Dunapatajra szegeződött a „pacalemberek” tekintete május elsején, ezen a napon ugyanis retro majálissal egybekötve szervezte és valósította meg a Tanya Bisztró az I. Országos Pacalember Találkozót és azt a világrekord-kísérletet, melynek eredményeképp 2025 adag pacal került az asztalokra a nap során.
A dunapatajiaknak és a nagyközségre érkezőknek elég volt csak az illatokat és a tömeget követniük május elsején, ugyanis rengetegen voltak kíváncsiak arra a rekordkísérlete, mely során egy 1472 literes óriásbográcsban összesen mintegy 2025 adag pacalt készítettek.
A munkálatok már a hajnali órákban elkezdődtek azért, hogy a rekordállító pacalpörkölt ebédidőre az asztalokra kerülhessen, és bár a több mint kétezer adag első hallásra soknak tűnik, a kígyózó sorok előre jelezték, hogy hamar gazdára találnak majd az adagok.
A résztvevőket kézműves vásár, a Qualisport Dakar Team bemutatója, koncertek és más színes színpadi produkciók is várták, az eseményen jelen volt Cserna-Szabó András is, aki februári, Tanya Bisztróban tartott író-olvasó találkozója után ismét számos érdekességet osztott meg a pacalfőzés tudományáról.
A József-Attila díjas író portálunknak elmondta, nem számított arra, hogy ilyen sokan ellátogatnak majd a május elsejére meghirdetett eseményre, elismerését kifejezve a szervezők felé. Mint felidézte, a pacalnak több reneszánsza volt már, az utóbbi 5-10 évben pedig ismét egyre népszerűbb, ezek a rendezvények pedig segíthetnek abban meglátása szerint, hogy kreatívabban álljanak hozzá az emberek a pacal-kérdéshez.
A kóstoló előtt Dusnoki Csaba szólt a megjelentekhez, aki rámutatott:
Dunapataj híres volt a pusztáiról, ahol a marhákkal foglalkoztak, híres volt a paprikájáról és természetesen a pörköltfőzés tudományáról is, „így összeállt a pacal elkészítésének minden csínja és bínja”.
Dunapataj polgármestere elismeréssel szólt a Tanya Bisztró vezetőjének, Kollár Gyula elhivatottságáról, arról a 45 évről, amely eltelt azóta, hogy közel fél évszázada elsőként kivitte a vendégeknek a dunapataji pacalt.
Én úgy hiszem, hogy ez a 45 év alkalmas arra, hogy Gyula büszke legyen a csapatára, önmagára, családjára, és arra, hogy a pacalért, amely Dunapataj étele, „patajikum”, sokaknak már hungarikum, ő alkotóeleme, és ő hozta létre a magyar rekordot.” – hangsúlyozta Dusnoki Csaba, aki az alábbi gondolatokkal zárta beszédét: „a pacal legyen Önökkel, a pacal legyen Veletek!”
Ezt követően Gál Gábor, a magyarországi rekordok regisztrátora osztotta meg ünnepi gondolatait, örömét kifejezve a megkeresés kapcsán. Ugyanis mint rámutatott, – bár maga is nagyon szereti – a szakmájában töltött 25 év alatt pacalt még nem regisztrált.
bejelentem, hogy Magyarországon új magyarországi rekord született: a Tanya Bisztró vezényletével Dunapatajon a legnagyobb pacalpörkölt készült, 2025 adag – új magyarországi rekord! Gratulálok a készítőknek!”
A Fókuszban Podcast legújabb adásának vendége Dr. Török Lajos és Dr. Szakál Szabolcs, a Kalo-Vet Állatgyógyászati Központ tulajdonos ügyvezető-igazgatói, akikkel az ebek veszettség elleni oltásának fontosságáról és a májusra meghirdetett oltási akcióról beszélgettünk.