tó északi (stranddal szembeni) részén, a Bodzás és Húsfoka dőlőnél tett körutunk alkalmával elmondta:

Az egész országból 26 csapat jelentkezett a csapatonként 60 ezer forintos nevezési díj mellett meghirdetett versenyre, amely április 27-én, 11 órától, megszakítás nélkül, tehát éjjel – nappal szerda délig tart, amikor is a Holdfény Campingben tartjuk az ünnepélyes eredményhirdetést és a közös záró ebédet. Ám addig még rengeteg idő van, és várhatóan nagyon sok, a profi horgászoknak köszönhetően vélhetően kapitális méretű ponty és amur kerül a szákokba, majd a mérlegelés után vissza a vízbe, ugyanis ez a ponty és amur halfogó verseny egyik legfőbb szabálya. Egy-egy csapat három főből áll, a csapaton belül két horgász és egy segítő vesz részt a versenyben. Mérlegelésre az 1 kilogrammot elért halakat kell bemutatni, az amurok esetében fontos tudnivaló, hogy a fogást azonnal kell jelenteni, és a mérlegelés is azonnal történik, függetlenül attól, hogy hány óra van. Ettől eltekintve naponta kétszer van mérlegelés, reggel és este. Ám ha a kiosztott öt pontyzsák tele van,.akkor rendkívüli mérlegelés történik. Erre komoly esély mutatkozik, mondhatni biztosra vehető, hiszen két-három órája kezdődött a versey, és már most van olyan horgászhely, ahol több halat, elsősorban pontyot kifogtak. Azt egyelőre nem tudnám megmondani, hogy a tó északi, vagy a déli partján kiosztott 13-13 horgászhelyen sikeresebbek a horgászok, ugyanis most mindenhol jön a hal. Az esélyeket növeli, hogy három hete 120 mázsa pontyot telepítettek a tóba. Nem tudnék olyan helyet mondani, ahol most nem szívesen vetném ki a horgaimat.”– mondta a főszervező, Györgye László.


A táblával jelzett horgászhelyeket, és a vízen is jelzőbójákkal elkülönített zónákat járva azt tapasztaltuk, hogy az egyes csapatok komoly logisztikai hátteret építettek ki, és a legtöbben vagyont érő horgászfelszerelésekkel és kiegészítőkkel érkeztek. Komoly sátrak, főző-, fekvő és ülőhelyek szolgálják a tartós pecázásra berendezkedett horgászok kényelmét.


A Tóth Ervin, Rácz Mihály és Teiter Mátyás alkotta dunapataji csapat vezetője, Tóth Ervin elmondta: barátai mellett több évtizedes horgásztapasztalatát hozta a versenyre, amelynek a kilátásai kecsegtetők. Ám hogy ki lesz majd a végső győztes, azt egyelőre 100 öregasszony meg nem mondja. A verseny kezdete óta déli szél fúj, ami a tapasztalata szerint nem kedvező Szeliden, de abban bízik: amint fordul a szél, a pontyok és amurok nem tudnak majd ellenállni a csoda csalijának. Hosszú évek kísérletezése, tapasztalata alapján ez nem más, mint a tigrismogyoró, amit a horgászszaküzletben vásárol, majd a két-három óra főzés után kerül a horog melletti tüskére, miközben a horog szabadon marad. Ugyan a horgászbeszéd pipafüst, és a kifogott halak méretéről sem véletlenül kering a sok vicc, de a titkos recept szerint készülő etetőanyaggal és a tigrismogyoró párosításával már eddig is több kapitális méretű pontyot, amurt szákolt Szeliden.


Jó a társaság, így nem is annyira a verseny, inkább a közös együttlét, no’ és persze a sok-sok horgászélmény a fontos. Ma hidegvacsora lesz, de holnap zúzapörkölt készül ebédre, és a többi napra is finomabbnál finomabb bográcsos ételek készülnek, amelyhez minden szükséges kelléket és alapanyagot magukkal hoztunk.”– zárta a tájékoztatást Tóth Ervin, miközben annak ellenére egy pillanatra sem vette le a szemét a két botról, hogy az elektromos kapásjelző is be volt kapcsolva.


A horgászverseny eredményhirdetésén és a díjkiosztón ott leszünk, és a helyezésekről, az ottani történésekről tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés