2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Óriás banánt találtak a dunapataji szállítmányban

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 15., 09:40

A Dunapatajra a banán exportban világelső Ecuadorból érkezett szállítmányban találták azt az elképesztően nagy banánt, amely méreteivel még a sokat látott kereskedőket is meglepte. Az óriás példány nem sokáig vesztegelt a gyümölcsös pulton, mihelyt meglátta, a Kalocsáról érkezett diáklány azonnal lecsapott rá. Az üzletbe eredetileg papír zsebkendőért betérő lány eleinte nem akart hinni a szemének, azt hitte, egy hatalmas műanyag banánnal reklámozzák a már sárgára érett gyümölcsöket. Amint a kezébe vette, máris igyekezett a kasszához, nehogy más megelőzze. A család csak azt követően fogyasztotta el a szuperméretekkel rendelkező banánt, miután annak ritkaság száma menő paramétereit ő rögzítette.

A szemfüles vásárló elmondása szerint a görbülettel együtt 34 centiméter hosszú, közel fél kilós banán nemcsak méreteivel, de íz világában is rendkívüli volt. Éppen ezért a finomságból leginkább csak kóstolót adott szüleinek, egykettőre befalta az egészet. Az nap este már nem éhezett meg. Nem is csoda, ugyanis egy átlagos méretű (10-15 dkg) banánnak is 120 kcal a kalóriaértéke. Az A-, C-, E- vitaminokban, vasban, mangánban, foszforban és egyéb nyomelemekben gazdag gyümölcs nagyon magas keményítőtartalma miatt is laktató.

Portálunk kérdésére Szamosközyné Kovács Klára, a dunapataji Reál Élelmiszer Üzlet vezetője elmondta: a banánt általában a kecskeméti nagykertől vásárolják. Ilyenkor ügyelnek arra, hogy lehetőleg a „Banán Köztársaságokból”, Guatemalából, Hondurasból, Ecuadorból érkező szállítmányokból vegyenek, ugyanis az onnan érkező gyümölcsök mind eltarthatóságukban, mind minőségükben kiválóak.

Az áru kicsomagolásakor kollégáik is meglepődtek azon a hatalmas példányon, amit a játékos kedvű ecuadori termelő a belső csomagolás tetejére tett. Még fel sem ocsúdtak a meglepetésből, amikor a kalocsai diáklány megjelent és a ritkaságszámba menő banánt a kosarába tette. A hétfői eset előtt és azóta is több mázsa ecuadori banánt adtak el, de hiába nézegetik a szállítmányt, még közel hasonló sincs, mint amelyiket a nyitott szemmel járó vásárló vitt el.

Utána néztünk! A fotón megörökített banán annak ellenére növénygenetikai csoda lehet, hogy a banánnak több mint ezer fajtája létezik, a rizs, búza és kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszernövény a világon. És hogy miért görbe a banán? Erre a kvíz kérdésre a jó válasz: az eredetileg egyenes kis banánok a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a nap felé fordulni, és emiatt meggörbülnek.

 Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK