2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Pataji Ősz 2018 – Pacalfőző verseny, Bikini koncert, tömegeket vonzó programok

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 10., 15:37

A szép, kora őszi idő idén is pártfogásába vette Dunapataj legnagyobb kulturális és gasztronómiai rendezvényét, a Pataji Ősz 2018 programsorozatot. A látogatók számát növelte, hogy a nagyközséghez tartozó Szelidi üdülőfalu közönsége a Pataji Őszt egy utolsó fürdőzéssel is összekötötte. Dunapataj ezúttal is megmutatta: a nagyközség városokat megszégyenítő szervezéssel, a hagyományos pacalfőző versennyel, kitűnő, színvonalas, turistacsalogató programokkal évről évre méltán öregbíti hírnevét. A neves alkalomból a körforgókat és közterületeket ezúttal is szemet gyönyörködtetően feldíszítették, az ősz színeibe öltöztették. Ami egész évben irigylésre méltó volt, az most hatványozottabban megmutatkozott: gondozott parkok, játszóterek, közterületek fogadták az elsősorban a járásból, de szerte az országból érkező vendégeket. Az idei évben két doktornak, a háziorvos dr. Váradi Beátának és dr. Baksa László állatorvosnak adták át a Dunapataj Nagyközségért kitüntetést.

A szervezők megerősítették azt a megállapításunkat, hogy az idei Pataji Ősz új helyre, a Művelődési Ház mögé került nagyszínpadja szerencsésebb választás volt, mint az azóta megújult, szépen karbantartott sportpálya gyepszőnyege.

A három napos programok közül természetesen a szombati volt a legmozgalmasabb, de jó kezdésnek bizonyult a szeptember 7-én, pénteken 19 órakor kezdődő Dunapataji Zenebarátok Együttesének zenés műsora a Művelődési Házban, ahol a „Jövünk a Tízessel” című jubileumi előadás szinte teljesen megtöltötte a nézőteret.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Szombaton aztán aki élt és mozgott, apukaként, anyukaként, nagyszülőként, keresztszülőként egész délelőtt részt vett az általános iskolások akrobatikus elemekkel szőtt tornabemutatóján, a kézműves foglalkozáson, de az ugrálóvár, íjászat és harcászati bemutató, a virgonckodó játszópark, arcfestés és hennázás, a rendezvény egész helyszínén sétáló mesehősök, Mickey és Minnie Disney figurák, a kisvonatozás is élményekben gazdag elfoglaltságot nyújtott a gyerekeknek.

A 18 évhez közeli korosztály a Magyar Honvédség toborzó sátora és az oda szervezett bemutatók iránt is érdeklődést mutatott, ám közülük többen segítettek azon az összesen 37 főzőhelyen, ahol a pacal mellett számos más étel, például birkapörkölt, kecskepörkölt főtt, hogy az összegyűlt rokonság, baráti társaságok 13 órakor asztalhoz ülhessenek.

A NAV Pénzügyőr Zenekarának ünnepi műsora után, 12 órakor Dusnoki Csaba polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük Font Sándor országgyűlési képviselőt, Prof. Dr. Kiss László ny. alkotmányjogászt, Dr. Schön Ferencet, megyei bírósági bírót, Dr. Bedics Andreát, a járási hivatal vezetőjét, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés részéről megjelent Varga Nellit, megyei képviselőt, Kollár Pétert, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjét, az OTP Bank Rt, képviseletében megjelent Kocsis Istvánt, Csóti Andrást, a BV ny. országos parancsnokát és számos más, fontos beosztásban lévő vendéget, a nagyközség díszpolgárait, a meghívott polgármestereket és természetesen Dunapataj Nagyközség lakosságát az ország legkülönbözőbb tájairól érkezett látogatókat.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A színpadra lépő Font Sándor országgyűlési képviselő a polgármester mellett a település valamennyi polgárának gratulált a településfejlesztés, az oktatás, a kultúra és a sport területén elért kimagasló eredményekhez.

A polgármester beszédében a Pataji Őszt, mint a település legnagyobb ünnepét ahhoz hasonlította:

 „A mindennapi élet ünnepek nélkül olyan, mint a hosszú út pihenők nélkül: teljesíthetetlen.”

Dusnoki Csaba megköszönte mindazoknak a segítségét, akik az elmúlt években a nagyközség fejlődéséhez, mindennapi gondjainak megoldásához hozzájárultak.

Miután dr. Botykai János jegyző a dunapataji elismerések történetét, az eddig kiadott kitüntetések számát ismertette, Dusnoki Csaba polgármestert kérte fel az idei díjak átadására. A polgármester bejelentette: a képviselő-testület döntése nyomán idén díszpolgári címet nem adományoznak.

Dunapataj Nagyközségért kitüntetésben két személyt részesítenek:
Dr. Váradi Beáta háziorvost, aki 15 éve fáradhatatlanul, magas szakmai színvonalon látja el feladatát. A laudáció elhangzása után a doktornőnek a polgármester és a jegyző együtt adta át a kitüntető oklevelet, plakettet és egy festményt ajándékba.
Dr. Váradi Beáta megköszönte, amiért ilyen fiatalon érdemesnek találták a díjra, és azt ígérte: a következő 15-30 évben is szülőfaluja szolgálatának, az itt élő emberek gyógyulásának, egészségének szenteli tudását és tapasztalatát.
Dr. Babos László állatorvos, hatósági állatorvos méltatásából kiderült, hogy a közmegbecsülésnek örvendő állatorvos 40 éve szolgálja a települést, szakterülete magas szintű művelésével maradandó érdemeket szerzett Dunapatajon. Dr. Babos László megköszönte az elismerést, majd átvette a részére kiállított díszes okiratot, plakettet és az ajándék festményt.

Miközben a színpadon az elismerések átadása zajlott, a főzőverseny zsűrije az iskola épületében már javában értékelte a Gyimesi József emlékére meghirdetett XXI. Pacalfőző Verseny produktumait. A zsűri elnöke ezúttal Kollár Gyula, a patajai Tanya bisztró tulajdonosa volt, aki a 15 órára meghirdetett eredményhirdetésen, a színpadon jelentette be az idei év legjobb pacaljait főzők sorrendjét.

Mint elhangzott, a zsűri elé került 35 pacalpörköltből Ifj. Csókás Andrásé bizonyult a legjobbnak. A második helyezést a Szentkirályi Baráti Társaság kapta, míg a harmadik helyezettnek járó díjat a Bévárdi Major csapata érdemelte ki.

A Gyimesi család különdíjában a Szentkirályi Baráti Társaság részesült, míg a legszebben feldíszített főzőhelynek járó elismerést a Dunapataji Általános Iskola 5. osztályos tanulói szüleiből verbuválódott főzőcsapat vezetője vette át.

Ebéd után, 14 órától interaktív gyermekműsor várta a kicsiket, hogy 16 órakor már a felnőtteknek szóló műsorfolyam a Kredenc együttes fellépésével kezdődjön. Szép Bence és „Trabarna” humoristák előadása még nem töltötte meg teljesen a nézőteret, de „A zene szárnyán” operett előadás alatt már nem mindenkinek jutott ülőhely A közönség Tolvai Renáta előadása alatt tovább szaporodott. Még tartott a taps, amikor a 20.30-kor kezdődő tűzijátékban már mintegy 1000 főnyi közönség gyönyörködött. Igazi szenzációnak azonban az 1982-ben alapított Bikini együttes bizonyult, amelynek tagjai többszöri visszavonulás, megújulás után ezúttal Dunapatajon adtak fergeteges koncertet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK