2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Kitűnő ételek, hangulat a X. Szelidi Halászléfőző Fesztiválon – „Minden korábbinál jobb a résztvevők és a közönség visszajelzése”

Kitűnő ételek, hangulat a X. Szelidi Halászléfőző Fesztiválon – „Minden korábbinál jobb a résztvevők és a közönség visszajelzése”
Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 28., 15:46

Ahogy mondani szokták, Magyarországon kocsma még nem maradt vendég nélkül, nem ment tönkre, amihez a szelidi halfőző fesztiválok tapasztalataiból kiindulva hozzátehetjük: halételek versenye sem maradt még közönség nélkül. Nem volt ez másként szombaton, a szelidi X. Szittyótéri Halfőző Fesztivál jubileumi halfőző versenyén sem. Sőt, a visszhangokból ítélve ennyi jó hallevet még soha nem főztek, ilyen nagyszámú baráti társaságot, víg kedélyű embert talán még soha nem számláltak a Szittyótéren és annak környékén, ahol már délelőtt tíz órától a halászlé illata lengedezett.

Az idén 10 éves fesztivált a szervezők és az üdülőfalu lakói, vendégei is tiszteletbeli elkötelezettséggel és egy páratlan hangulatú, az évfordulóhoz illő főzőversennyel, baráti találkozókkal köszöntötték.
Ahogy Váradi Gyula főszervező fogalmazott, számára mindennél többet mond, hogy vasárnap eddig még soha nem tapasztalt számú gratulációt, pozitív visszajelzést kapott a vendégektől.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


A halászléfőző verseny zsűrije elnöki tisztét 10 éven át töretlenül betöltő kalocsai Kovács János ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy visszaemlékezzen az első fesztiválra. Akkor kérésére Dunapataj messze földön híres főzőasszonya, Szivi néni (Király Ferencné) is részt vett a zsűri munkájában, aki már akkor megjósolta:

„HA ÍGY FOLYTATJÁTOK, MEGÉL EZ A FESZTIVÁL MÉG VAGY 100 ÉVET, A DUNA-MENTI EMBEREK SZERETIK, MINDIG SZERETNI FOGJÁK A JÓ HALÁSZLEVET, HALÉTELEKET, A JÓ TÁRSASÁGOT ÉS A VENDÉGSÉGET.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Amint a versenybe benevezett főzőcsapatok táblácskáiból, a vendégek összetételéből, az autók rendszámából látszott, a baráti hívó szóra még külföldről is ékeztek vendégek. Számos olyan főzőhely volt, ahol az asztalnál, néhol felváltva, 50-80 ember foglalat helyet.

A frontérzékenyebbek már reggel mondogatták, hogy a derült ég, 28 fokos meleg ellenére valami készülődik, ami végül éppen az ebéd indulásakor, 13 órakor, egy 15 perces intenzív eső formájában jelentkezett.

A strandruhába öltözött embereket ez azonban nem zavarta, mindenki kitartott, legfeljebb a sátorok alá vonultak erre a kis időre.
A felfrissült levegő még inkább meghozta a jó étvágyat. A menüsorban természetesen a halászlé legkülönbözőbb formái szerepeltek, de sült halat, rántott halat, házi pogácsákat, süteményeket is fogyaszthattak a vendégek.
A legnagyobb baráti társaságokat a kalocsai és a dunapataji főzőmesterek gyűjtötték maguk köré. Például a kalocsai Jenei Róbert, aki pontyból és harcsából főzött kitűnő halászlevet, a dunapataji Nagy László, a Szentkirályi Baráti Társaság, Bor Ferenc, Bévárdi Pál, Bévárdi Ádám és a minden évben legalább 70 barátját itt is vendégül látó akasztói Németh Antal, aki két nagy bográcsban egy időben főzte a végül utolsó cseppig elfogyott halászlevet.

Ahogy azt a szervezők előre bejelentették, az üdülőfalu vendégei, a fürdőzők és azok sem maradtak halászlé, halétel nélkül, akik kifejezetten a fesztivál miatt érkeztek Szelidre.
A kitelepült Flick-Flack Étteremnél a késő esti órákig mindenkinek jutott a finom halászléből, a hódítóan méretes és szaftos sült halakból, és minden olyan halételből, ami még a legigényesebb vendégek elismerését is kivívta.

Bármennyire is össznépi ünnep, baráti összejövetel a szelidi Szittyótéri Halászléfőző Verseny, azért a szervezők és a zsűri a versenyjellegről egy pillanatra sem feledkeztek meg.

A főzőhelyeken valamennyi csapat nevét kifüggesztették, de a nyilvánosság abban is megmutatkozott, hogy bárki, aki kicsit is kíváncsiskodott, azt az egyes versenyző csapatok legalább egy kóstolás erejéig marasztalták, az újdonsült barátságot egy jó rozé fröccsel, kupica pálinkával pecsételték meg.
Ami viszont nem volt nyilvános, az a halászlé elkészítésének módja, a „receptúra.”

Kivételt képez a tavalyi harmadik, mint utóbb kiderült, az idei első helyezett, a Szentkirályi Baráti Társaságnak főző Pintér László, aki szívesen vállalata, hogy kameránk elé áll, és a szélesebb nyilvánossággal is megosztja, miként készül a sokak által kedvelt halászleve.

Aki nem tudta volna, mennyi az idő, az dél körül már az egész Szelidet betöltő halászlé illatfelhőből következtethetett: éppen ideje lesz indulni a Szittyótérre.

Odaérve aztán meg is lepődhetett, mert leginkább a vendéglők elé kitelepült halfőzőknél, halsütőknél alakultak ki sorok. Reprezentálva mindezzel persze azt is, hogy a hagyományos halételek, úgy mint halászlé, sült hal mellett az újra értelmezett halétkeknek is meg van a maga, kopoltyúsokra éhes (réteg)közönsége.

Azt le kell szögezni, a csapatok idén is a pontyból készült halászlevet részesítették előnyben. Ezúttal kevesebb volt a vegyes halból főzött, viszont többen apróhalból, illetve a hal fejéből és farkából főztek alaplevet, hogy aztán ebbe engedjék a gusztusos, előre lesózott halszeleteket, vagy éppen a szépen kifilézett halkockákat és persze az ikrát és a haltejet.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

A zsűri elnöke ezúttal is Kovács János (Kalocsa és Környéke Hírnevéért Vendégváró Egyesület) volt, tagoknak Sánta Gábort  (Szancsót), Romekné Kovács Krisztinát és Csupor Endrét kérték fel.
A zsűrizés folyamatát mi is figyelemmel kísérhettük, így bátran kijelenthetjük, az ítészek tisztességesen, részrehajlás nélkül, anonim módon, az ételeket számozással azonosítva végezték munkájukat.
Még ragaszkodtak is hozzá, hogy a nyilvánosságot képviselő újságíró ellenőrizze, miszerint egyedül a tányér alján szereplő számok szolgálnak majd a később személyhez, csapathoz köthető beazonosításhoz.

Hosszú lére lehetne még engedni ezt a tudósítást, de lássuk, kik nyerték a X. Szittyótéri Halászléfőző Versenyt!

A zsűri elnöke a díjak kiosztásánál azt hangsúlyozta: általánosságban valamennyi csapatot elismerés illeti, így a részvételért mindenkinek, így a győztes csapatoknak is kijáró 21 díszes emléklapot osztották ki, majd a már oklevéllel és díjjal elismert helyezések következtek.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

A díjakhoz a Dunapatajért Közalapítvány, a kalocsai Walking Fish Halbisztro, a Gyuri HAL ABC, a Szittyótéri Éttermek és Váradi Gyula főszervező járult hozzá annak érdekében, hogy a kiemelkedő produktumokat méltóképpen elismerhessék. 

Kovács János, a zsűri elnöke ismertetése szerint:

I. helyezett a Szentkirályi Baráti Táraság csapatának főző Pintér László lett, akinek teljesítményét Váradi Gyula különdíjával, 10 kilogramm vaddisznó hússal ismerték el.

A II. helyezést Ifj. Németh Antal érte el, ő az oklevél mellett a Szittyótéren beváltható éttermi utalványt vehetett át.

A III. helyezést Leták Gábor érdemelte ki, jutalma szintén a Szittyótéren beváltható éttermi utalvány.

A IV. helyezettnek kijáró díjat Veszeli István (Pörböly) vehette át, az emlékkép mellett italt és étterem utalványt kapott.

A Külön Díjat Bévárdi Ádám a főzőhely esztétikus kialakításáért és a találásért érdemelte ki, jutalma a Gyuri HAL ABC 10 ezer forintos utalványa.

A végig kitűnő hangulatú X. Szittyótéri Halászléfőző Fesztivál az élőzenés Szittyótéri utcabállal zárult, amelynek a 23.30 órakor érkezett kiadós eső vetett véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK