„Egészséges kenyér titka - nemcsak jó liszt, hanem tiszta levegő is kell hozzá” – ezzel a címmel közölt riportot a dunapataji Linzer Kft.-ről a Magyar Építők. A termőfölddel és malommal is rendelkező cégcsoport tagjaként tevékenykedő péküzem a hangsúlyt a minőségre helyezi, ezt a célt szolgálják nagyszabású, folyamatban lévő fejlesztéseik is, amelyekről a Sándor Csilla jegyezte cikk adott tájékoztatást az építőipari szakportálon.
Amint a cikkből megtudtuk, a Linzer Kft. teljes üzemét átalakítja egy új technológia bevezetése érdekében, azzal a céllal, hogy hosszabb szavatossági idővel állíthassanak elő tartósítószer-mentes kenyeret. Ennek érdekében a gyártás során kulcsszerepet kap a sütőüzem légtechnikája.
A bio és jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek egyre keresettebbek, ami a folyamatos ellátás biztosítása végett az élelmiszeripari fejlesztéseket is befolyásolja. E fejlesztések nemcsak megrendelést, hanem technológiai kihívást is jelentenek az építőipar számára, ugyanis a tiszta, friss levegő elengedhetetlen ezekhez a fejlesztésekhez. Ez utóbbit egy minőségi szellőztetőrendszerrel lehet megoldani, amelyhez a Linzer Kft. üzemében a Lindab rendszereit választották – derül ki a cikkből.
Forrás: Nagy Mihály / Magyar Építők
A termőföldtől az asztalig
A dunapataji Linzer Kft. a Szakmár cégcsoport részeként a termőföldtől az asztalig koncepciót tűzte ki vízióként, ennek a jegyében zajlanak fejlesztéseik. A társaság saját termőterületekkel és malommal is rendelkezik, így a vetőmagtól a késztermékig nyomon követhető a cég által gyártott, számos nagy áruházlánc polcain megtalálható pékáruk útja.
A CÉGCSOPORT DUNAPATAJI PÉKSÉGÉBEN NAGY ÁTALAKÍTÁS ZAJLIK, MELYNEK CÉLJA ÚJ TERMÉKEK, EZZEL EGYÜTT ÚJ TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSE.
A fejlesztések keretében a meglévő üzemegység légtechnikai korszerűsítésével párhuzamosan egy új üzemrész kialakítása is folyamatban van.
Forrás: Nagy Mihály / Magyar Építők
A tiszta levegő a tiszta élelmiszer egyik fő előfeltétele
A minőségi, tartós és bio kenyérkészítés egyik kulcsa, a tészta készítése során lezajló kémiai folyamatokhoz szükséges a rendkívül tiszta levegő biztosítása. A pékáruk sütése során a mikrobák jelentős része elpusztul, de a hűlés és a csomagolás idején kulcsfontosságú a tiszta levegő, hogy a kenyerek romlását okozó organizmusok ne fertőzzék vissza a termékeket – mutat rá a cikk.
Ezért
AZ ÚJ ELJÁRÁS ALKALMAZÁSAKOR NAGY SZEREPET KAPNAK A SZABÁLYOZOTT HŐ-, TISZTA LEVEGŐ- ÉS PÁRATARTALOMÉRT FELELŐS LÉGTECHNIKAI RENDSZEREK.
Ezentúl ezek felelnek majd a csírák és mikrobák számának minimalizálásáért is.
A tiszta levegőjű térben a hűtés és a csomagolás fog történni. A beruházó az üzem fejlesztéséhez a légtechnikai piac egyik piacvezető cége, a Lindab megoldásait választotta.
AZ ÚJ TISZTATERES TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ ÜZEM ÉPÍTÉSE MELLETT A KORÁBBIT IS KORSZERŰSÍTIK.
Forrás: Nagy Mihály / Magyar Építők
A projekt légtechnikai kivitelezéséért a GAS-Team Épületgépészeti Kft. felel, együttműködve a Lindab rendszerintegrátor partnerével, a C3 Technik Studio Kft.-vel, a CAD-CONTROLL-PLAN Kft. Épületgépészeti Tervező Iroda tervei alapján.
Az üzemfejlesztés két fő elemből áll:
Ez utóbbihoz a következő megoldásokat alkalmazzák:
Minőségi légtechnika
A projekt során a teljes légtechnikai rendszert Lindab megoldásokra alapozták, amelyek megbízható működés mellett hozzájárulnak a magas higiéniai szint fenntartásához.
A rendszer gerincét a Lindab Safe kör, illetve a Lindab négyszög keresztmetszetű légcsatorna elemek alkotják. Ezek kiváló légtömörséget biztosítanak, így jelentős hatásuk van a hatékony, költségtudatos üzemeltetésre.
A Lindab Safe további előnye, hogy a gyárilag integrált gumitömítések gyors és hibamentes szerelést tesznek lehetővé. A kör keresztmetszetű légcsatornák kérhetők alternatív alapanyagokból, újrahasznosított acélból, vagy rozsdamentes kivitelben is, és elemeihez elérhető EPD (Környezetvédelmi Terméknyilatkozat), amely a zöld minősítések megszerzését segíti.
Forrás: Nagy Mihály / Magyar Építők
Tisztatéri Lindab megoldások
A PÉKSÉG ÚJ ÜZEMRÉSZÉBEN TISZTATÉRI MEGOLDÁSOKAT IS TARTALMAZÓ ÚJ LÉGTECHNIKAI RENDSZERT ÉPÍTENEK KI.
Az új gyártási eljárásban a levegő minősége közvetlenül befolyásolja a kenyér állagát, eltarthatóságát és mikrobiológiai stabilitását.
A friss, csíramentes levegő, a pontosan szabályozott páratartalom és hőmérséklet biztosítása nyomán,
A BIO ÉS KONVENCIONÁLIS ALAPANYAGOKBÓL KÉSZÜLŐ, TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜLI KENYÉR HÓNAPOKIG MEGŐRZI MINŐSÉGÉT.
A csíramentes levegő biztosításához HEPA szűrős anemosztátokat – köztük az AFV8B típust – építenek be.
A tisztatéri HEPA szűrős befúvók akár 99,97 százalékos részecskeeltávolításra képesek, így biztosítva a csíramentes, tiszta levegőt a gyártótérben.
A megfelelő légmennyiséget VAV (változó légmennyiségű) szabályozók segítik beállítani, biztosítva, hogy a különböző gyártási folyamatok mindig az ideális mikroklímában történjenek.
Emellett rozsdamentes rácsok (SSD) is beépítésre kerülnek, amelyek hosszú távú tartósságot és könnyű tisztíthatóságot kínálnak az élelmiszeripari környezetben.
Forrás: Nagy Mihály / Magyar Építők
Rozsdamentes megoldások a tartósságért
Az új üzemrész légtechnikai rendszereiben rozsdamentes acélból készült elemek – légcsatornák, rácsok és anemosztátok – kerülnek beépítésre. Ezek a megoldások kiválóak az élelmiszeripari, nagy páraterhelésű vagy speciális higiéniai követelményeket támasztó terekhez.
A ROZSDAMENTES KIALAKÍTÁS HOSSZÚ TÁVON IS BIZTOSÍTJA A MEGBÍZHATÓ MŰKÖDÉST ÉS A STABIL LÉGTECHNIKAI TELJESÍTMÉNYT.
A Lindab rendszerei nemcsak a szállodák, bevásárlóközpontok, irodák, oktatási intézmények esetében biztosítják a tiszta levegőjű beltereket, hanem olyan szektorokban is megbízhatóak és hatékonyak, mint az élelmiszergyártás – zárul a Magyar Építők cikke a dunapataji Linzer Kft. fejlesztéseiről.
Képek forrása: Nagy Mihály / Magyar Építők
Megjelent a Fókuszban Podcast legújabb adása, melynek vendége Font Sándor országgyűlési képviselő, akivel a november harmadikán átadott CT-berendezésről, a magyar egészségügy helyzetéről, a kalocsai kórház szerepéről, valamint a ’D’ épület jövőjéről beszélgettünk.