2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kitűnő halászlevek, örömteli hangulat a X. Szelidi Halászléfőző Fesztiválon – Minden korábbinál több főzőcsapat

Kitűnő halászlevek, örömteli hangulat a X. Szelidi Halászléfőző Fesztiválon – Minden korábbinál több főzőcsapat
Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 01., 08:40

Az idén 10 éves Szelidi Halászléfőző Fesztivált a szervezők és az üdülőfalu lakói, vendégei a hal szeretete melletti elkötelezettséggel és egy páratlan hangulatú, az évfordulóhoz illő főzőversennyel, baráti találkozókkal köszöntötték. A kalocsai járás legnagyobb ilyen jellegű rendezvényét ezúttal a természetfelelős is a kegyeibe fogadta: az előző napok 40 fokos kánikuláját 25 fokos meleg, lengedező szél, és egy kis felfrissülést hozó eső váltotta. Mindez csak fokozta a résztvevők számát, akik ezúttal is bebizonyították: a Szelidi Halfőző Fesztivál nemcsak a remek halászléről, a főzés öröméről, hanem a Dunapatajt, Szelidet szeretők találkozásáról, az egymásra figyelés öröméről, és az egészséges lokálpatriotizmusról szól.

Rögtön az elején leszögezzük: egy versenynél nincs helye az érzelmi diskurzusnak, és ez a megállapítás kiterjesztően a halászléfőző versenyre is igaz (lehet). Csakis a megalapozott, szenvtelen következtetések, az összesített pontok segítenek/segítenének a „melyik a legjobb halászlé?” eldöntésében, de azért mindannyian tudjuk: nehéz helyzetben van, aki erre vállalkozik. Így aztán aki azt várja, hogy a zsűri által felállított rangsort itt és most olvassa, azt ki kell ábrándítanunk, ugyanis messze nem erről van itt szó! (Később persze ezt is megírjuk.) Sokkal inkább arról, hogy a főzőcsapatok és vendégeiket alkotó barátok e program keretében találkoztak, beszélgettek, főztek, közösen ültek asztalhoz.

Erre figyelemmel a benevezett csapatokat lejjebb név szerint is felsoroljuk, és egy másik írásukban majd elmondjuk azt is, milyen rangsort állított fel a zsűri.

A visszhangokból ítélve ennyi jó hallevet még soha nem főztek, ilyen nagyszámú baráti társaságot, víg kedélyű embert talán még soha nem számláltak a Szittyótéren és annak környékén, ahol már délelőtt tíz órától a halászlé illata lengedezett.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Ahogy Váradi Gyula főszervező fogalmazott, számára mindennél többet mond, hogy másnap, vasárnap eddig még soha nem tapasztalt számú gratulációt, pozitív visszajelzést kapott a vendégektől.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A halászléfőző verseny zsűrije elnöki tisztét 10 éven át töretlenül betöltő kalocsai Kovács János ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy visszaemlékezzen az első fesztiválra. Akkor kérésére Dunapataj messze földön híres főzőasszonya, Szivi néni (Király Ferencné) is részt vett a zsűri munkájában, aki már akkor megjósolta:

„HA ÍGY FOLYTATJÁTOK, MEGÉL EZ A FESZTIVÁL MÉG VAGY 100 ÉVET, A DUNA-MENTI EMBEREK SZERETIK, MINDIG SZERETNI FOGJÁK A JÓ HALÁSZLEVET, HALÉTELEKET, A JÓ TÁRSASÁGOT ÉS A VENDÉGSÉGET.”

Amint a versenybe benevezett főzőcsapatok táblácskáiból, a vendégek összetételéből, az autók rendszámából látni lehetett, a baráti hívó szóra az ország minden szegletéből, még külföldről is ékeztek vendégek. Számos olyan főzőhely volt, ahol az asztalnál, néhol felváltva, 25-30 ember foglalat helyet.

A frontérzékenyebbek már reggel mondogatták, hogy valami készülődik, ami végül éppen az ebéd indulásakor, 12:30 órakor, egy néhány perces eső formájában beigazolódott. Ez éppen jókor jött, a felfrissült levegő még inkább meghozta a jó étvágyat.

A menüsoron természetesen a halászlé legkülönbözőbb formái szerepeltek, a Duna mentivel és a szegedivel az élen, de sült halat, rántott halat, házi pogácsákat, süteményeket is fogyaszthattak a vendégek.
A legnagyobb baráti társaságokat a dunapataji és a kalocsai főzők gyűjtötték maguk köré. Például a kalocsai Jenei Róbert, aki pontyból és harcsából főzött kitűnő halászlevet, Bor Ferenc, Bévárdi Pál, Bévárdi Ádám, továbbá a COMO Bár, amelynek a főzőmesteri tisztét Sziráki Szilárd, a Budamobil-Cargo tulajdonos ügyvezetője, a megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke látta el – halászléjével osztatlan sikert aratva.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Idén is itt volt, és legalább 30 barátját látta vendégül az akasztói Németh Antal, aki fiával két nagy bográcsban egy időben főzte a végül utolsó cseppig elfogyott halászlevet.

Nevet nem említve elmondjuk, hogy az egyik neves fővárosi étterem séfje is főzött, ő versenyen kívül küldte be a zsűrinek a pontyból készült, a halászlére sem színében, sem ízében nem emlékeztető, egyébiránt különlegesen finom halételt. Rajta kívül mások is megtisztelték a zsűrit azzal, hogy ugyan halászlével lehetett nevezni, de halpörkölttel, sült és rántott hallal kedveskedtek a haltól ezen a napon bizonyosan hosszú időre eltelt zsűritagoknak.

Ahogy azt a szervezők előre bejelentették, az üdülőfalu vendégei, a fürdőzők és azok sem maradtak halászlé, halételek nélkül, akik kifejezetten a fesztivál, egy jó halászlé elfogyasztása miatt érkeztek Szelidre.
A kitelepült éttermeknél a késő esti órákig mindenkinek jutott a finom halászléből, a hódítóan méretes és szaftos sült halakból, és minden olyan halételből, ami még a legigényesebb vendégek elismerését is kivívta. Itt a versenybe be nem nevezett, de kitűnő halászléjével több hasonló versenyt nyert „Mészi”, a kalocsai Vigadó tulajdonosa készítette a Duna menti ponty halászlevet.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Bármennyire is össznépi ünnep, baráti összejövetel a szelidi Szittyótéri Halászléfőző Verseny, azért a szervezők és a zsűri a versenyjellegről egy pillanatra sem feledkeztek meg.

A főzőhelyeken valamennyi csapat nevét kifüggesztették, de a nyilvánosság abban is megmutatkozott, hogy bárki, aki kicsit is kíváncsiskodott, azt az egyes versenyző csapatok legalább egy kóstolás erejéig marasztalták, az újdonsült barátságot egy jó rozé fröccsel, kupica pálinkával pecsételték meg.
Ami viszont nem volt nyilvános, az a halászlé elkészítésének módja, a „receptúra.”

Aki nem tudta volna, mennyi az idő, az dél körül már az egész Szelidet betöltő halászlé illatfelhőből következtethetett: éppen ideje lesz indulni a Szittyótérre. Odaérve aztán meg is lepődhetett, mert leginkább a vendéglők elé kitelepült halfőzőknél, halsütőknél alakultak ki sorok. Reprezentálva mindezzel persze azt is, hogy a hagyományos halételek, úgy mint halászlé, sült hal mellett az újra értelmezett halétkeknek is meg van a maga, kopoltyúsokra éhes (réteg) közönsége.

Azt le kell szögezni, a verseny szervezői mellett a halat szeretők idén is a pontyból készült halászlevet részesítették előnyben. Ezúttal kevesebb volt a vegyes halból főzött, viszont többen apróhalból, illetve a hal fejéből és farkából főztek alaplevet, hogy aztán ebbe engedjék a gusztusos, előre lesózott halszeleteket, vagy éppen a szépen kifilézett halkockákat és persze az utolsó 5-10 percben az ikrát és a haltejet.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A zsűri elnöke ezúttal is Kovács János (Kalocsa és Környéke Hírnevéért Vendégváró Egyesület) volt, tagoknak Sánta Gábort (Szancsót), Romekné Kovács Krisztinát és Kovács Miklóst, (Kovács Miki) kérték fel.
A zsűrizés folyamatát mi is figyelemmel kísérhettük, így bátran kijelenthetjük, az ítészek tisztességesen, részrehajlás nélkül, anonim módon, az ételeket számozással azonosítva végezték munkájukat.

Hosszú lére lehetne még engedni ezt a tudósítást, de lássuk, kik vettek részt a X. Szittyótéri Halászléfőző Versenyen!

1. Zseni Imre Kalocsa, 2. Bévárdi Ádám Dunapataj, 3. Németh László Kiskőrös, 4. Bíró Anita Pécs, 5. Kiss Gergő Dunapataj, 6. Leták Gábor Géderlak, 7. Csorba Csaba Kalocsa 8. Kovács Lajos Akasztó, 9. Paja Norbert Akasztó, 10. Ifj. Rumán Tibor Kiskőrös, 11. CSE-HO Martos Gábor Kalocsa, 12. Fiesta Csóti Sándor Dunapataj, 13. COMO Sziráki Szilárd Kalocsa, 14. Váradiné Fetser Csilla Kalocsa, 15. E.T. Esze Tamás Kalocsa, 16. Flick-Flack Horváth Attila, 17. Bor Ferenc Kalocsa, 18. Németh Antal Akasztó, 19. Ifj. Németh Antal Akasztó, 20. Dózsa Kamilla Szelid, 22. TO8 Apartman Muhari Gábor Szeged, 23. Doxa Újtelek, 24. Erdős Zoltán Szakmár, 25. Jónás Tamás Budapest, 26. Kovács István Harta, 27. Takács Tamás Géderlak, 28. Szentkirályi Csapat Dunapataj, 29. Kapocs Ferenc Dunatatétlen, 30.Vass Család Kalocsa.

A zsűri elnöke a díjak kiosztásánál azt hangsúlyozta: általánosságban valamennyi csapatot elismerés illeti, így a részvételért mindenkinek, így a győztes csapatoknak is kijáró 31 díszes emléklapot osztották ki, majd a már oklevéllel és díjjal elismert helyezések következtek, amelyről külön cikkben számolunk be.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A díjakhoz a Dunapatajért Közalapítvány, a kalocsai Walking Fish Halbisztro, a Gyuri HAL ABC, a Szittyótéri Éttermek és Váradi Gyula főszervező járult hozzá annak érdekében, hogy a kiemelkedő produktumokat méltóképpen elismerhessék.

A végig kitűnő hangulatú X. Szittyótéri Halászléfőző Fesztivál az élőzenés Szittyótéri utcabállal a hajnali órákban zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK