2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Pataji Ősz 2021 – Örömünnep, ami vidámságot, díszpolgárokat, elmélyülő barátságokat hozott

Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 14., 09:06

Dunapataj központi helyein és a körforgalmi csomópontoknál hetek óta látványos és szép dekorációk hirdették: a pandémia miatti egy év kihagyás után, szeptember 10-13-ig újra megrendezik a település immár országos hírű nagyrendezvényét, a Pataji Őszt. A résztvevők szerint az esemény mind a műsorfolyamot, mind a szervezést tekintve a kalocsai járás egyik legrangosabb gasztronómiai, kulturális és zenei fesztiváljává vált. Kellett ehhez az az elhivatottság és profizmus, ami a nagyközség hasonló rendezvényein eddig is megmutatkozott, és hogy idén az időjárás is kegyeibe fogadta a patajiakat.

A nyár az őszben kifejezés ezúttal nem túlzás, szombaton a déli órákban 30 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Mindez a Bács-Kiskun megyei értéktárba felvett étellel, a pacallal, annak főzésével, és megannyi más finomság elfogyasztásával igazi őszköszöntő vidámságot hozott Dunapatajra.

A hétvégi program gerincét idén is a legendás Gyimesi Józsefről elnevezett Pacalfőző Verseny adta. A 27 főzőhelyen összesen 12-13 mázsányi pacalból elkészített pörkölt minőségét dicséri, hogy az utolsó kanálig elfogyott.
Az izgalmakban, ízekben bővelkedő gasztronómiai esemény ezúttal is megannyi színes sport- és szórakoztató programmal párosult. És akkor még nem említettük a rangos társadalmi eseményt: Dunapataj immár további három neves díszpolgárral és egy Dunapatajért Kitüntetésben részesített háziorvossal lett gazdagabb.

Péntek este 19 órától a Kodály Zoltán Művelődési Házban a „Zene az kell” című előadás keretében híres magyar musical-és operett dallamok csendültek fel. A korábban kelők másnap reggel 8 és 10 óra között már újra a nagyközség vendégei lehettek egy finom lángosra, amit a főzőverseny és a programok központi helyszínén, a sportpályán fogyaszthattak el.


A HÁROMNAPOS MŰSORFOLYAM LEGHOSSZABB ESEMÉNYE A PACALFŐZÉS VOLT, AMELY A PACAL IDŐIGÉNYES ELKÉSZÍTÉSI IDEJE MIATT MÁR SZOMBATON KORA REGGEL ELKEZDŐDÖTT. A HUSZONHARMADSZOR MEGRENDEZETT GYIMESI JÓZSEF PACALFŐZŐ VERSENYEN 27 FŐZŐHELYEN ROTYOGOTT A PACAL A KONDÉROKBAN,

de volt, aki birkát, szárnyas főzött vendégeinek, családtagjainak.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A szervezők a szombati nyolc órai kezdéstől egészen 16 óráig mindent megtettek, hogy gyerekek is jól érezzék magukat: tornabemutató, iskolások műsora, kézműves foglalkozás, íjászat, csillámtetoválás, arcfestés, lufihajtogatás szórakoztatta a fiatalabb generációkat.

A RENDEZVÉNY MEGTARTÁSÁT SEGÍTETTE AZ IS, HOGY PATAJ LÉLEKSZÁMA ÖTEZER FŐ ALATT VAN, ÍGY KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KORLÁTOZÁSOK NEM SÚJTOTTÁK A RENDEZVÉNY MEGTARTÁSÁT. NEM ÚGY, MINT PÉLDÁUL KALOCSÁN, AHOL VALAMENNYI ESEMÉNY CSAK VÉDETTÉSGI IGAZOLVÁNNYAL VOLT LÁTOGATGATÓ.

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, 12 órától neves fúvósok, ezúttal a Készenléti Rendőrség Zenekara adott műsort, a szünetekben a köszöntő beszédek hangzottak el, majd a díjak átadása történt.

Felsorolni is hosszú lenne, a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter fővédnökségével megrendezett Pataji Őszön mennyi a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, az oktatás területéről érkezett magas beosztású vendég foglalt helyet az első sorokban, akiket Dusnoki Csaba polgármester papír nélkül, név szerint köszöntött, mintegy igazolva: velük élő és gyümölcsöző a község kapcsolata.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Dusnoki Csaba a tőle megszokott módon nem felolvasott, hanem élő beszédében egyebek mellett azt mondta:

Külön öröm, hogy gyermekeink, unokáink is nagy számban vannak jelen, hiszen őértük dolgozunk, ők jelentik a jövőt a családnak és a településnek. 
A főzőcsapatról nem is beszélve, nélkülük a mai ünnep nem lenne az igazi!”
– mondta a polgármester.

Hozzátette:

Sokan és sokszor feltették a kérdést, hogy szüksége van-e ekkora rendezvényre egy településnek?

Bátran állíthatom, hogy igen! Az idő is ezt igazolta, és a mikor tavaly elmaradt, mindenki érezte az űrt, amit ez okozott. Ahogy egy családnak, egy településnek is szüksége van az ünnepekre… Ünnepelni ott érdemes igazán, ahol van mit, nekünk patajiaknak pedig van mit ünnepelnünk. Azt a fejlődést, ami talán mindenki számára látható és kézzelfogható…A megvalósított fejlesztések az itt élők és az ide látogató üdülők életminőségének javulását szolgálják, önként és kötelezően vállalt feladataink színvonalat emelik, és egy élhetőbb, vonzóbb települést teremtenek…”
A polgármester külön is szólt a helyi általános iskola nyolc éve még 1. osztályos tanulóiról, akik a Pataji Ősz keretében minden évben, idén nyolcadszor neveztek be a pacalfőző versenybe. Nekik, mint a hagyományok tovább éltetőinek külön tapsot kért a közönségtől a polgármester, ami természetesen azonnal és lelkesen felcsattant.

A polgármester beszéde végén köszönetet mondott a magyar kormánynak, Font Sándornak a kapott támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy Font Sándor a választásokat követően is képviselőként segíti Dunapatajt.

A továbbiakban prof. Dr. Stumpf István volt kancellária miniszter és Font Sándor szólt az egybegyűltekhez.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A képviselő talán leginkább figyelemre érdemes kijelentése az volt:

Dunapataj városokat megszégyenítő tempóban fejlődik, csak az elmúlt két hónapban újabb több száz milliós fejlesztési forrás érkezett a nagyközségbe, ahol ha egy beruházási cél megvalósul, az előre látásnak, a gondos előkészítő, tervező munkának köszönhetően máris indulhat az újabb.”Font Sándor reményét fejezte ki, hogy jövőre, a választásokat követően is képviselőként segítheti a patajiakat.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Prof. Dr. Stumpf István beszédében Dunapataj, az egykori mezőváros évszázadokon átívelő történetének teljes kibontásából azt a következtetést vonta le: a mai dunapatajiak méltó utódai, örökösei a magyarságukhoz, vallásukhoz ragaszkodó, településük fejlődése iránt elkötelezett egykori patajiaknak.

Az ünnepség keretében Dusnoki Csaba polgármestertől

DUNAPATAJ DÍSZPOLGÁRA KITÜNTETÉST VETT ÁT PROF. DR. STUMPF ISTVÁN VOLT KANCELLÁRIAMINISZTER, KORMÁNYBIZTOS, PROF. DR. KISS LÁSZLÓ VOLT ALKOTMÁNYBÍRÓ ÉS DR. SVÉBIS MIHÁLY, A BÁCS-KISKUN MEGYEI OKTATÓKÓRHÁZ FŐIGAZGATÓJA A MEGYE, BENNE DUNAPATAJ LAKOSSÁGA EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN TETT MAGAS SZÍNVONALÚ ORVOSSZAKMAI, VEZETŐI MUNKÁJÁÉRT.

DUNAPATAJ NAGYKÖZSÉGÉRT KITÜNTETÉST VETT ÁT DR. TÓTH MÓNIKA HÁZIORVOS .

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Patai Ősz 2021 szombaton a meghívóban szereplő programokkal, végül tűzijátékkal és a Neoton Familia fergeteges, százakat vonzó koncertjével zárult.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
Forrás: Tihi Szabadi / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!