2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Pataji Ősz 2023: Negyedszázados jubileumhoz méltó őszköszöntő magas rangú díszvendégekkel, pacalfőző versennyel, koncertekkel, tűzijátékkal

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 10., 09:43

A hétvégén, szeptember 8-10-ig gazdag műsorfolyammal rendezték meg Dunapatajon az eltelt negyedszázad alatt hagyománnyá érett Pataji Ősz 2023 nagyrendezvényt. Dunapataj Nagyközség legnagyobb szabású, a Szelid üdülőfalu révén is országos hírű és látogatottságú eseményére a környező településekről is százak, a szombat esti Margaret Island koncertre pedig ezrek érkeztek a programoknak helyet adó, rendkívül jó adottságokkal rendelkező sporttelepre. A hétvégi program gerincét ezúttal is a még életében legendává vált Gyimesi Józsefről elnevezett, szombaton 25. alkalommal meghirdetett Pacalfőző Verseny adta. Az önkormányzat vendégeinek főzőkön túl 30 helyen, több mint 13 mázsányi pacalból készítették – esetenként 50-nél is nagyobb baráti társaságoknak, közösségeknek - a finomabbnál finomabb pacalpörkölteket, de azok sem maradtak éhen, akik nem szeretik a helyi ikonikus ételt. Őket kakas, birka, marha pörkölt és a magyar konyha megannyi finomsága várta. A Pataji Ősz idén is megmutatta, hogy a Dunapatajon élők szeretik a községüket, büszkék az elért eredményeikre, színvonalas és színes a közösségi élet, erősek a tanintézetek, a civilszervezetek. Ez utóbbiak elismeréseként a képviselő-testület döntése nyomán Dusnoki Csaba polgármester Dunapataj Községért Díjat adott át a több szakosztályt tömörítő Dunapataji Községi Sportegyesületnek, amelyet a szakosztályok vezetői vettek át kitörő taps és üdvrivalgás közepette.

A Pataji Ősz abban idén is egyedülálló volt, hogy a szombati ünnepi megnyitón több mint két évtizede sehol másutt nem találkozunk annyi a közélet, az igazságszolgáltatás, a rendvédelem, a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy és az agrárgazdaság országos, regionális és megyei vezetői posztjait betöltő személyiségekkel, mint Dunapatajon.

A meghívásnak eleget tett Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Tasnádi László államtitkár, Balatoni Brigitta, a Miniszterelnökség osztályvezetője, Dr. Gyurits Csilla, Bács-Kiskun vármegyei főügyész, Dr. Balogh János országos rendőr-főkapitány, Dr. Szabadi Péter, a Központi Nyomozó Főügyészség osztályvezetője, Dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőrszövetség elnökhelyettese, Dr. Tóth László vezérőrnagy, a Belügyminisztérium OVF vezérigazgató-helyettese, a kalocsai, a kiskőrösi járási kormányhivatalok, ügyészségek és rendőrkapitányságok vezetői, Dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház orvos-igazgatója, és még sorolhatnánk.

Dusnoki Csaba polgármester beszédében sorolta is, természetesen nem kihagyva Csóti András nyugalmazott altábornagyot, Dunapataj alpolgármesterét sem, aki később a fehérasztal mellett köszöntötte a vendégeket. Amint annak a magas rangú meghívottak közül portálunknak többen hangot adtak: jelenlétük talán mindennél beszédesebb, egyfajta demonstratív elismerése a nagyközségben megvalósuló fejlesztéseknek, közösségi életnek, az elért eredményeknek.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dusnoki Csaba polgármester elmondta:

25 éve kerül megrendezésre a Pataji Ősz nagyrendezvény. Ahogy szükség van egy családnak az ünnepekre, úgy szükség van egy közösségnek, településnek is az ünnepre; szükséges időről időre ünneplőbe öltöztetni a szíveket-lelkeket, és a hosszú dolgos hétköznapok közepette megállni egy pillanatra. Értékelni az elvégzett munkát és újabb célokat kitűzni. Az ünnepekből meríthetünk erőt a jövő kihívásaihoz, a feladatok teljesítéséhez. Ünnepelni ott érdemes igazán, ahol van is miért. Úgy hiszem, nekünk patajiaknak van mit ünnepelni. Azt a fejlődést, ami talán mindenki számára látható a településen. Az általunk megvalósítottak egy élhetőbb Dunapatajt és Szelidet teremtenek az itt élőknek és az ide látogatóknak… Nagyon jó, hogy ennyien eljöttünk, és megmutatjuk, hogy összetartozunk, hiszen az összetartozás, az együttműködés mindennek az alapja, itt Dunapatajon is. Remélem, hogy egyre többen gondolkodunk így, cselekszünk ennek szellemében. Kívánom, hogy erősödjenek a régi barátságok, szülessenek újak, elsősorban önmagunkért, családunkért és a településért!”– mondta egyebek mellett a polgármester.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Pataji Ősz ünnepi szónoka, Dr. Dukai Miklós államtitkár elöljáróban Dr. Pintér Sándor, a rendezvény fővédnöke üdvözletét tolmácsolta, majd ünnepi gondolatainak fókuszába Dunapataj Nagyközség szinte páratlan fejlődését helyezte.

Mint elhangzott:

A Pataji Ősz azt bizonyítja, hogy Dunapatajon egy olyan közösség jött létre az elmúlt két évtizedben, ami olyan összetartó, a településért tenni akaró emberekből áll, élén a negyedik ciklusát töltő Dusnoki Csaba polgármesterrel, aki tudja, hogy mi a dolga a hétköznapokban, hogy épüljön – szépüljön a település, a közösség;és itt tudják, mi az, ami az itt élőket igazán közösségé teszi. Úgy látom, hogy Dunapataj az elmúlt években, évtizedekben rengeteget fejlődött; főleg olyan fejlesztéseket hozott ide a testület, ami azt szolgálta, hogy ez a közösség kiemelkedjen más önkormányzatok sorából. Az ebbe beletett energiát köszönöm, és kívánok sok sikert, további jó egészséget mindannyiuknak. Kívánom, hogy ezt a sikeres 25 évet még jó néhánnyal meg tudjuk sokszorozni! Köszönöm, hogy itt lehetek önökkel!” zárta beszédét az államtitkár.

A folytatásban Dr. Botykai János jegyző ismertette a képviselő-testület döntését, amelynek értelmében Dusnoki Csaba polgármester Dunapatajért Kitüntető Díjat adott át a Dunapataj Községi Sportegyesület részére a közösségépítésben több évtizedes kiemelkedő tevékenységért. A díjat az egyesület szakosztályainak vezetői vették át. 

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A köszöntőbeszédek előtt és azt követően a Készenléti Rendőrség Zenekara adott koncertet, mások mellett ismert filmzenéket tűztek műsorra.

A Pataji Ősz programját tornabemutató, kézműves foglalkozások, az EFI ingyenes egészségügyi felmérése, a múzeum udvarán zajló íjászat színesítette. A kicsik arcára Varga Feri és Balássy Betty gyermekműsora csalt mosolyt, és természetesen ugrálóvár, az elmaradhatatlan csillámtetoválás, arcfestés és körhinta is várta a gyerekeket.

Mindeközben a bográcsokban már javában főtt az egyébiránt hosszú főzési idejű pacal, amiből az ételmintákat, szám szerint harmincat a pacalfőző verseny névadójának, Gyimesi Józsefnek a lánya, Dr. Gyimesi Mária vezette zsűri bírált el.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A 15 órai eredményhirdetéskor aztán az is kiderült, hogy az anonim módon elbírált pacalok közül az 

  • I. helyezett a dunapataiakból álló Kalocsavar-ban Kft. főzőcsapata, 
  • II. helyezett a dunapataji Linzer Kft. csapata, 
  • III. helyezett Faragó Józsefné dunapataji lakos lett, aki Dr. Gyimesi Mária különdíját is kiérdemelte. Idén a legszebb főzőhely díjat Dóczi Ferenc érdemelte ki. 


Délután Polgár Peti humorista előadása, majd Kökény Attila fellépése szórakoztatta a közönséget. Niki Miki és a Csinibabák fellépése után Dolhai Attila koncertje következett, majd a közönséget a Löfan Mazsorett Csoport fellépése gyönyörködtette.

A szombati napra a 20:15 – kor induló tűzijáték, majd az ezt követő Margaret Island élő koncertje tette föl a koronát. A Margaret Island mintegy 2200 főnyi közönségének egy része a rendezvénysátrakat egészen a késő éjszakai órákig benépesítette. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK