2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Pataji Ősz 2021 – Örömünnep, ami vidámságot, díszpolgárokat, elmélyülő barátságokat hozott

Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 14., 09:06

Dunapataj központi helyein és a körforgalmi csomópontoknál hetek óta látványos és szép dekorációk hirdették: a pandémia miatti egy év kihagyás után, szeptember 10-13-ig újra megrendezik a település immár országos hírű nagyrendezvényét, a Pataji Őszt. A résztvevők szerint az esemény mind a műsorfolyamot, mind a szervezést tekintve a kalocsai járás egyik legrangosabb gasztronómiai, kulturális és zenei fesztiváljává vált. Kellett ehhez az az elhivatottság és profizmus, ami a nagyközség hasonló rendezvényein eddig is megmutatkozott, és hogy idén az időjárás is kegyeibe fogadta a patajiakat.

A nyár az őszben kifejezés ezúttal nem túlzás, szombaton a déli órákban 30 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Mindez a Bács-Kiskun megyei értéktárba felvett étellel, a pacallal, annak főzésével, és megannyi más finomság elfogyasztásával igazi őszköszöntő vidámságot hozott Dunapatajra.

A hétvégi program gerincét idén is a legendás Gyimesi Józsefről elnevezett Pacalfőző Verseny adta. A 27 főzőhelyen összesen 12-13 mázsányi pacalból elkészített pörkölt minőségét dicséri, hogy az utolsó kanálig elfogyott.
Az izgalmakban, ízekben bővelkedő gasztronómiai esemény ezúttal is megannyi színes sport- és szórakoztató programmal párosult. És akkor még nem említettük a rangos társadalmi eseményt: Dunapataj immár további három neves díszpolgárral és egy Dunapatajért Kitüntetésben részesített háziorvossal lett gazdagabb.

Péntek este 19 órától a Kodály Zoltán Művelődési Házban a „Zene az kell” című előadás keretében híres magyar musical-és operett dallamok csendültek fel. A korábban kelők másnap reggel 8 és 10 óra között már újra a nagyközség vendégei lehettek egy finom lángosra, amit a főzőverseny és a programok központi helyszínén, a sportpályán fogyaszthattak el.


A HÁROMNAPOS MŰSORFOLYAM LEGHOSSZABB ESEMÉNYE A PACALFŐZÉS VOLT, AMELY A PACAL IDŐIGÉNYES ELKÉSZÍTÉSI IDEJE MIATT MÁR SZOMBATON KORA REGGEL ELKEZDŐDÖTT. A HUSZONHARMADSZOR MEGRENDEZETT GYIMESI JÓZSEF PACALFŐZŐ VERSENYEN 27 FŐZŐHELYEN ROTYOGOTT A PACAL A KONDÉROKBAN,

de volt, aki birkát, szárnyas főzött vendégeinek, családtagjainak.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A szervezők a szombati nyolc órai kezdéstől egészen 16 óráig mindent megtettek, hogy gyerekek is jól érezzék magukat: tornabemutató, iskolások műsora, kézműves foglalkozás, íjászat, csillámtetoválás, arcfestés, lufihajtogatás szórakoztatta a fiatalabb generációkat.

A RENDEZVÉNY MEGTARTÁSÁT SEGÍTETTE AZ IS, HOGY PATAJ LÉLEKSZÁMA ÖTEZER FŐ ALATT VAN, ÍGY KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KORLÁTOZÁSOK NEM SÚJTOTTÁK A RENDEZVÉNY MEGTARTÁSÁT. NEM ÚGY, MINT PÉLDÁUL KALOCSÁN, AHOL VALAMENNYI ESEMÉNY CSAK VÉDETTÉSGI IGAZOLVÁNNYAL VOLT LÁTOGATGATÓ.

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, 12 órától neves fúvósok, ezúttal a Készenléti Rendőrség Zenekara adott műsort, a szünetekben a köszöntő beszédek hangzottak el, majd a díjak átadása történt.

Felsorolni is hosszú lenne, a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter fővédnökségével megrendezett Pataji Őszön mennyi a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, az oktatás területéről érkezett magas beosztású vendég foglalt helyet az első sorokban, akiket Dusnoki Csaba polgármester papír nélkül, név szerint köszöntött, mintegy igazolva: velük élő és gyümölcsöző a község kapcsolata.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Dusnoki Csaba a tőle megszokott módon nem felolvasott, hanem élő beszédében egyebek mellett azt mondta:

Külön öröm, hogy gyermekeink, unokáink is nagy számban vannak jelen, hiszen őértük dolgozunk, ők jelentik a jövőt a családnak és a településnek. 
A főzőcsapatról nem is beszélve, nélkülük a mai ünnep nem lenne az igazi!”
– mondta a polgármester.

Hozzátette:

Sokan és sokszor feltették a kérdést, hogy szüksége van-e ekkora rendezvényre egy településnek?

Bátran állíthatom, hogy igen! Az idő is ezt igazolta, és a mikor tavaly elmaradt, mindenki érezte az űrt, amit ez okozott. Ahogy egy családnak, egy településnek is szüksége van az ünnepekre… Ünnepelni ott érdemes igazán, ahol van mit, nekünk patajiaknak pedig van mit ünnepelnünk. Azt a fejlődést, ami talán mindenki számára látható és kézzelfogható…A megvalósított fejlesztések az itt élők és az ide látogató üdülők életminőségének javulását szolgálják, önként és kötelezően vállalt feladataink színvonalat emelik, és egy élhetőbb, vonzóbb települést teremtenek…”
A polgármester külön is szólt a helyi általános iskola nyolc éve még 1. osztályos tanulóiról, akik a Pataji Ősz keretében minden évben, idén nyolcadszor neveztek be a pacalfőző versenybe. Nekik, mint a hagyományok tovább éltetőinek külön tapsot kért a közönségtől a polgármester, ami természetesen azonnal és lelkesen felcsattant.

A polgármester beszéde végén köszönetet mondott a magyar kormánynak, Font Sándornak a kapott támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy Font Sándor a választásokat követően is képviselőként segíti Dunapatajt.

A továbbiakban prof. Dr. Stumpf István volt kancellária miniszter és Font Sándor szólt az egybegyűltekhez.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A képviselő talán leginkább figyelemre érdemes kijelentése az volt:

Dunapataj városokat megszégyenítő tempóban fejlődik, csak az elmúlt két hónapban újabb több száz milliós fejlesztési forrás érkezett a nagyközségbe, ahol ha egy beruházási cél megvalósul, az előre látásnak, a gondos előkészítő, tervező munkának köszönhetően máris indulhat az újabb.”Font Sándor reményét fejezte ki, hogy jövőre, a választásokat követően is képviselőként segítheti a patajiakat.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Prof. Dr. Stumpf István beszédében Dunapataj, az egykori mezőváros évszázadokon átívelő történetének teljes kibontásából azt a következtetést vonta le: a mai dunapatajiak méltó utódai, örökösei a magyarságukhoz, vallásukhoz ragaszkodó, településük fejlődése iránt elkötelezett egykori patajiaknak.

Az ünnepség keretében Dusnoki Csaba polgármestertől

DUNAPATAJ DÍSZPOLGÁRA KITÜNTETÉST VETT ÁT PROF. DR. STUMPF ISTVÁN VOLT KANCELLÁRIAMINISZTER, KORMÁNYBIZTOS, PROF. DR. KISS LÁSZLÓ VOLT ALKOTMÁNYBÍRÓ ÉS DR. SVÉBIS MIHÁLY, A BÁCS-KISKUN MEGYEI OKTATÓKÓRHÁZ FŐIGAZGATÓJA A MEGYE, BENNE DUNAPATAJ LAKOSSÁGA EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN TETT MAGAS SZÍNVONALÚ ORVOSSZAKMAI, VEZETŐI MUNKÁJÁÉRT.

DUNAPATAJ NAGYKÖZSÉGÉRT KITÜNTETÉST VETT ÁT DR. TÓTH MÓNIKA HÁZIORVOS .

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Patai Ősz 2021 szombaton a meghívóban szereplő programokkal, végül tűzijátékkal és a Neoton Familia fergeteges, százakat vonzó koncertjével zárult.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
Forrás: Tihi Szabadi / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 14:24
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel. Még >>>
2023. 02. 08., 14:07
A Kalocsai Járási Ügyészség gyermekpornográfia miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki az ismert közösségi oldalon egy 13 éves lánnyal folytatott beszélgetések során többször kért és kapott a kiskorút ábrázoló intim fotókat. Még >>>
2023. 02. 08., 10:15
Már 12 embert kiemeltek a romok alól a magyar tűzoltók. Még >>>
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK